• BIST 9679.8
  • Altın 2488.006
  • Dolar 32.4426
  • Euro 34.4372
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

ihd'den barış çağrısı

ihd'den barış çağrısı
Insan Hakları Dernegi (IHD) Hakkari Subesi Baskani Ismail Akbulut, catismali surecin durmasi icin hem PKK'ya hem de devlete cagrilarinin karsilikli ateskes kararinin alinmasi oldugunu belirterek,

IHD Hakkari Subesi tarafindan 12 Eylul darbesiyle ilgili bir basin aciklamasi yapildi. Bulvar Caddesi'nde bulunan Hakkari Belediye Baskanligi onunde yapilan aciklamaya Belediye Baskani Fadil bedirhanoglu, Baris ve demokrasi Partisi (BDP) Il Baskani Orhan Koparan, BDP Merkez Ilce Baskani Ali Aydin, bazi sivil toplum orgutu temsilcileri ve insan haklari savunuculari katildi.

Burada bir aciklama yapan IHD Hakkari Subesi Baskani Ismail Akbulut, 12 Eylul 1980 darbesinin uzerinden 31 yil gectigini belirterek,
ekonomiden medyaya, sivilden akademik hayata kadar toplumun askeri darbeyle yaralandigini ve insanlarin katledildigini belirtti. 12 Eylul darbesine vurgu yapan Akbulut, mevcut anayasanin degistirilmesi, temel hak ve ozgurluklerin korunup, gelistirilmesini amac edinen yeni bir anayasanin yapilmasi ve darbecilerin yargilanmasi gerektigini soyledi.

Anayasanin ortadan kaldirildigini belirten Akbulut, ''Siyasi partilerin kapisina kilit vuruldu ve mallarina el konuldu. Acilan 210 bin davada 230 bin kisi
yargilandi. Cezaevlerinde binlerce kisi olduruldu. 50 kisi idam edildi, 30 bin kisi sakincali oldugu icin isten atildi, 14 bin kisi yurttasliktan cikarildi. 30 Bin kisi ise siyasi multeci olarak yurtdisina gitti. Kitaplar yakildi, filmler yasaklandi, gazeteler kapatildi. Olmayan tek sey darbeciler cezaevlerine tikilmadi. Darbeciler kosklerinde yasamlarina devam ederken,ulkenin gelecegi atese atildi.

Ozgurlukler rafa kaldirildi. Darbeciler kismen mahkemelerde ifade vermeye baslasa da bircogu halen
aramizda dolasmaktadir. Bu ulke adina utanc verici bir durumdur. Buna bir son verilmeli ve 12 Eylul'den 28 Subat'a, tum darbeciler yargilanmali ve yaptiklarinin hesabini vermelidirler. Ote yandan tum siyasi partilerin secimlerden once vatandasa verdigi soz, sivil anayasadir" dedi.


IHD Hakkari Subesi olarak yeni yapilacak olan anayasanin bir baris anayasasi olmasina olan ozlem ve isteklerini dile getiren, bu gunden itibaren operasyonlarin durmasi ve kardes kavgasinin bitmesini istediklerini ifade eden Akbulut, ''Catismali surecin durmasi icin hem PKK'ya hem de devlete cagrimiz karsilikli ateskes kararinin alinmasidir. Bu anlamda biz insan haklari savunuculari olarak 24 saatlik baris anayasasi nobeti tutacagimizi belirtiyoruz. Bugun aksam saat 19:00'da baslayacak olan baris
nobetimiz yarin sabah saat 10:00'da sona erecektir. Tum halkimiza bizlerle birlikte baris nobeti tutmaya davet ediyoruz'' seklinde konustu.

normal.20110912173551.jpg
 

Bu haber toplam 2748 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim