• BIST 9092.43
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9287
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Kürtler'den petrol uyarısı

Kürtler'den petrol uyarısı
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Kürdistan petrolünün merkezi yönetimden izinsiz satışına karşı çıkan ABD'yi uyararak "Petrolün satılması kararını Kürtler verir. Avrupa bizi destekliyor. ABD de tarafsız kalırsa daha isabetli olur" açıklaması yaptı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, ABD'nin petrol satışında Bağdat hükümetinin onayını istemesine ilişkin, kararın Kürtlerin elinde olduğunu ifade ederek, ABD'nin tarafsızlığı seçmesinin ve yorum yapmamasının daha isabetli olacağını bildirdi. 

Felah Mustafa'nın açıklaması, IKBY hükümetinin resmi sitesinde "hükümetin görüşü" olarak yayımlandı. Mustafa, petrol satışı için Irak federal hükümetinin onayını isteyen ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinin açıklamalarını değerlendirdi. Mustafa, "Kürdistan bölgesi hükümeti, açık bir şekilde Bağdat'a ve bütün dünyaya şunu söylemiştir:

Şayet birlikte kalacak ve ortaklığımızı sürdüreceksek Irak Anayasası'na bağlı kalmalıyız. Çünkü inkar ve ret siyasetinin dönemi geçti. Merkezden her şeye karar verildiği ve Kürdistan kaderinin, Kürtlerin dışındaki güçler tarafından belirlendiği günler geride kaldı" dedi.

 "PETROLÜN SATILMASI KARARINI KÜRTLER VERİR"

 Kürtlerin kendi kararlarını vereceğini vurgulayan Mustafa, ABD'nin petrol satışında Bağdat'ın onayını istemesiyle ilgili şunları söyledi: "Petrolün satılması kararını Kürtler verir. Avrupa, bizi destekliyor. ABD de tarafsız kalırsa daha isabetli olur.

Amerika'nın, bu siyasi tartışmaları anlamasını ve Erbil ile Bağdat arasındaki rekabete müdahale etmemesini temenni ediyoruz. Bize göre uygun olan ABD'nin, tarafsızlığı seçmesi veya bu konuda sessiz kalmasıdır. Çünkü biz Kürdistan halkının çıkarlarını koruyor ve o doğrultuda hareket ediyoruz. Artık birilerinin bize, 'doğru yapıyorsunuz', başka birilerinin de 'yanlış yapıyorsunuz' şeklindeki sözlerine bakamayız."

 "PETROL SATIŞI HAKKIMIZ"

 ABD'nin görüşlerine saygı duyduklarını dile getiren Mustafa, "Ancak Kürdistan bölgesi, Irak Anayasası'na bağlı kalarak hareket etti. Bizden bunun dışında bir tavır ve davranış beklenmesin. Bütün dünya, petrol satışının, hakkımız olduğunu kabul ediyor" diye konuştu. Petrol satışının, bir iç mesele olduğunu aktaran Felah Mustafa, bu konuda AB ülkelerinin yorum yapmaktan kaçındığını belirterek, şöyle devam etti: "AB ülkeleri, hukuka bağlı kalarak hareket ettiğimizi biliyor. Biz aynı zamanda Irak halkının da çıkarlarını gözetiyoruz. Başarılı bir petrol politikası yürüttük. Bağdat siyaseti kaybetti. AB ülkeleri, Kürdistan bölgesini hayretle izliyor. Petrolle ilgili başarılı politikalar geliştirdiğimiz için bizi takdir ediyorlar. Daha önce bir damla petrol ihraç edemeyen Kürdistan bölgesi, bugün petrol üretiyor, ihraç ediyor ve uluslararası enerji piyasasına sürüyor." 

"PETROL SATIŞIMIZ ANAYASAYA UYGUNDUR"

 Mustafa, merkezi Bağdat hükümetinin, petrol satışını durdurmak için hukuki yollara başvurmasına ilişkin ise "Yıllardır enerji alanında çalışmalar yürütüyoruz. Birçok uluslararası petrol şirketi, Irak Anayasası'nı okudu. Aynı zamanda hukuk bilimcilerini getirip bu konuyu kendileriyle müzakere ettik. Neticede şu anki kanaate ulaştık. Petrol satışımız anayasaya uygundur" şeklinde konuştu.

 Bağdat hükümetinin, binlerce Enfal ve Halepçe kurbanı için tazminat ödemeyi reddettiğini aktaran Mustafa, sözlerini şöyle tamamladı: "Bağdat neden Halepçe'nin kimyasal silahlarla bombalanmasıyla ilgili tazminat taleplerimize cevap vermiyor. Kürdistan bölgesinde yıkılan 4 bin 500 köy ile ilgili neden bir şey yapmıyor. Neden Irak hükümeti, kendi yasalarına ve uluslararası yasalara saygı duymuyor da petrol satışıyla ilgili hemen dava açma gereği duyuyor?" 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, IKBY petrolünün Türkiye 'den uluslararası piyasaya sevkiyatına başlanmasıyla ilgili, "Irak'ta tarafların masaya gelmesi ve anlaşmaya varma noktasında konuşmaları gerekli. Anlaşmaya varılmadan kimse herhangi bir adım atmamalı" açıklamasını yapmıştı. 

ABD Dışişleri'nin diğer sözcüsü Jen Psaki de "Uzun süredir pozisyonumuz, Irak Federal hükümetinin uygun onayı olmaksızın yapılan ihracatları desteklemediğimiz yönünde" sözlerini kullanmıştı. Irak Petrol Bakanlığı ise Türkiye üzerinden yapılan petrol satışının yasal olmadığını belirterek hukuki işlemlere başlayacağını duyurmuştu. basından

Bu haber toplam 3969 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim