• BIST 8980.39
  • Altın 2284.818
  • Dolar 32.3279
  • Euro 35.0498
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

İHD'den Sinop olayına tepki

İHD'den Sinop olayına tepki
İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, Sinop Öğretmenevi'nde bulunan heyet üyelerinin hedef alınmasının kabul edilemez bir saldırı olduğunu söyledi.

Dernek binasında bir basın açıklaması yapan İsmail Akbulut, Kürt sorununda demokratik çözüm ve örgütlenme çalışmaları kapsamında Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyelerinin Karadeniz'de başlattığı gezisi kapsamında Sinop'ta yapacakları halk toplantısı öncesi ırkçı grupların heyet üyelerini hedef alarak kabul edilemez bir saldırıda bulunduklarını söyledi.

Akbulut, “Milletvekilleri Sebahat Tuncel, Levent Tüzel, Ertuğrul Kürkçü ve Sırrı Süreyya Önder ile beraberindeki heyet, 18 Şubat 2012 Pazartesi günü saat 12.15'te Sinop Öğretmenevi'ne girip basın açıklaması yapmak istediler. Heyet ayrıca Yaykıl köyüne gidip termik santral karşıtı çadır nöbeti tutan köylüleri ve KESK Sinop Şubesi’ni ziyaret etmeyi planlıyordu. Aynı gün saat 20.00'de de öğretmenevinde düzenlenecek halk toplantısında vatandaşlarla buluşacaklardı.

Ancak heyet yaşanan gerginlik nedeniyle saat 12.15'de girdikleri öğretmenevinden saat 21.25’te polis panzerleriyle dışarı çıkabilmiştir. Milletvekillerinin dışarıda bulunan otomobillerine saldırıda bulunan grup, araçları tahrip etmiş ve içindeki eşyaları talan etmiştir.

Gerek basından izlenimlerimiz gerekse de saldırıya maruz kalan milletvekillerinin gözlemlerinden aktardıklarıyla yaşanan ırkçı saldırı 200’e yakın bir grup tarafından yapılmasına rağmen polis tarafından gerekli önlemlerin alınmadığı ve saldırıyı gerçekleştirenlerin polis tarafından ciddi anlamda engellenmek istenmediği görülmüştür. Küçük bir grubun yapmış olduğu bu ırkçı saldırının engellenmemiş olması ve saldırıyı gerçekleştiren kişilerin gözaltına alınmaması mülki idarenin ve polisin bu konuda taraflı davrandığı açıktır” dedi.

  “SİNOP’TA CİDDİ BİR GÜVENLİK ZAFİYETİ YAŞANMIŞTIR”
  Sinop’ta güvenlik zafiyeti yaşandığını da ifade eden Akbulut; “Çok küçük demokratik bir yürüyüşe bile müdahalede bulunan ve yüzlerce kişiyi demokratik haklarını kullandıkları için coplayan, biber gazıyla nefessiz bırakan ve gözaltına alan güvenlik kuvvetleri Sinop’ta saldırıya uğrayan milletvekilleri olmasına rağmen ciddi bir güvenlik zafiyeti yaşatmışlardır.

Yaşanan bu ırkçı saldırının Sinop halkına mal edilmemesi gerekmektedir. Olayda yer alan kişilerin kimler tarafından yönlendirildiği ve korunduğu yetkililer tarafından ortaya çıkarılmalı ve gerekli adli süreç başlatılmalıdır. Biz insan hakları savunucuları olarak ülkemizde sürdürülen çözüm sürecinin başarıya ulaşması ve barışın hakim kılınması için bu ırkçı saldırının demokratik kamuoyu ve devlet yetkilileri tarafından boşa çıkarılması gerekmektedir” diye konuştu.

Akbulut, milletvekillerin başlatmış olduğu kardeşlik yürüyüşünün herkes tarafından desteklenmesinin insanın en temel hakkı olan yaşam hakkının teminat altına alınması için önemli bir adım olacağını belirterek, “Aynı zamanda Karadenizli milletvekilleri tarafından bölgemize yapılacak bir geziyle kardeşlik köprülerinin kurulacağına inanıyor ve böyle bir projeye bölge STK’larının destek vereceğini belirtmek istiyoruz” şeklinde konuştu. Haber: Necmi Ertuş (İHA)
 

Bu haber toplam 2295 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim