• BIST 109.330
  • Altın 155,894
  • Dolar 3,8638
  • Euro 4,5501
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 0 °C

İŞTE AK PARTİ NİN AÇILIM KİTAPÇIĞI

İŞTE AK PARTİ NİN AÇILIM KİTAPÇIĞI
AK Parti nin halka demokratik açılımı anlatmak üzere hazırladığı kitapçık tamamlandı.

Soruları ve Cevaplarıyla Demokratik Açılım Süreci isimli kitapçıkta demokratik açılım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ın konuya ilişkin konuşmalarından bölümler ve parti programından alıntılarla anlatıldı.

AK Parti Tanıtım ve Medya Başkanlığı tarafından hazırlanan Soruları ve Cevaplarıyla Demokratik Açılım Süreci-Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi isimli kitapçık, bugünkü AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı nda parti teşkilatına dağıtılmak üzere il başkanlarına paketler halinde dağıtıldı. Başbakan Erdoğan ın sunuşuyla başlayan kitapçıkta, 30 soru ile demokratik açılım anlatıldı. 

Soruların cevapları ise Erdoğan ın çeşitli programlarda yaptığı konuşmalardan alıntılarla verildi. Erdoğan ın sunuş yazısındaki, Bu millet terörden ve şehitlerimin kanından beslenenlere karşı, birbirine daha fazla kenetlenerek gereken cevabı işte bu süreçte bir kez daha ve gür bir sesle verecektir. AK Parti olarak bu süreci nihayete erdirmekte, kardeşliğimizi pekiştirmekte, Türkiye yi atılıma geçirmekte, şaha kaldırmakta son derece kararlıyız" ifadeleri dikkat çekti.
 
Erdoğan sunuş yazısında ayrıca, bu kitapçığın milli birlik ve kardeşlik projesine karşı yürütülen haksız karalamalara, asılsız ithamlara cevap veren, soru işaretlerini ve tereddütleri gideren bir içerikle hazırlandığını belirtti. 

133 sayfalık kitapçıkta, Başbakan Erdoğan ın fotoğrafları ve Salih Memecan ın karikatürleri de yer aldı. Erdoğan ın fotoğrafları arasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile bir askerle sohbet ederken çekilen fotoğraf ile ABD Başkanı Barack Obama ile birlikte görüntülendiği fotoğraflar dikkat çekti.

SORULAR VE CEVAPLAR 

Kitapçıktaki, sorular ve kısaca yanıtları şöyle: 

Soru 1: Demokratik açılım süreci nedir? Hangi amaca hizmet etmektedir? 

Cevap 1: Milli Birlik ve kardeşlik Projesi, ülkemizin ilerlemesini, kalkınmasını, büyümesini, ulusal ve uluslar arası itibarını yükseltmesini, milletimizin refah ve huzurunun artmasını, kardeşliğimizin pekişmesini engelleyen her sorun alanını çözüm yoluna koymayı hedefliyor. Başka terör meselesi olmak üzere tüm etnik grupların, mezhep gruplarının meselelerini ve ekonomik sorunları ele almayı, bu sorun alanlarında iyileştirmeler yapmayı ve sorunları en aza indirmeyi gaye ediniyor. 
Soru 2: Demokratik açılım sürecinde, Türkiye nin milleti ve devleti ile bölünmez bütünlüğü tartışma konusu mudur? Üniter devlet yapımız zedelenir mi? 

Cevap 2: Hayır, Türkiye Cumhuriyeti milleti ve devleti ile bölünmez bir bütündür ve böyle kalacaktır. Demokratik açılım sürecinde bundan taviz verileceği sadece kara bir propagandadan ibarettir. Üniter yapımız etrafında bir tartışma ya da tek devlet, tek millet, tek vatan prensibinden taviz verilmesi asla söz konusu değildir. 

Soru 3: Türkçe nin dışındaki dillerde eğitim yapılması söz konusu olacak mıdır? Devletimizin değişmez niteliklerinden taviz veriliyor mu? 

Cevap 3:
Türkçe resmi dilimizdir ve öyle olmaya da devam edecektir. Resmi dil ile anadil kavramları karıştırılmamalıdır. Resmi dil konusunda bir değişiklik gündemde hiç olmadı, olmayacaktır. Ancak insanların anadillerini öğrenmeleri, öğretmeleri, konuşmaları, müzik yapmaları veya dinlemeleri, farklı dil ve lehçelerde devlet veya özel sektör tarafından radyo ve televizyon yayınları yapılmasının önündeki tüm engeller kaldırılmaktadır. Türkçe aynı zamanda eğitim dilidir ve öyle kalacaktır. 

Soru 4: Demokratik açılım süreci niçin Kürt açılımı milli birlik ve kardeşlik projesi gibi farklı isimlerle nitelendirilmektedir? 

Cevap 4: Demokratikleşme sürecinde en ağır sorun alanı terör ve Kürt meselesi olduğu için başlangıçta basın yayın kuruluşları, yapılan çalışmaları Kürt sorunu olarak nitelediler. Süreç, sadece Kürt meselesi gibi kavramlara indirgenemeyecek kadar geniştir. Nitekim, süreçte Alevi vatandaşlarımızın, azınlık gruplarının sorunları, hatta başta işsizlik olmak üzere ülkemizdeki ekonomik meselelerin çözüm yoluna konulması, minimize edilmesi hedeflenmiştir. 

Soru 5: Demokratik açılımla terör bitirilecek mi? Artık gözyaşları dinecek mi? 

Cevap 5: Yıllardır terörle mücadele eden güvenlik güçleri ve işin uzmanları, sadece askeri ve polisiye tedbirlerle terörün üstesinden gelinemeyeceğini ifade etmişlerdir. Dünyadaki tecrübeler de bunu göstermektedir. Terörle mücadele ekmenin ekonomik, sosyal, kültürel, psikolojik, sosyolojik boyutları vardır. Maalesef geçmiş hükümetler, çoğunlukla meseleyi sadece güvenlik sorunu olarak görmüşlerdir. Terörü besleyen ortamın yok edilmesi, terörün istismar ettiği sorun alanlarını çözüme kavuşturmak, terörizmemücadelenin de olmazsa olmaz gereklerindendir. 

Soru 6: AK Parti 7 yıldır iktidardadır. Genel olarak demokratikleşme ile ilgili birçok şey yapıldı. Peki, Doğu ve Güneydoğu ile ilgili niçin her şey 7 yıl sonrasında bırakıldı? Niçin şimdi? 

Cevap 6: Aksine son 7 yıldır, Doğu ve Güneydoğu da yaşayan halkımızın hayat standartlarını yükseltmek,ülke genelinde olduğu gibi bireysel hak ve özgürlüklerin kapsamını genişletmek için ekonomik, sosyal ve kültürel birçok gelişme kaydedildi. 

Soru 7: AK Parti nin Programında Türkiye nin refah ve mutluluğu kapsamında Doğu ve Güneydoğu ile ilgili olarak neler vaat edilmektedir? 

Cevap 7: Bölge halkının mutluluğu, refahı, hak ve özgürlüklerinin gözetileceği, farklılıkların zenginlik kabul edileceği, Türkçe nin dışındaki dillerde yayın dahil kültürel faaliyetlerin yapılabileceği, başta OHAL olmak üzere halkı rahatsız eden uygulamaların kaldırılacağı, terör ve terörle mücadele esnasında zarar gören vatandaşların mağduriyetlerinin giderileceği, terörle baskının karşılıklı olarak birbirinden beslendiği gerçeğinden hareketle baskıların ortadan kaldırılacağı vaat edilmiştir. 

Soru 8: AK Parti programında konuyla ilgili hangi duyarlılıklar dile getirilmiştir? 

Cevap 8: AK Parti programında, tek devlet, tek millet, tek vatan ve tek bayrak prensibi ile özetlenebilecek birçok vurgu mevcuttur. Asayiş mantığına dayalı, bürokratik otoriter devlet anlayışından, uzun vadede sorunların derinleştiği gerçeğinden hareketle kaçınılacağı, çözümlerin hukuk devleti içerisinde aranacağı, farklılıkların tanınıp zenginlik kabul edilirken, ortak paydaların arka plana atılmasının söz konusu olamayacağı AK Parti programında çok net ifadelerle kayıt altına alınmıştır. ru 9: Teröre harcanan 300 milyar dolar teröre harcanmasaydı bu para ile neler yapılabilirdi? 

Cevap So9: Bu para ile 15 bir adet 24 derslikli okul, 900 adet 400 yataklı tam teşekküllü eğitim ve araştırma hastanesi, 150 adet boğaz köprüsü, 120 adet Atatürk Barajı veya 450 bin kilometre duble yol yapılabilirdi. 

Soru 10: Yaklaşık 30 yıldır devam eden terör ve çatışma ortamının Türkiye ye olan dolaylı maddi zararları nelerdir? 

Cevap 10: Kırsalda boşalan yerleşim birimlerindeki milyonlarca hektar mera, tarım arazisi atıl olarak kendi haline terk edilmiştir. Yayla yasaklarından dolayı özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki küçükbaş hayvan varlığı neredeyse dörtte birlik bir orana düşmüş, bu durum ülkede et ve et ürünlerinin fiyatlarının astronomik olarak artışını tetiklemiştir. 

Soru 11: Demokratik açılım sürecinin dış yansımaları nasıl olacaktır? 

Cevap 11: Evin içi evin dışından önce gelir. Meseleye bu açıdan baktığımız zaman iç barışımız, aynı zamanda küresel ölçekte söz sahibi olmamızın da çok önemli bir destekleyici unsurdur. 

Soru 12: Demokratik açılım dışarıdan dayatılan bir proje midir? 

Cevap 12: Bu iddianın sahipleri, Türkiye nin kendi meselelerini kendi gücü ve iradesiyle çözemeyeceğine inananlardır. Bu proje her yönüyle yerli ve milli bir projedir. Milletimiz kendi meselelerini çözebilecek kudrette ve dirayettedir. Siyasi olarak hükümetimizin bu kudret ve dirayete öncülük etmektedir. 

Soru 13: Demokratik açılım süreci teröre ve terör örgütüne verilen bir taviz midir? 

Cevap 13: AK Parti hükümeti, hiçbir illegal yapı ya da oluşuma asla taviz vermez. Milletin istifadesinde olmayan hiçbir konuda AK Parti hükümeti adım atmaz. Demokratikleşme alanında atılan adımlar asla ve asla taviz değil, vatandaşlarımıza en tabii ve doğuştan gelen, insan olmaktan kaynaklanan haklarının teslimlidir. 

Soru 14: Bu sürecin muhatabı kimdir? Terör örgünün muhatap alınması söz konusu mudur? 

Cevap 14: Bu sürecin muhatabı 72 milyon vatandaşımız, tüm halkımızdır. Hükümetimiz çözüm konusunda söyleyecek sözü olan tüm siyasi partilerin, sivil topluk örgütlerinin, bilim adamlarının, medya mensuplarının ve kanaat önderlerinin kapısını çalmış ve çok önemli destekler almıştır. Ne var ki başta CHP ve MHP olmak üzere bazı siyasi partiler yangına benzin taşımayı tercih etmişlerdir. 

Soru 15: Abdullah Öcalan ın affedilmesi veya yeniden yargılanması söz konusu mudur? 

Cevap 15: Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış olan Abdullah Öcalan ın affedilmesi veya yeniden yargılanması kesinlikle söz konusu değildir be olamaz. Böyle bir sürecin hukuki olarak gerçekleşmesi de mümkün değildir. 

Soru 16: Şehitlerimizin kanları boşuna mı aktı? Boşuna mu evlatlarımızı şehit verdik? 

Cevap 16: Bugün ki birlik ve beraberliğimizi şehitlerimizin ve gazilerimizin varlığına borçluyuz. Eğer bu ülkede terör örgütünün çabalarına rağmen bir Türk-Kürt çatışması olmamışsa, bugün üniter bir devlet olarak dünyada saygın bir noktada isek, bu konuda şehitlerimize ve gazilerimize çok şey borçluyuz. Şehitlerimizin ruhu, ülkede daha faza şehit verilmesiyle, daha fazla ölüm yaşanmasıyla, daha fazla ocağa ateş düşmesiyle değil; tam tersine ülkenin huzuru istikrar ve güvenliğe kavuşmasıyla, ölümlerin,
acının, gözyaşının durmasıyla şad olacaktır. Erdoğan ın 11 Ağustos ta grup toplantısındaki sözleri: Oğlu her ne sebeple hayatını kaybetmiş olursa olsun Yozgat taki anne ile Hakkari deki anne oğullarının başında aynı duayı ediyorsa, evladı için Yasin ve Fatiha okuyorsa, cemaat aynı kıbleye dönüyorsa, burada çok ciddi bir yanlış olduğu ortadadır.  

Soru 17: Demokratik açılım sürecine rağmen terör devam ederse ne olacak? 

Cevap 17: Terörle mücadele eksiksiz bir şekilde ve tam bir kararlılıkla devam edecek ama eş zamanlı olarak terörü doğuran, besleyen ve terör için istismar zemini olan ekonomik, sosyal, kültürel, psikolojik ve diğer nedenler de ortadan kaldırılacaktır. 

Soru 18: Geçmişte CHP tarafından "Doğu veya Güneydoğu Sorunu" veya "Kürt Sorunu" başlıklarıyla raporlar hazırlanmış veya hazırlatılmıştır. CHP bu sürece neden karşı çıkmaktadır? 

Cevap 18: Bugün CHP liderinin AK Parti yi çok ciddi bir üslupla eleştirdiği birçok konu, bu CHP raporlarında yer almış, savunulmuştur. Örneğin AK Parti herkesin ana dilini konuşması, ana dilini öğrenmesi, ana dilinde yayın yapması gibi en insani hakları savunurken, CHP lideri bunları "bölücülük" olarak suçlamaktadır. Oysa kendi hazırladıkları raporda, "özel okullarda ana dilde eğitim hakkı" dahi bulunmaktadır. CHP çok açık bir tutarsızlık sergilemektedir. 

Soru 19: MHP nin demokratik açılım sürecine aşırı tepki vermesinin sebebi nedir? 

Cevap 19: Geçmiş seçimlerin gerçekleştirildiği koşullar ile sonuçlarını sosyolojik bir tahlile tabi tuttuğumuzda terörün artış gösterdiği dönemlerde MHP nin oylarında bir artışın meydana geldiği görülmüştür. Türk siyasi tarihinde ciddi bir varlık gösteremeyen MHP, Doğu ve Güneydoğu daki terörün 90 lı yıllarda iyice tırmanmasıyla 1999 seçimlerinde tarihindeki en yüksek oy oranına ulaşmıştır. MHP ve CHP nin "birlik ve beraberlik söylemi" görünüşte olumlu görülse de bu iki parti de fiiliyatta inkarcı ve
ayrımcı politikalara sahiptir. Erdoğan ın 2010 yılı bütçe görüşmelerindeki sözleri: Şimdi bakıyorum, DTP nin uç eleştirilerinin benzerini MHP yapıyor..Her iki tarafın söylemleri bile hükümetin gerçekte ne yaptığını ve ne yapmadığını ortaya koyduğu gibi, hükümetin ne kadar doğru bir yolda olduğunu da gösteriyor . 

Soru 20: Bu sürecin AK Parti tarafından başlatılmasının önemi nedir? 

Cevap 20: Tüm halkımızı kucaklayan bir anlayışa sahip olan Ak Parti nin bu özelliğinden dolayıdır ki, son seçimlerde 63 ile birinci parti, 18 ilde de ikinci parti olmuştur. Türkiye nin 81 ilinin 80 inde milletvekili bulunan 7 bölgede birinci olan Ak Parti nin bir bölgeyi diğer bölgeden üstün tutan, bir etnik unsuru diğerine tercih eden bir tavrı olamaz. rağmen yine terör durmuyor. Terör örgütü ve onun savunucusu siyasi parti, istismara devam ediyor. Bu nasıl izah edilebilir? 

Cevap 21 Soru 21: Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yapılan bunca yatırıma, müşfik ve adil politikalara: Doğu ve Güneydoğu ya yapılan yatırımlar, götürülen hizmetler, terör örgütünü veya onun savunucusu siyasi partiyi memnun ve tatmin etmek için değil, bir bütün olarak halkımızı memnun ve tatmin etmek için yapılmıştır. Aslında terör örgütleri kalkınmanın olmadığı, yatırım ve hizmetlerin gitmediği, işsizliğin diz boyu olduğu, baskıcı uygulamaların bulunduğu ortamlarda kendisine daha fazla taraftar bulur. Bir yandan terörle silahlı mücadele verilirken, diğer yandan terörün ürediği ve beslendiği ortamlarında ortadan kaldırılması gerekiyor. 

Soru 22: Kandil Dağı ndan ve Mahmur Kampı ndan gelenlerin ülkeye girişi esnasında Habur da, Silopi de ve sonrasında sergilenen görüntülere ne denir? 

Cevap 22: Kandil ve Mahmur dan gelen 34 kişinin Türkiye ye gelmesi dolayısıyla Habur, Silopi ve Diyarbakır a kadar olan yol güzergahında sergilenen görüntüler asla tasvip edilemez. Başta Sayın Başbakanımız olmak üzere hükümetimizin ve partimizin tüm yetkilileri bu durumu çok net bir dille kınamış ve tekrarına asla müsaade etmeyeceğini ifade etmiştir. 

Soru 23: Bugüne kadar AK Parti iktidarında demokratikleşme adına neler yapıldı, bundan sonraki süreçte neler yapılacak? 

Cevap 23: Kısa orta ve uzun vadede yapılacaklar vardır.
- Hükümet olarak, insan haklarına saygının ve demokratikleşmenin bir göstergesi olmak üzere göreve gelir gelmez olağanüstü hal uygulamasına sen verdik.
- Terörle Mücadele Kanunu nda değişiklikler yapılmıştır. Değişiklikle, terör yeniden tanımlanmış ve terör suçları yeni Türk Ceza Kanununa göre yeniden sayılmıştır.
- Farklı dil ve lehçelerde kursların açılabilmesine imkan sağlayan bir yönetmelik değişikliği
- Köy ve belde isimlerinin gereği halinde sakinlerin arzusu istikametinde değiştirilebilmesi,
- Yol aramalarının asgariye indirilmesi
- Yayla yasaklarının kaldırılması
- Farklı dil ve lehçelerde propaganda yapılabilmesi için siyasi partiler kanununda değişiklik
- İnsan Hakları Kurumu nun kurulmasına dair kanun
- Bağımsız kolluk şikayet mekanizmasının kurulması öngörülmektedir.
Uzun vadede ise, Türkiye nin sivil ve demokratik bir Anayasaya kavuşturulması hedeflenmiştir. Yeni Anayasa da ilk üç madde ve Cumhuriyetin temel nitelikleri aynen korunacaktır. 

Soru 24: Su işlemediklerin tespit edilen örgüt mensupları dağdan inip aramıza karıştığı zaman kendimizi güvende hissedebilecek miyiz? 

Cevap 24: Son 5 yılda bin kadar terör örgüt üyesi silah bırakarak dağdan inmiş ve normal hayatına dönmüştür. Bu insanların eli silahlı birer terörist olarak dağlarda olmaları mı daha iyi, silah bırakarak ailelerinin yayına dönmeleri mi daha iyi? Üzerinde durulması gereken konu burdur. 

Soru 25: Silah bırakarak dönen terör örgütü üyelerine iş, para ve konut verileceği iddiası doğru mudur? 

ap 25: Hayır doğru değildir. Hükümetimiz hiçbir terör örgütü mensubuna maddi menfaatler karşılığında silah bırakma teklifinde bulunmamış, bulunmayacaktır. 

Soru 26: Kandil Dağı ndan ve Mahmur dan gelenlere özel muamele mi yapıldı? 

Cevap 26: Diyarbakır Valiliği nin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı na yaptığı başvuru üzerine, güvenlik gerekçesiyle savcılar Habur Sınır Kapısı na gitmişlerdir. Gelen 34 kişiden 29 u suçsuz bulunmuş ve hemen serbest bırakılmıştır. 5 kişi de hakim kararıyla serbest bırakılmıştır. Hakim ve savcılar, bağımsız yargının mensuplarıdırlar. 

Soru 27: Dağdan inenler suç işlerlerse illegal faaliyetlerle uğraşırlarsa ne olacak? 

Cevap 27: Dağdan inmek kimseye dokunulmazlık kazandırmaz. Silahları bırakıp normal hayatlarına döndükleri zaman suç işlerler veya suça bulaşırlarsa herhangi bir vatandaş, hangi muameleye tabi ise onlar da aynı muameleye tabi tutulur. 

Soru 28: Ver, ver, ver. Ne zamana kadar, nereye kadar? Diyenler vardır. Kime ne veriliyor? 

Cevap 28: Kimse kimseye bir şey vermiyor. Arızaları gidermek taviz vermek anlamına gelmez. Bir insanın ana dilini konuşması, öğrenmesi, öğretmesi kendinden sonraki nesillere aktarmak için gayret içerisinde olması örfü, adeti ve geleneklerini yaşatarak yaşaması onun temel insani haklarındandır. 

Soru 29: Demokratik açılım sürecinin sonucunda referandum yapılacak mı? 

Cevap 29: Hayır, çünkü temel hak ve özgürlükler referandum konusu olamaz. 

Soru 30: Süreç içerisinde koruculuk sistemi ne olacak? 

Cevap 30: Koruculuk sistemi. Teröre karşı geçici, palyatif bir tedbir olarak ihdas edilmiştir. Terör devam ettiği sürece koruculuğun ortadan kaldırılması söz konusu olamaz. Terörün bitmesi halinde mevcut korucuların mağduriyetlerine yol açmayacak bir düzenlemeye gidilecektir




 

Bu haber toplam 11530 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Savaş TAŞ - 0.(544) 543 29 43
Yusuf TAŞ- 0.(545) 266 87 94 | Haber Scripti: CM Bilişim