• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Kobanê'nin inşasında ikinci aşama

Kobanê'nin inşasında ikinci aşama
Kobanê Yeniden İnşa Koordinasyonu Üyesi Abdurrahman Hemo, inşa çalışmalarının hızla sürdüğünü ve kentin temel ihtiyaçlarının büyük oranda sağlandığını aktardı. Hemo, inşa çalışmalarında ikinci aşamaya geçildiği bilgisini paylaştı.

Kobanê Yeniden İnşa Koordinasyonu Üyesi Abdurrahman Hemo, inşa çalışmalarının hızla sürdüğünü ve kentin temel ihtiyaçlarının büyük oranda sağlandığını aktardı. Hemo, inşa çalışmalarında ikinci aşamaya geçildiği bilgisini paylaştı.

Kobanê’de çetelerin kentten temizlenmesi ardından başlayan inşa çalışmaları kısa sürede önemli ilerlemeler kaydetti. Savaşın hemen ardından kentlerine geri dönen on binlerce Kobanêlinin su, yol, kanalizasyon gibi ihtiyaçları sağlanırken, savaştan geriye kalan DAİŞ'lilerin cesetleri ve atıklar temizlendi, geriye kalanların hastalık yaymaması için de ilaçlama yapıldı. Çete ve destekçilerinin saldırıları ile engellenmeye çalışılan Kobanê inşa çalışmaları büyük bir irade ve kararlılıkla devam ediyor.

Kobanê inşa çalışmalarının geldiği aşamayı ANF’ye değerlendiren Kobanê Yeniden İnşa Koordinasyonu Üyesi Abdurrahman Hemo, Cizîrê Kantonu ile birleşmelerinin de inşayı hızlandıracağını söyledi.

STARTI AMED’DE VERİLDİ

Kobanê’nin 27 Ocak'tan bu yana DAİŞ çetesinden temizlendiğini hatırlatan Hemo, hemen ardından Kobanê’yi Yeniden İnşa Koordinasyonu’nu kurduklarını söyledi. Koordinasyonun amacının Kobanê’de ortaya çıkan zarar ve tahribatı tespit etmek, fotoğraflamak ve kayıt altına almak olduğunu kaydeden Hemo, “Yeniden inşanın startı 2-3 Mayıs’ta düzenlenen Amed Konferansı ile birlikte verildi. Bu konferansta, kentin hangi esas ve modeller üzerine inşa edileceği konuları tartışıldı ve karar altına alındı” dedi.

KOORDİNASYON’UN BİLEŞİMİ

Koordinasyon'da Güney Kürdistan’dan 3, Doğu Kürdistan’dan 2, Kuzey Kürdistan’dan 3, Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılardan 2 ve Rojava’dan 5 kişinin yer aldığını aktaran Hemo, sürekli iletişim halinde olduklarını ve ortak çalışma yürüttüklerini söyledi.

SU, YOL VE KANALİZASYON

Çalışmaları kapsamında ilk olarak kentin temel ihtiyaçlarını temin etmeye çalıştıklarını ifade eden Hemo, şunları aktardı: ”Kente ilk olarak su ulaştırmamız gerekiyordu. Kentin tahrip edilen su şebekesini onardık, kentin yüzde 50'sine su sağladık. DAİŞ’in saldırıları sırasında tahrip edilen kentin kanalizasyonu da su şebekesi ile eşzamanlı olarak onarıldı. Kentin cadde ve sokakları temizlendi, yollar açıldı. Bu konularda çalışmalarımız da halen devam ediyor."

Kentin su ihtiyacının daha önce Fırat nehrinden karşılandığını anımsatan Hemo, DAİŞ çetesinin bu hattı kestiğini, suyun kuyulardan alınarak kente ulaştırıldığı bilgisini verdi. Hemo, çatışmaların yaşandığı bir bölge Fırat'tan kente su ulaştıramadıklarını söyledi.

Kentin su, yol ve kanalizasyon gibi altyapı ihtiyaçlarının şu an itibariyle karşılandığını aktaran Hemo, tüm bu çalışmaların Kuzey Kürdistan belediyelerinin desteği ile gerçekleştiğinin altını çizdi. 

TEMİZLİK ÇALIŞMALARI

Kentin temizlik çalışmalarının sürdüğünü belirten Hemo, şunları ifade etti: “Savaşın hemen ardından DAİŞ çetesinin sokaklarda ve yıkıntıların arasından kalan cesetlerini temizledik. Yaklaşık 900 ceset toplandı. Bazı enkazlarda kalan, ulaşamadığımız cesetlerin yayacağı hastalık ve zararlar da bu enkazlarda yapılan ilaçlamalar ile etkisiz hale getirildi. Bu çalışma da İlaçlama Komitesi tarafından yapıldı."

ENKAZ KALDIRMA EV VE MÜZE

Yeniden inşanın ikinci adımı olarak enkaz kaldırma çalışmalarını başlattıklarını paylaşan Hemo, enkazların kaldırılması ile halkın yeniden ev inşa etmeye başlayacağını belirtti.

Müze için de yaklaşık 20 hektarlık bir alanın belirlendiğini anlatan Hemo, Kültür Sanat Merkezi ve çevresinin müze için seçildiğini kaydetti. Çok sayıda Kobanêlinin evlerinin müze için belirlenen alana girdiğini dile getiren Hemo, şöyle devam etti: "Bunun için Halk Meclisi, Hukuk Komitesi ve Kanton Yönetimi ortak çalışıyor. Evleri bu alanda kalan Kobanêliler için yeni alanlar inşa edilecek ve mağdur olmamaları için her şey yapılacaktır. 150 hektarlık bir alanda yeni bir mahalle inşa edilecek ve evleri bu alana girenler buralarda yaşayacak. Bu projenin master planı da çıkarıldı. Kobanê ve Kürt halkının kültürü ve felsefesine uygun bir inşa çalışması yapılacaktır.” 

4 BİN EV TAHRİP OLDU

Yaptıkları bir diğer çalışmanın da yıkılan, hasar gören evlerin tespitini yapmak olduğunu belirten Hemo, 4 bin kadar evin tahribata uğradığını söyledi.

Kobanê’ye 110 binden fazla kişinin dönüş yaptığı bilgisini veren Hemo, kent merkezi ve köylerde canlı ve hareketli bir yaşamın olduğuna dikkat çekti.

CİZÎR İLE BİRLEŞMENİN AVANTAJI

Hemo, Cizîrê Kantonu ile birleşmenin Kobanê’de yeniden inşa çalışmalarını hızlandıracağına işaret ederek, “Cizîr’den mazot, gıda ve insani açıdan gelen yardımlar kent yaşamını olumlu yönde etkiledi. Bundan sonra da gelecek olan yardımlar Kobanê’nin yeniden inşasını hızlandıracak güçlü bir faktör olacaktır. Girê Spî’nin açılmasından önce tüm yardımlar Kuzey’den geliyordu, bu bazı sıkıntılara yol açıyordu. Şimdi oluşan olanaklarla inşa hızlanacaktır” diye konuştu.

YENİ İNŞAYI FRENLEMEK İSTEDİLER

Kısa sürede inşa çalışmalarına yönelik sağladıkları ilerleme; inşa ve normalleşmenin, DAİŞ'i destekleyenlerce frenlenmek istendiğinin altını çizen Hemo, şunları aktardı: “25 Haziran günü yapılan ve bazı devletlerin istihbarat güçlerinin de içerisinde yer aldığı kalleşçe saldırının amacı, bizim bu çalışmalarımızı engellemeye de dönüktür. Ancak hiçbir şey halkımızın yeniden yaşam inşasını, iradesini engelleyemeyecektir. Yeni yaşamı kuracağız."

KOBANÊ’YE DESTEĞİ SÜRDÜRÜN

Bu sürecin ilerletilmesi ve başarıya ulaştırılması için uluslararası kurum ve kuruluşlara seslenen Hemo, Kobanê ve Rojava’ya yönelik jenosit ve saldırılara karşı dayanışma içerisinde olunmasını istedi. anf

Bu haber toplam 2239 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Japonya’daki Müslümanlar Ramazan Bayramı namazı10 Nisan 2024 Çarşamba 23:18
  • israil'de halk sokaklara döküldü07 Nisan 2024 Pazar 01:47
  • Gazze’de can kaybı 33 bin 137’ye yükseldi06 Nisan 2024 Cumartesi 16:59
  • 120 bin Müslüman Mescid-i Aksa'da saf tuttu06 Nisan 2024 Cumartesi 16:56
  • İsrail, İran savaşın eşliğinde04 Nisan 2024 Perşembe 23:26
  • 6 büyüklüğünde deprem04 Nisan 2024 Perşembe 14:44
  • Tayvan'da 7.2 büyüklüğünde deprem!03 Nisan 2024 Çarşamba 12:24
  • İsrail, İran Büyükelçiliğini hedef aldı!02 Nisan 2024 Salı 11:07
  • Çocuk yapana 75 bin dolar!01 Nisan 2024 Pazartesi 21:21
  • ABD’den İsrail’e askeri mühimmat ve savaş uçağı yardımı30 Mart 2024 Cumartesi 13:21
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim