• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Kutlu Doğum Haftası Hakkari'de Etkili Oldu

Abdurrahman Keskin

Dünyada bu kadar insanın kutsal saydığı bir doğum haftası düşünülemez.

Peygamberimiz (S.A.V) Hazreti Muhammet Mustafa’nın kutlu doğum haftası insanlığa, dünyaya ve ülkemize Yüce ALLAH’TAN hayırlara vesile olmasını diliyoruz. 

kutlu-1.jpgSelat, selam, saygı ve sevgilerin en büyüğü onun latif ruhlarına olsun diyoruz. 

Bu arada Hakkari Müftülüğünün her zamankinden daha büyük ölçüde etkinlikler programladığı için başta müftümüz Sayın M. Feysal GEYLANİ olmak üzere emeği geçen tüm görevlileri kutluyoruz. Hazreti Peygamberi anlatmak bize düşmez bu konuda uzman olan alim, ulema, bilgin ve de düşünürlerimiz vardır. Ancak Müslüman olan herkesin bilmesi gereken hazreti Peygamberin koyduğu birkaç kuralı hatırlatmak istiyorum.

 

1- Dünyada barışın, kardeşliğin, uzlaşmanın anahtarı olan şu hadisi üzerine cihanın yönetilmesi için kitaplar düsturlar yazılır. KOMŞUSU AÇ İKEN TOK YATAN BİZDEN DEĞİLDİR diyor Peygamberimiz bir hadisinde Bakınız dünya yaşamında bu kural kainatın barışla yaşaması için yeterlidir. İslam’ın getirdiği zekat, fitre, sadaka da bu düsturun yardımcılarıdır.

kutlu-2.jpg2- EMANETİ EHLİNE VERİNİZ hadisi dünya yaşamındaki her alanda her konu için konunun uzmanını, bilenini ve yapımcısını tercih ediniz diyor. Hazreti Peygamberimize (SAV) bir Sehabe soruyor; kıyamet ne zaman kopacak diyor.

Hazreti Peygamberimiz  (SAV)  emanet zai olunca diye cevap veriyor. ine Sehabe  emanet nasıl zai olacak sorusuna Peygamberimiz (SAV) İŞİ EHLİNE vermediğiniz zaman kıyameti bekleyiniz diye buyuruyor. Bugün dünya ve ülkemiz yaşamında örnekleri vardır. İşin ehli olmayan kişinin yönettiği aile kuruluş, toplum devlet yıkılmaya mahkum olacaktır.

 

 3- AHLAKLI OLMAYAN İNSANLARDAN SAKININIZ DİYOR Peygamberimiz (SAV). Sehabenin biri peygamberimize yine soruyor; Ya Resullulah Din nedir. Peygamber (SAV)  Din iyi ahlaktır diyor. Sehabe soruyu 3 kez tekrarlıyor aldığı cevap aynı oluyor. Bu sehabe bir kez de Ya Resullulah ya bunca ibadetler nedir diyor Peygamberimiz  (SAV)  bütün ibadetler iyi ahlak içindir diye buyuruyor.

 

kutlu-3.jpg4- Hukukun üstünlüğünü, suçun kişiye ait olduğunu Peygamberimiz (SAV)   1400 yıl önce kural olarak getirmiştir. Dünya bu kuralın farkına 1800’lü yıllarda vakıf olmuştur. Peygamberimiz (SAV) zamanında bir Müslüman ile bir gayri Müslümün yargılamasında taraf tutulmamış hukukun üstünlük ilkeleri hakim olmuştur.

 

5- İLİM ÖĞRENMENİN OKUMANIN ÖNEMİNİ 1400 YIL önce şöyle açıklamıştır. İLİM HİNDE DE OLSA, ÇİN’DE DE OLSA ONU GİDİN ARAYIN BULUN ÖĞRENİN YİNE HİÇ BİLENLER İLE BİLMEYENLER BİR OLUR MU Hadisi ile okumaya öğrenmeye yön vermiştir. Yukarıda yazmıştık Peygamberimizi Hz Muhammet (SAV)’mi anlatmak için alimlerimiz vardır, diyanet işleri başkanlığımız vardır. Bu işlevi, görevini ve de gereklerini yerine ziyadesi ile getiriyorlar. Ancak biz bu günün anısına herkesin bilmesi gereken ve de bu günkü yaşamımız ile ilgili olan birkaç konuyu yazdık. Ne diyor Peygamberimiz (SAV) özetlersek; *Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir. Yani kimseyi aç bırakmayın yardımlaşınız.

 

*İŞİ BİLENİNE, UZMANINA, EHLİNE BIRAKINIZ DİYOR. Hazreti Peygamber (SAV)  

Makam, mevki, sermaye, tarım, ticaret, hayvancılık, maden, sanayi, fabrika tesislerini her alanda bilenlere teslim ediniz. İşi ehline, uzmanına bırakmazsanız her alanda pişmanlık duyarsınız diyor. *AHLAKLI OLMAYA BÜYÜK ÖNEM vermiş Peygamberimiz (SAV) DİN İYİ AHLAKTIR DİYOR Ahlaklı insan hırsızlık yapmaz, zina yapmaz, devlet malını yemez, yetimin hakkına el uzatmaz herkesi sever sayar.

 

*HUKUKUN ÖNEMİNİ AÇIKLAMIŞ her işi hukuk kuralları içerisinde yapınız diyor. Adalet nedir hakkı teslim etmektir. Adaletin olmadığı yerde toplumda huzur olmaz.*İLİM ARAYIN BULUN demiş Peygamberimiz (SAV) Okumanın önemini 1400 yıl önce ilimi Hindde de olsa Çin’de de olsa arayıp bulun demiş. Peygamberimizin (SAV) şu hadisi ile yazımızı sonlandıralım. Yeminle birbirinizi sevmedikçe imanlı alamazsınız. İmanlı olmadıkça da gerçek mümin olamazsınız diyor.

 

Bu gün 1400 yıl sonra tüm semavi dinlerin, Çağdaş dünyanın önemsediği sevgi kuralını, birbirinizi sevin anlayışını Hz Peygamberimiz (SAV)   1400 yıl önce koymuştu dünyaya ilan etmişti. Sevmek ALLAH’IN emridir demişti.

  Kutlu Doğum Haftası hepimize kutlu olsun.

  İyi insan olma yolunda bizlere ışık kaynağı olsun.

  Dünyaya, ülkemize, ilimize güzellikler getirsin diyoruz.

  Yaşamımıza barış, huzur, bereket getirsin diyoruz.

 

ALLAH’IN selamını, kendi selam sevgi ve saygılarımızı Peygamberimiz Hazreti Muhammet Mustafa (SAV) üzerine olsun diyerek ALLAH’A yalvarıyoruz. Yazımızın sonunda gavs-ı Azam şeyh Abdulkadir Geylani’nin şu duası ile sonlandıralım. ALLAH’IM BİZE DÜNYA VE AHİRETTE DE GÜZELLİKLER VER CEHENNEM AZABINDAN BİZİ KORU. Dostça kalın, Hoşça kalın, Hakça kalın diyoruz.

 

 

Bu yazı toplam 2799 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim