• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

Kadın özgürleşmesini meclise taşıdı

Kadın özgürleşmesini meclise taşıdı
(HDP) Hakkari Milletvekili Adil Zozani, 2015 bütçesinin kadın emeğini yok ettiğini ifade ederek "Kadını özgürleşmeyen bir toplumun özgürleşmesi mümkün değildir" dedi.

2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi, 2013 yılı Kesin Hesap Kanun Tasarısı ile Sayıştayraporları TBMM Genel Kurulu'nda görüşülüyor. Görüşmelerde HDP adına HakkariMilletvekili Adil Zozani ve Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan söz aldı.

 Adil Zozani, Orta Vadeli Program'da üçüncü çeyrek büyümesinin 2,9-3 aralığında beklendiğini hatırlatarak, bugün açıklanan verilerde bunun yüzde 1,7 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Zozani, "Başından itibaren söylenen istatistiklerin gerçeği yansıtmadığını ifade ettim. Parlamentonun bütçe yapılması konusunda Genel Kurul'un hiçbir yetkisinin olmadığını ifade etmek durumundayız. Genel Kurul bütçede bir şeyi değiştirebilecek mi?

Değiştiremeyecek. Bir kalemi eksiltebilecek mi? Eksiltemeyecek. Bir ödemeyi arttırabilecek mi? Arttıramayacak. Tümden ya kabul edecek ya da reddedecek" ifadelerini kullandı.Zozani, bütçenin cinsiyet eşitlikçi bir bütçe olmadığını öne sürerek, "Kadın emeğini yok sayan bir bütçedir. Kadın istihdamını, kadını, ekonomik üretime katılımını yok sayan bir bütçedir.

OECD ülkeleri açısından bütçe Türkiye'nin istihdam bakımından en düşük olanıdır. Kadının istihdam sürecine katılım oranı yüzde 30,9. Kadına ev işlerini reva gören bir siyasi zihniyetle karşı karşıyayız. İstihdam kalemi içinde kadınların büyük çoğunluğu tarım ve yardımcı hizmetler sektöründe çalışıyor.

Kadının yönetime katılımı da çok zayıftır. Sadece Türkiye'de değil, Ortadoğu coğrafyasında kadın emeğinin sömürüsüne çomak sokan bir siyasi görüşümüz var. Kadını özgürleşmeyen bir toplumun özgürleşmesi mümkün değildir" dedi.

Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise, Hes'lerde sınır tanımadıklarını söyleyerek, "Zeytinlere kıydınız. Şu ağaçlara bakın (elindeki fotoğrafı göstererek). Turgutlu'da Çaldağı'nda İngiliz Kraliyet Ailesi için binlerce ağaç kesiyor.

Gediz Ovası'nda hayat gidecek. Soma'da,Ermenek'te ocağı sönenlerin sorumlusu sizsiniz. Enerji mafyası iyi çalışıyor" ifadelerini kullandı.Kaplan şunları kaydetti:"Siz baskı yasaları getireceksiniz, peki bu muhalefet sussun mu? 6-7 Ekim olaylarında hükümetin çıkıp burada şunu açıklaması lazım. Öldürülen 36 kişi ile ilgili hangi işlemi yaptı?" basından

 

Bu haber toplam 4467 defa okunmuştur
  • Yorumlar 6
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim