• BIST 9675.18
  • Altın 2491.32
  • Dolar 32.589
  • Euro 34.839
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

İHD'den “Nöbetçi Editörlerinin” tutuklanmasına tepki

İHD'den “Nöbetçi Editörlerinin” tutuklanmasına tepki
İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla nöbetçi genel yayın yönetmeliği yaptıkları için haklarında soruşturma açılan ve ardından tutuklanan gazeteciler için basın açıklaması düzenledi.

Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışma amacıyla nöbetçi Genel Yayın yönetmenliği yaptıkları için haklarında soruşturma açılan RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci-yazar Ahmet Nesin'in tutuklanmasına İHD Hakkari Şubesinin yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterildi.

İHD Hakkari Şubesi'nde yapılan  ve Yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı basın açıklamasının metnini okuyan  İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, tutuklamaların  keyfi olduğunu ileri sürerek şöyle konuştu:

"Özgür Gündem gazetesine yönelik baskılara karşı dayanışma sergilemek ve basın özgürlüğünü savunmak için genel yayın yönetmenliği kampanyasına katıldıkları için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına ifade vermeye giden Türkiye İnsan Hakları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı insan hakları savunucusu adli tıp uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, yazar Ahmet Nesin ve gazeteci Erol Önderoğlu 20 Haziran 2016 günü İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tamamen keyfi bir şekilde tutuklanmışlardır. İfade özgürlüğü hakkını kullanan ve hak savunucusu olarak basın özgürlüğünden yana tutum alan arkadaşlarımızın tutuklanmalarını kınıyoruz.

Türkiye, 7 Haziran 2015 tarihinden beri fiili başkanlık modeli adı altında kendi anayasasını bir kenara itmiş ve tamamen otoriter bir yeni yönetim anlayışı ile yönetilmeye devam etmektedir. Elbette bunun sorumlusu siyasal iktidarı kullanan Cumhurbaşkanı ve AKP’dir. Türkiye, tek kişi yönetimi altında yasama, yürütme ve yargı erklerinin anlamsızlaştığı ve otokratik bir yönetim pratiği sergilemektedir. Hiç kimsenin hukuk güvenliği olmadığı gibi ülkede yaşanan savaş nedeni ile de kimsenin can ve mal güvenliği de yoktur.

İnsan hakları savunucuları, aydın ve yazarlar, gazeteciler, avukatlar, sendikacılar ve esasında otoriter yönetime itiraz eden herkes bu yönetimin baskıcı uygulamaları ile karşılaşmaktadır. Yargı yolu ile baskı politikası en uç noktasına ulaşmış, başta HDP’liler olmak üzere milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasından sonra halkın haber alma hakkını sağlamak için dayanışmada bulunan herkes bu politikadan nasibini almaya başlamıştır"

Toplumsal muhalefeti oluşturan kesimlerin biran önce demokrasiden yana tutumlarını demokrasi bloku oluşturarak ortaya koymalarının vakti geldiğini savunan Akbulut, " Fincancı, Nesin ve Özdoğan’ın tutuklanmaları artık demokrasiden yana güçlerin bir araya gelip mücadele etmekten başka seçenekleri olmadığını bir kez daha ortaya koymuştur.

İfade özgürlüğü demokrasinin ön şartıdır. Arkadaşlarımızın tutuklanması ifade özgürlüğünün tamamen sonlandırıldığını ve demokrasinin olmadığını ortaya koymuştur. Bizler her şeye rağmen eşitlik, özgürlük, adalet, barış ve demokrasi mücadelesini ısrar ve inatla sürdürmeye devam edeceğiz. Arkadaşlarımızı ve düşünceleri nedeni ile tutuklu bulunan herkesi en kısa zamanda özgürlüklerine kavuşturmak için kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyoruz" dedi. Hakkarihabertv.com

Bu haber toplam 2414 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim