• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

IŞİD, mevzilerini bir bir kaybediyor

IŞİD, mevzilerini bir bir kaybediyor
IŞİD terör örgütü, koalisyon ülkelerinin desteğini arkasına alan Irak ordusu ve Peşmerge Güçleri’ne karşı kontrol ettiği bölgeleri kaybediyor.

Yerel kaynaklar ve askeri yetkililerden alınan bilgiye göre, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırıları, istihbarat desteği, askeri eğitim ve silah yardımlarıyla birlikte Irak’taki savaş durumu, Irak ordusu Ve Peşmerge Güçleri’nin lehine değişmeye başladı. Çatışmaların sürdüğü Musul, Enbar, Salahaddin, Kerkük, ve Diyala’da birçok ilçe, nahiye ve köy IŞİD’den kurtarıldı. 

IŞİD ilerleyişi durduruldu 

Ülkenin en büyük kenti Musul’u 10 Haziran’da almasının ardından sürekli ilerleme kaydeden IŞİD, Erbil’e 45 kilometre uzaklıktaki Mahmur ilçesinde durduruldu. ABD savaş uçaklarının, 9 Ağustos’ta Mahmur’da bombaladığı IŞİD üyeleri, ilk defa çekilmek zorunda kaldı. 

IŞİD, koalisyon ülkelerinin hava saldırılarının ardından saldırı pozisyonundan savunma durumuna geçti. Bu tarihten itibaren Irak ordusu ve Kürdlerin silahlı gücü Peşmerge, IŞİD’e karşı ilerleme kaydetmeye başladı. 

Örgütün elindeki bölgeler 

Halen Irak’ın ikinci büyük kenti Musul ve ülkenin en büyük ilçesi Telafer ile Felluce, Tikrit ve Hit illeri IŞİD’in kontrolünde bulunuyor. Ancak savaş uçakları tehlikesi nedeniyle hareket kabiliyeti azalan örgüt, bu bölgeleri elinde tutmak için militanlarını, şehir merkezlerine konuşlandırıyor. Örgüt, bu şekilde hava saldırılarından korunmaya çalışıyor. 

Peşmerge Musul’un kuzeyini aldı 

IŞİD, Irak’ta çekilme sürecine girerken Peşmerge Güçleri Musul’un Mahmur ilçesi, Zummar, Rabia ve Güver nahiyeleri ile Sincar Dağı ve Musul Barajı’nı ele geçirdi. Böylelikle Musul’un kuzeyi tamamen Peşmerge’nin kontrolüne girmiş oldu. 

IŞİD etkin olduğu Enbar vilayetinde Hit ve Felluce kentlerini elinde bulunduruyor. Ancak ordu güçleri, Enbar’da başta Ramadi olmak üzere birçok nahiye ve köyü ele geçirdi. Hit ve Felluce’de örgütün püskürtülmesi için bölgedeki çatışmalar devam ediyor. 

Beyci’de kontrol sağlandı 

Salahaddin vilayetinde ise kuzeydeki Beyci kenti ve Beyci Rafinerisi IŞİD’den alındı. Beyci’de kontrolün sağlanmasıyla Salahaddin’in en büyük ili Tikrit, kuzeyden ve güneyden ordu güçlerince kuşatıldı. Tikrit’in kurtarılması için bölgedeki operasyon hazırlıkları sürüyor. Irak ordusu ve Peşmerge, Amirli nahiyesi üzerinde iki ay süren IŞİD kuşatmasını da kırdı. Amirli’nin kuzeyindeki Süleymanbeg nahiyesi de kurtarıldı. 

Diyala büyük ölçüde ordu kontrolünde 

Koalisyon güçleri Irak’ın, İran sınırına yakın Diyala’daki IŞİD hedeflerini şimdiye kadar bombalamadı. Ancak ordu güçleri, Diyala’nın kuzeyindeki El Azim ilçesi ile güneydeki Deluiye nahiyesini kurtardı. Bu bölgede, IŞİD’in elinde sadece Celavle ve Saidiye kasabaları kaldı. 

Kerkük’te operasyonlar sürüyor 

Irak ordusunun çekilmesinin ardından Peşmerge’nin, 12 Haziran’da kontrolüne aldığı Kerkük’ün batısındaki Havice ve Riyad nahiyeleri IŞİD’in elinde. İki nahiyenin kurtarılması ve Kerkük çevresinin tamamen militanlardan temizlenmesi için ordu güçleriyle Peşmerge birlikleri ortak operasyon yürütüyor. 

Yaver: “Dost ülkelerin desteğiyle taarruza geçtik” 

Kürdistan Bölge Yönteimi Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, yaptığı açıklamada, “Koalisyon güçleri, bir yandan hava saldırılarıyla IŞİD’in mevzilerini ve hedeflerini etkisiz hale getirirken diğer taraftan Irak ordusu ve Peşmerge’ye askeri eğitim veriyor. Silah yardımları da devam ediyor. Dost ülkelerin desteğiyle IŞİD’e karşı taarruza geçtik. Birçok bölgeyi kontrolümüze aldık. Kalan bölgeleri kurtarmak için de operasyonlarımız sürüyor” dedi.

Zaim Ali: “Koalisyon güçlerinin gözle görülür katkısı oldu” 

Doğu Dicle Cephesi Peşmerge Komutanı Zaim Ali de, “Musul’un kuzeyinin büyük bölümünü kontrolümüze aldık. Daha önce bu bölgeler ile Irak- Suriye sınırı IŞİD’in elindeydi. Peşmerge 3 nahiye, 75 köy ve çok sayıda yerleşim birimini ele geçirdi. İlerlemeye devam ediyoruz. Bu başarılarda koalisyon güçlerinin gözle görülür katkısı oldu” değerlendirmesinde bulundu. 

Musul’u Özgürleştirme Planı 

Öte yandan Irak hükümeti, “Musul’u Özgürleştirme Planı” hazırlıyor. Irak askerleri, Şii milisler ve Peşmergeden oluşan ordu birlikleriyle Musul’un kurtarılması hedefleniyor. Bunun için Musul’un çevresinde yeri gizlenen karargahlarda, yabancı askeri danışmanlar, ordu birliklerine eğitim veriyor. Irak Savunma Bakanı Halit Ubeydi, geçen hafta Erbil’e gelerek, Peşmerge’nin de plana dahil olmasını istemişti. 

Bu haber toplam 2647 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Japonya’daki Müslümanlar Ramazan Bayramı namazı10 Nisan 2024 Çarşamba 23:18
  • israil'de halk sokaklara döküldü07 Nisan 2024 Pazar 01:47
  • Gazze’de can kaybı 33 bin 137’ye yükseldi06 Nisan 2024 Cumartesi 16:59
  • 120 bin Müslüman Mescid-i Aksa'da saf tuttu06 Nisan 2024 Cumartesi 16:56
  • İsrail, İran savaşın eşliğinde04 Nisan 2024 Perşembe 23:26
  • 6 büyüklüğünde deprem04 Nisan 2024 Perşembe 14:44
  • Tayvan'da 7.2 büyüklüğünde deprem!03 Nisan 2024 Çarşamba 12:24
  • İsrail, İran Büyükelçiliğini hedef aldı!02 Nisan 2024 Salı 11:07
  • Çocuk yapana 75 bin dolar!01 Nisan 2024 Pazartesi 21:21
  • ABD’den İsrail’e askeri mühimmat ve savaş uçağı yardımı30 Mart 2024 Cumartesi 13:21
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim