• BIST 9079.97
  • Altın 2307.372
  • Dolar 32.3157
  • Euro 35.0355
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Karpuz ciddi bir geçim kaynağı

Karpuz ciddi bir geçim kaynağı
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde son yıllarda ekimine başlanan karpuz, halkın geçim kaynağı olmaya başladı. Her yıl karpuz tarlalarına bir yenisi eklenirken, üreticisi yeterince desteklendiklerini dile getirdi.

Özellikle Dağlıca mıntıkası ve Cilo Dağı eteklerinde ekilen karpuz tarlaları büyük ilgi görüyor. Tadı ve büyüklüğü ile diğer bölgelerdeki karpuzlardan farklı olan Yüksekova karpuzu yok satıyor. Karpuza, Hakkari dışında Van ve Şırnak gibi çevre illerden de alıcılar rağbet gösteriyor.

Adaklı Köyü'nde ikamet eden ve bu yıl 5 dönümlük tarlasına karpuz eken Fahrettin Han isimli çiftçi, ailesinin geçimizi bu yolla sağlıyor. İlçe merkezinden 15 kilometre uzakta bulunan Adaklı köyünde yıllardır tarlalarına, yonca ve buğday ektiklerini fakat yeterince verim alamadıklarını söyleyen Han, geçen yıl, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası'nın vermiş olduğu fide desteği ile bu sene karpuz ektiğini belirtti. Tarlalarına karpuz ektiği için pişman olmadığını söyleyen çiftçi; "Sadece tarlanın korunması ve ekilmesi için yetkililerden biraz daha duyarlılık bekliyoruz" dedi.

Tonlarca karpuzun yetiştiği tarla bu yıl Han ailesinin geçim derdine de büyük çapta derman olmuş. 10 nüfuslu ailenin başka geliri olmadığını söyleyen evin iki okula giden çocuğu Zilan ve Fehmi, tarlada çalışarak okul harçlığını topladıklarını söylediler. Kadıköy İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi olan Zilan Han, hem ev işlerini yaptığını hem de boş zamanlarında karpuz tarlasında çalışarak ailesinin ekonomisine katkı sunmaya çalıştığını söyledi. Yine 7. sınıf öğrencisi olan Fehmi Han yaz tatilinde evin diğer işlerinin yanında çiftçi olan babasının ektiği karpuz tarlasında nöbetçilik yaparak karpuz sattığını belirtti.

Dokuz çocuğu olan tarla sahibi Fahrettin Han, yıllardır buğday ve yonca ektiği tarlasına bu sene karpuz ektiğini ifade ederek, "Yüksekova ilçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası'nın desteği ile bu sene tarlama karpuz ektim. Karpuz yetiştiriciliği bizim bölgemizde yeni yapılan bir iştir. İşin zorlukları ve incelikleri var. Şimdiye kadar tarlamı onlarca kez sulayıp çapasını yaptım. Yetkililerin bizim tarlamıza tarımsal destek vermesini istiyorum. İlk defa yetiştirdiğim karpuzları çevre köylerden ve Yüksekova'dan gelen vatandaşlara 1 TL fiyatla satıyorum. Yerli karpuza yoğun ilgi var" şeklinde konuştu.

karpuz-haber-ici.jpg

Bu haber toplam 6553 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim