• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Lahana hasadı başladı!

Lahana hasadı başladı!
Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine bağlı Karaelbistan Mahallesi'nde 25 yıldır lahana yetiştiriciliği yapan Ali Rıza Dağlıoğlu, 50 kilogram ağırlığa ulaşabilen lahanaların lezzeti ile Türkiye’de eşi bulunmadığını söyledi.

Elbistan’da turşuların ve sarmanın vazgeçilmezi olan lahananın hasadı başladı. Türkiye’nin 4. büyük ovası olan Elbistan Ovası’nda, en çok ekim alanının bulunduğu Karaelbistan Mahallesi'nde Mayıs ayında ekilen lahanalar, hasat olgunluğuna ulaşmasının ardından tahralarla kesilerek manavlara ve marketlere götürülüyor.

‘Elbistan lahanası’, lezzeti ve dayanıklılığı ile sadece Elbistan’da değil çevre ilçelerde ve diğer illerde de vatandaşlardan rağbet görüyor.

Elbistan’a bağlı Karaelbistan Mahallesi'nde 25 yıldır lahana yetiştiren Ali Rıza Dağlıoğlu, 5 ay boyunca çocuk gibi bakıp büyüttüklerini lahananın hasadına başladıklarını söyledi.

12 dönüm araziye lahana ektiğini anlatan Dağlıoğlu, “Bu sene 12 dönüm lahana ektik. Lahanayı ekmek için Mart ayı başında sera yapıyoruz. Fidesini yetiştiriyoruz. Mayıs başına kadar da tarlaya dikiyoruz.

6 kez suluyoruz. Suyu, Ceyhan Nehri'nden alıyoruz. Ağustos’tan sonra da lahanayı çıkarmaya başlıyoruz. Hasadımız da başladı. Tanesini 10 liradan toptan olarak satıyoruz. Perakende satış fiyatı ise 25 liraya kadar ulaşıyor.

En son 42,5 kilogram gelen lahana üretmiştik. Tam dolsa 50 kilogramı bulur. Ama biz kesime biraz erken başladık. Manavlara yetiştiremiyoruz” şeklinde konuştu.

Elbistan lahanasının, il genelinde olduğu kadar Sivas ve Malatya’da da vatandaşların ilk tercihi olduğunu vurgulayan Dağlıoğlu, “Malatya’nın Darende ve Doğanşehir ile Sivas’ın Gürün ilçesine, Kahramanmaraş ve ilçelerine satıyoruz” dedi.

Lahanaların büyüklüğünü görenlerin ilk başta hormonlu sandığını ancak tamamen organik olarak yetiştirdiklerinin de altını çizen Ali Rıza Dağlıoğlu, “Lahana, en çok sarma ve turşuda kullanılıyor. Elbistan lahanasının tadı çok güzel. Şeker gibi.

Bizim lahanamız çok lezzetli ve faydalıdır. Bu lahanaların büyüklüğünü görenler hormonlu sanıyor. Kesinlikle hormon yok. Tamamıyla organik ürün yetiştiriyoruz. Elbistan’a has bir lahanadır. Türkiye, bir lahana görsün” ifadelerini kullandı. İHA

Bu haber toplam 1903 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim