• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Kolada şok eden gerçeker

Kolada şok eden gerçeker
Kola tüketimi özellikle çocuklar ve gençler tarafından yoğun olarak gerçekleştirilse de reklam kampanyaları, uygun fiyatlar ve değişen alışkanlıklar neticesinde yaşı ilerlemiş kişiler tarafından da sıklıkla tercih ediliyor.

Ancak çok sevilen bu içeceğin vücudumuza verdiği zararlar da bir o kadar çok. Kolanın zararlarına dair hazırladığımız bu yazımız sayesinde kola tüketiminize bazı sınırlamalar getirmenizi sağlayacağımızı umuyoruz.

Bir litre kolada yer alan ve aşağı yukarı 400 kalori diyebileceğimiz enerji özellikle çocukluktan başlayarak şişmanlık, obezite gibi pek çok kilo rahatsızlığına sebep oluyor.

Bunun yanında fast food tüketimi ile de özdeşleşen kolanın bu tip yiyeceklerin tüketimini arttırması bu kilo problemini daha da pekiştiriyor.

Kola içildiği andan itibaren kan şekerinizi muazzam bir biçimde yükseltiyor ve vücudunuzun yağ depolama mekanizmasını aktif hale getirmesine sebep oluyor.

Kan şekerindeki bu ani yükselme elbette ki ardından ani bir düşüşe yerini bırakıyor ve bu şekilde gerçekleşen dalgalanmalar öncelikle kalp ve damar hastalıkları olmak üzere pek çok alanda hastalıkların baş göstermesine sebep oluyor.

Elbette zararlı etkisi sadece kan şekeri ve şişmanlık olarak sona ermiyor. Kolanın içerisinde yer alan fosfor kemik erimesini ve kemiklerin yumuşamasını hızlandıran hormonların daha fazla salgılanmasına sebep olarak özellikle kadınlarda en sık rastlanan rahatsızlıklardan olan kemik erimesinin çok daha erken yaşlarda başlamasına neden oluyor.

Kolanın içerisinde yer alan maddelerin vücudun kalsiyum emilimini azalttıkları ve buna bağlı diş sorunları, mide hastalıkları ve kas rahatsızlıklarına sebep olduğu da biliniyor.
 
Genç yaşlardan itibaren yoğun kola tüketimine maruz kalanların aynı sigara içicileri gibi pek göz önünde olmasalar da yoğun hayati tehlikeler altında yaşadıkları sağlık ve bilim otoriteleri tarafından reddedilmeyen bir gerçek.

Masum ve tatlı, ferahlatıcı bir içecek görüntüsüyle hayatlarımıza giren kola çok farklı markalar altında satılsa da tatlarındaki fark içeriklerinin verdiği zararın pek değişmesine neden olmuyor.

Şekersiz kola adı altında piyasaya sürülen farklı modellerin de şeker bazında zararı olmasa da diğer maddelerin sebep oldukları rahatsızlıklarda hala etkili oldukları biliniyor.

Elbette ki özel geceler, misafirlikler veya kutlamalar gibi nadir anlarda kola tüketimi günlük hayatınızı ve sağlığınızı pek riske atmayacaktır ancak düzenli kola tüketimine geçenlerde yukarıda saydığımız rahatsızlıkların yanında kafein bağımlılığı gibi farklı etkiler de meydana gelebiliyor ve bu kolanın tüketimini daha da arttıran bir kısır döngü halini alabiliyor. Basından

Bu haber toplam 20022 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim