• BIST 9132.45
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Kurdi-der'den anadil yürüyüşü

Kurdi-der'den anadil yürüyüşü
Hakkari Kurdi-Der Şubesi tarafından “Anadilde Eğitim Yürüyüşü” yapıldı.

Bulvar Caddesi üzerinde bulunan Kurdi-Der Şubesi önünde toplanan kalabalık, ellerindeki değişik Kürtçe pankartlarla sloganatarak çarşı merkezinden yürüyüşe geçerek belediye binası önüne kadar geldiler. Eğitim-Sen'inde destek verdiği basın açıklamasına belediye eş başkanları, HDP ve DBP eş başkanları, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Burada Kürtçe konuşan Kurdi-Der Hakkari Şube Başkanı Metin Kaçmaz, bilindiği üzere bu gün Türkiye’de milyonlarca öğrenci ders başı yaptı. Fakat ne yazık ki Kürdistan’da devletin tek ulus tek dil tek kültür v.s. dayatması üzerine öğrencilerin okulu boykot etmesi ve okul kapıların bir hafta boyunca açmaması konusunda hem fikir oldu dedi.

Kaçmaz,"Yine Türkiye’de büyük rol oynayan Kürt halkı Türk halkı Anadolu ve Mezopotamya halkı Cumhuriyetinin kuruluşunda yine kirli politikalarla dil kültür ve bütün değerleri adeta değirmenden geçirilip inkar ve asimile ile yok edilmek istendi. Bu uluslardan Kürt halkı bütün bu kirli politikalara rağmen diline kültürüne ve değerlerine sahip çıkarak büyük bedeller ödenerek belli bir seviyeye getirildi.

Sistem, Kürt halkının isteği ve kararlı mücadelesinde ki duruşu karşısında Avrupa birliği kriterleri doğrultusunda bazı adımlar atmış olsa da ki Artuklu, Dersim, Çewlik ve Colemêrg Üniversitelerinde “yaşayan dil ve lehçeler”  kurslar açılsa da Kürt halkına karşı komik ve kandırmaca bir yaklaşım oluşturdu.

Kürt halkı Son otuz yılda bütün baskı inkar ve asimilasyon, sisteme karşı mücadele yüksek mercilere erişildi. Kürt halkının varlığı kabul edildi. Ama anadil konusunda net bir adım atılmadı. Her ne kadar seçmeli ders olarak verilse de Kürt halkının anadilde eğitim hakkı resmileştirilmedi.

Artık kürt halkının geldiği nokta kendi okullarının kendileri kuracakları bunun örnekleri bu gün gever Amed ve Cizre’de açılan okullar anadil konusundaki kararlılık bunun göstergesidir. Anadile eğitim için Kurdi -Der şubemiz kayıtlara başlamıştır. Bütün halkımızı kendi ana dilini akademik Olarak geliştirmeye her alanda Kürtçe konuşmaya kullanmaya özelikle evde çocuklarımızla konuşmaya çağırıyorum. Katılan bütün halkımıza belediye eş başkanlarımıza ve tüm STK kurumlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Hakkarihabertv.com

kurdi-der-2.20140915152141.jpg

kurdi-der-3.20140915152151.jpg

kurdi-der-4.20140915152159.jpg

 

Bu haber toplam 4057 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim