• BIST 9710.26
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Kış uyarısı

Hakan Taş

Bu konuya her kış öncesi değiniyorum ama önlemde alınmıyor. Hakkari 10 bin nüfustan 200 binlere çıktı. Kent yerleşim açısından genişledi ve büyüdü. Bu büyüme beraberinde sıkıntılar da doğurdu.

1 yılda dört mevsim var biliriz. Ama Hakkari'de sadece iki mevsim var; Yaz ve kış... Yani altı ay soğuk, altı ay da sıcak ve ılık geçer.  Doğal gaz ile tanışmadığımız için kömür ve odun tüketiyoruz. Sobalar azaldı, kalöriferler arttı.  Kaliteli ve pahalı kömür var. Kalitesiz, zararlı ve ucuz kömür de var. Ak Partinin dağıttığı kömürün kalitesini bilmiyoruz çünkü Hakkari'de Ak Partili göremiyoruz.

Ucuz ve kalitesiz kömür alımı yapılıyor. Vatandaşa göre kalitesiz kömür kamu kuruluşları için temin ediliyor. Bu durum sağlığımızı tehdit edecek boyutta hava kirliliği oluşturuyor. Filitre kullanma alışkanlığı da olmadığı için kışın üzerimize resmen pislik yağıyor. Kış mevsimine girerken, kentin her tarafına kömür torbaları dağılırken, kar ve soğuk kapıyı çalmadan herkesi uyarıyorum. Denetimler arttırılsın, araştırmalar iyi yapılsın. Yasak ve kullanılamaz denilen kömürün kente girmesi yasaklansın.

Hava kirliliği üç etkenden oluşuyor;

Motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliği.

Isınmadan kaynaklanan hava kirliliği.

Sanayiden kaynaklanan hava kirliliği.

Köy paraları ile araç sayımız çoğalmış olsa bile oluşan bir kirlilik yok. Sanayimiz keşke olsaydı da, binlerce gencimiz işsiz kalmasaydı da kirliliğine de razıydık. Geride ısınmadan kaynaklı hava kirliliği kalıyor. O da dediğim gibi sağlıksız kömür tüketiminde meydana gelmektedir. Düşük kalorili ve kükürt oranı yüksek kömürlerin yaygın olarak kullanılması ve yanlış yakma tekniklerinin uygulanması hava kirliliğine yol açmaktadır. Lütfen bu konuda hepimiz duyarlı olalım ve havamızı kirletmeyelim.

Bu kış tehlikesinin bir diğer can sıkan tarafı biriken kömür atıklarının zap suyuna ve Çukurca yolu üzerinde istiflenerek çirkin bir görüntü ile mahkum etmektir.  Hakkari'nin yaşanılır bir kent olması için hepimize görevler düşüyor. Bu yazdıklarım birkaç işadamını rahatsız edebilir ama kimsenin sağlığımızla oynamasına izin vermemeliyiz.

 

  

 

Bu yazı toplam 2440 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim