• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C

İşte Demirtaş’ın 'seçim vizyonu'

İşte Demirtaş’ın 'seçim vizyonu'
HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ‘seçim vizyonunu’ İstanbul'da açıkladı.

Şişli Kent Kültür Merkezi’nde yapılan tanıtım toplantısına, gazeteciler, yazarlar, bazı sivil toplum örgütü üyeleri ile Gezi olayları sırasında polisin attığı gaz kapsülü ile hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan, Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya ve Hrant Dink’in eşi Rakel Dink gibi isimler katıldı. Saat 11.00’de kürsüye çıkan Demirtaş, ağırlıklı olarak “demokrasi” ve “barış” vurgusu yaptı.

Seçim sloganı olarak “Bir Cumhurbaşkanı Düşünün” başlığını seçen Demirtaş, çağrısının yeni bir yaşam çağrısı olacağını söyledi. Demirtaş, “Çağrımız Türkiye’deki tüm halkların birbiri ile özgürce yepyeni bir yaşam inşa etmeleridir.

Hayalini kurduğumuz cumhurbaşkanı sokakta halkla birlikte olacaktır. Yeni yaşam etnik, dinsel, cinsel, sınıfsal ayrımcılığın karşısında sesi duyulmayanın yanında yeşerecektir. Türkiye artık yol ayrımında. Ya devlet otoritesini daha da pekiştirecektir, ya da radikal demokratik değişimi tercih edecek.

Bu seçimlerde 3 aday ama 2 çizgi yarışıyoruz. Bizim çizgimiz neo-liberal düzen içinde tekçi, mezhepçi bir tercihe zorlanmayı reddeden çizgidir. Devletin küçüldüğü, yurttaşın büyüdüğü bir sistemi hedefliyoruz. Devlet tek bir kişiyle artık yönetilmeyecek. Cumhur meclisleri ile halkın doğrudan yönetime katılmasının önünü açacağız. Çiftçi, emekli meclisleri olacak. MGK gibi vesayetçi bir yapı ile değil demokratik kurullarla yönetilecek. Devlet Denetleme değil Halk Denetleme Kurulu olacak” dedi.

Kürt sorununun çözümünün, Türkiye’nin demokratikleşmesi ile eş zamanlı yürüyecek bir süreç olduğunun altını çizen Selahattin Demirtaş, “Bunu sağlayacak irade vardır bizlerde. Her türlü tekçilik son bulacak. Devletin anayasası döneminden halkların anayasası dönemine geçiş olacak. Mevcut anayasanın başyazarları kısa bir dönem önce müebbete mahkum oldu. Devletin kutsandığı, halkların yok sayıldığı bu anayasanın topyekun değiştirilmesi artık ertelenemez bir sorundur.

Herkesin sosyal hayatını özgürce yaşamasının önü açılmalıdır. Anadilinde ibadet hakkı tanınmalı. Diyanet kaldırılmalı. Nefret suçları içeren ayrımcı söylemler temizlenmeli ve bunlara cezai yaptırımlar getirilmeli. Bergama köylülerinin siyanürlü altın madenlerine direnmesinden bugüne doğa katliamları ülke gündeminden düşmüyor.

Deresinin üzerine HES yapımına direndiği için jandarmadan dayak yiyen Karadenizli kadın yaşam alanları tehdit edilen köylüler, karnımızı doyuran toprak, su ve bu dünyayı paylaştığımız diğer türler. Yaşam hakkı sadece insanlar için geçerli değildir” ifadelerini kullandı.

“Tüm canlıların yaşam hakkını savunmak temel ilkelerimizden olacaktır” diyen Demirtaş, “Gençliğin aktif katılımı sağlanacak ve örgütlenmelerinin önündeki tüm engeller kaldırılacaktır. Gençliğin sorunları ile uğraşmak yerine gençliği zapt etmeye kalkanlara karşı yeni yaşam. Gençlik başa çıkılacak değil başa çıkarılacak bir kesimdir. Zorunlu din dersleri kaldırılmalı. Bireylerin din eğitimleri taleplerine uygun olarak kendisinin seçmesi sağlanmalıdır. Eğitim sınav merkezi olmaktan çıkarılmalı, YÖK kaldırılmalıdır. Her gün en az 5 kadının sokakta katledilmesine tanık oluyoruz. Yeni yaşam ancak kadınların öncülüğünde örgütlenebilir” şeklinde konuştu. 

Bu haber toplam 3215 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim