• BIST 9731.08
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C

Koronavirüs ile alay etmeyin!

Koronavirüs ile alay etmeyin!
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi çalışanlarından Dr. Eser Çetin, koronavirüsünün hala ciddi bir risk olduğunu belirterek, “En tehlikeli olanı da hastalığa inanılmaması. Bu anlayış bağışıklık sistemi zayıf olanlar için riski arttırıyor” dedi.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi çalışanlarından Dr. Eser Çetin, koronavirüs vakalarına ilişkin açıklanan verilerden çok önemli olan kişinin bu hastalığa karşı tavrı olduğunu dile getirerdi.

Sosyal medyada çektiği Kürtçe videolarla uyarılarda bulunan ve bu şekilde Kürt kamuoyunca tanınan Dr. Eser Çetin, “Önemli olan alacağımız önlemlerle bu hastalığın yayılmasını önlememizdir” dedi.

Dicle Üniversitesi’ndeki pandemi bölümünde çalıştığı klinikte pozitif vakaları kaydettiklerini belirten Çetin, hastaların iyileşme aşamasından sonra da denetlendiğini söyledi.  

Salgının Kürt kentlerinde hızlıca yayılmasının nedenini değişmeyen kültürel alışkanlıklara bağlayan Dr. Çetin, “Gerçekten de çok fazla tedbirlere uyulmadığını gözlemleyebiliyoruz. Salgın riskine rağmen ahala aile ziyaretleri oluyor, maske kullanılmıyor, sosyal mesafe kuralına uyulmuyor.

Bir de hastalığa inanılmıyor. Hastalığa inanmayanlar aslında bu yaklaşımları ile bağışıklık sistemi zayıf olanları da tehlikeye atmış oluyor. İster kültürel olsun ister başka birşey, hastalığın yayımlasının nedeni bizim bu vurdumduymazlığımızdır” dedi.

Dr. Eser Çetin şu uyarılarda bulundu:

“Bu hastalıkla alay etmemeli ve tedbirlerleri elden bırakmamalıyız. Bunun için de ilk başta, dışarıda işi olmayanların evden çıkmaması gerekiyor. Zorunlu olarak çalışanları anlıyorum ama onlar da maskesiz dolaşmamalı, hijyene dikkat etmelidir.

Elimizi sıksık yıkamalı, yüzümüze gözümüze sürmemeliyiz. Yine evde sağlığımıza dikat etmeli, bünyemizi güçlendiren gıdalar tüketmeliyiz.

Bol bol suç içmeliyiz, 8 saat uyumalı, proptein tüketmeli, kızartılmış yemeklerden kaçınmalı, evde olsak bile spor ve ekzersiz yapmalı, sigaradan uzak durmalıyız. Yazları klimalar da tehlikelidir, korona riskini arttırıyor. Toplu ortamlardan kaçınmalıyız. Kurban bayramı için de toplanma yerine diğer şekilde kutlanmalı. Bu şekilde hastalığın yayılma riskini en aza indirmiş oluruz.”

Diyarbakır’da yoğun bakım ünitelerinin hemen hemen dolduğunu belirten Dr. Eser Çetin, “Bu yoğunluğu önlemek de bizim elimizde. Tedbirlere uyarsak bu kadar hasta kişi olmaz ve bizler de diğer hastalara daha iyi ilgilenmiş oluruz” diye konuştu.

Koronavirüsünün ciddiye alınmamasının bir nedeninin de ölüm oranı ile alakalı olduğunu dile getiren Dr. Çetin, “Virüsler de yaşamak için esnek olurlar, mutasyon geçirirler. Umarım yıl sonuna kadar aşısı bulunur ve insanlar bundan kurtulur. Fakat bizim yapmamız gereken kesin bri çözüm çıkana kadar kendimizi ve çevremizi korumaktır” ifadesini kullandı. basından

 

Bu haber toplam 2190 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim