• BIST 9129.9
  • Altın 2324.276
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9529
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

İHD'den PKK'ye uyarı

İHD'den PKK'ye uyarı
İHD ve TİHV, PKK ile silahlı kanadı HPG’den, “Cenevre Sözleşmeleri ile güvence altına alınan insancıl hukuk ilkelerini ihlal etmemesi” istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), bugün yaptıkları ortak yazılı açıklamada 24 Temmuz 2015 tarihinden beri yeniden başlayan silahlı çatışmaların devam ettiği belirtilerek, “İnsan hakları örgütleri olarak silahlı çatışma ortamı ile ilgili meydana gelen insan hakları ve insancıl hukuk ilkelerinin ihlali konusunda sık sık raporlar hazırlamakta ve açıklamalar yapmak durumunda kalmaktayız” denildi.

Açıklamada daha sonra şu ifadelere yer verildi:

“Birkaç haftadır bölgede sivillerin yaşam hakkına yönelik ağır ihlallerle karşı karşıyayız. Yapılan açıklamalarda bazı kişilerin çeşitli gerekçelerle alıkonulup daha sonra infaz edildiği ve bu infazların PKK/HPG tarafından üstlenildiği anlaşılmaktadır.

Ağrı Doğubayazıt Yaygınyurt Köyü’nden Mevlüt Bengi, Diyarbakır Lice Yalımlı Köyü’nden Remzi Güler ve Mahmut Güler bu şekilde infaz edilmiştir.

Ardahan Göle Samandöken köyünde ise İsmail Karakaş’ın operasyona çıkan askeri birlikler tarafından öldürüldüğü bilgisi kamuoyuna yansımıştır.

24 Haziran seçimlerinden önce de Suruç’taki bir mağazada yaşanan olaylar sırasında Mehmet Yıldız yaşamını yitirmiş, daha sonra Mehmet Yıldız’ın yakınları olduğu iddia edilen silahlı kişiler tarafından Suruç Hastanesi basılarak Celal Şenyaşar, Adil Şenyaşar ve Esvet Şenyaşar isimli kişiler infaz edilmişti.

Sivillerin yaşam hakkını hedef alan saldırı ve infazların gerekçesi olamaz! Bu eylemleri kınıyor, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz.

Her koşulda yaşam hakkını koruma yükümlülüğü devletlere aittir. Yetkililere yaşam hakkı ihlallerini önleme, kişileri koruma görevini ve etkili soruşturma yükümlülüğünü bir kez daha hatırlatıyoruz.

Silahlı çatışmanın tarafı olan PKK/HPG’yi Cenevre Sözleşmeleri ile güvence altına alınan insancıl hukuk ilkelerini ihlal etmemesi konusunda uyarıyoruz.

Yaşam hakkı her koşulda korunması gereken bir haktır.”

Bu haber toplam 4888 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim