• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

İMO’dan Yüksekova raporu: Van depreminde bu kadar bina yıkılmamıştı

İMO’dan Yüksekova raporu: Van depreminde bu kadar bina yıkılmamıştı
İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Kamuran Turgut, Yüksekova’da büyük bir yıkımın yaşandığını ve bu yıkımın Van depremini aştığını belirtti.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şubesi, Yüksekova'da yaşanan yıkımın verilerini kamuoyu ile paylaşmak amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

İMO Van Şube Başkanı Kamuran Turgut, yaptıkları hasar tespit verilerine göre Yüksekova'da yıkılan binaları orta, ağır, az, yıkık ve yanmış binalar olarak dört gruba ayırdıklarını belirterek, “Yüksekova'da az hasarlı bina konut sayısı 3193, orta hasarlı 647, ağır hasarlı 787, yıkık 867, yanmış 1336'dır” dedi.

Turgut, Gever nüfusunun TÜİK verilerine göre, toplam 188 bin 147 olduğunu 70 bin 497 yurttaşın merkezde yaşadığını hatırlatarak, “Burada orta hasarlı binaların çoğu yanan binalardan oluştuğu için maliyet analizleri yapıldıktan sonra bu orta hasarların çoğu da ağır hasara dönecektir. Bunları da hesaba kattığımız zaman toplam 3637 adet kullanılamaz konut mevcuttur. Yine TÜİK verilerine göre, Yüksekova'da bir aile altı buçuk olarak hesaplanmıştır, 23.640 kişi bir nevi evsiz durumdadır. Ortalama yüzde 35'lik bir nüfus evsiz durumdadır” ifadelerini kullandı.

“Cizre'ye nazaran Yüksekova tamamen yıkılmış”

Yüksekova'da ciddi bir yıkımın yaşandığını kaydeden Turgut, “Cizre'ye nazaran Yüksekova tamamen yıkılmış. Biz Cizre'de de yaklaşık 10 gün hasar tespitinde bulunduk. Cizre'deki yıkımla Yüksekova'daki yıkım arasında dağlar kadar fark var. Yüksekova'da baktığımız zaman belirli evlerde çatışmalara rastladık, Cizre gibi her taraftan çatışma izi yok ama uzaktan tanklarla toplarla dövülmüş şehir” diye konuştu.

Turgut, Yüksekova'daki yıkımın Van depremini aştığını belirterek, “Biz Van'da bir deprem yaşadık ama ben Yüksekova'yı gördükten sonra, burada daha büyük bir deprem olduğunu gördüm. Van'da yıkılan bina sayısı çok ama Yüksekova'ya baktığımız zaman şehrin üçte biri yıkılmış durumda, Van depreminde bu kadar bina yıkılmamıştı. Orada büyük bir deprem yaşanıyor ve buna bir an önce çare bulmak gerekiyor. Biran önce bu zararların giderilmesini bekliyoruz” dedi.

Bu haber toplam 3081 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim