• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Kültürümüzle alay etmeyin!

Hakan Taş

Her bölgenin kendine has gelenek ve görenekleri vardır. Bu ananeler bir zenginliktir, kültürdür. Hakkari’mizin yöresel kıyafetleri en çok beğenilen giyim şeklidir. Kadınlarımız, “fistan” denilen ve ayak bileklerine kadar sarkan uzun entariler giyerler. Bunlar kadife, basma ve pazen kumaşlardan dikilir.

bakan-001.jpgGeleneksel erkek giyimi ise “şeli şepik”tir. Şeli Şepik en iyi cins yünden yapılmış desenli ve renkli elbiselerdir. Bu elbiseler Hakkari merkezde özel günlerde fakat Şemdinli ve Çukurca ilçelerimizde daha çok giyilmektedir.

Sözcü Gazetesi Yazarı Yılmaz Özdil, Asrın Ülkesi yazısında 18 başlık ve 18 resim kullanmış. Beşinci sıradaki resim eski Milletvekilimiz Abdulmüttalip Özbek’in yeğeninin düğününde dönemin Tarım Bakanı Mehdi Eker’in de yöresel kıyafet giydikleri görüntü… Ünlü yazar bu resmin altına “Barzani’nin referandumu için halay mı çekiyorlar acaba diye merak ediyorsanız, Türkiye Cumhuriyeti’nin bakanı o”diye yorumlamış.

Yılmaz Özdil ve Sözcü Gazetesi hükümete muhalif olan bir yayın organı. Beni rahatsız eden şey Hakkari’mizin öz kültürü olan şeli şepik kıyafetimizin benimsenmemesi, Barzani’nin giydiği kıyafet de Badininin giyim modasıdır. Bu giyim neden bazılarını rahatsız ediyor ki?

1985 yılında Çukurca ilçemizde bir haber için gezinirken bıyıklarımdan dolayı ilçe Alay Komutanlığında üç gün süreyle gözaltına alındım ve işkence gördüm. Gerekçe bıyıklarım solcu bıyığıymış… Geçenlerde İstanbul’da mini etek giymiş gerekçesiyle bir çok kadın sokakta şiddete maruz kaldı. Halen birbirimizi kaşı, gözü, bıyığı, dini, ırkı ve rengiyle yargılıyoruz.kultur-11.jpg

Ülkemizde Kürtlere karşı bir haksız saldırı var. Barzani ve referandum tartışmasına girmeyeceğim. Lakin yerel kıyafetimize, kültürümüze, geleneğimize saygı göstermeyenleri de kusura bakmasınlar eleştireceğim.

Resimdeki isimler rahmetli işadamı ve siyasetçi Fevzi Özbek, eski Milletvekili Abdulmüttalip Özbek ve dönemin bakanı Mehdi Eker olunca, Abdulmüttalip Özbek’i aradım ve bu durumu sordum. İşte aldığım yanıt; “Peygamber Efendimiz döneminde her bölgenin kendisine ait giyim kuşamları vardı.

Araplar sarık ve cübbe giyerlerdi. Müslüman Kürt’lerin de kendilerine ait giysileri vardı. Yabancılar tarafından Peygamber Efendimize hediye edilen  giysileri efendimiz Cuma günleri, bayram ve özel günlerde giyerdi. Buda karşı topluma vermiş olduğu değerin ifadesiydi.

111-004.jpg

Bakanımız Mehdi Eker’in bizim düğünümüze gelerek, yerel kıyafetimizi giymesi bize verdiği bir değerdir, saygıdır. Farklı kültürleri bir arada yaşatmak istiyorsak hoşgörülü olmamız gerekiyor.”…

Bu ülkede bizler birbirimizi sevmedikçe ve sevmeyi beceremedikçe, bölge, ırk, renk ve kimlik ayrımı yaptıkça barış ve huzur ortamı içinde kardeşçe yaşama şansımız da olmaz…

Bu yazı toplam 6514 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim