• BIST 9084.03
  • Altın 2325.364
  • Dolar 32.3709
  • Euro 35.0299
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Mam Celal geri dönüyor!

Mam Celal geri dönüyor!
Almanya'da uzun bir süredir tedavi gören Irak Cumhurbaşkanı ve YNK lideri Celal Talabani'nin, yarın Federal Kürdistan Bölgesi'ne geri döneceği bildirildi.

YNK Basın Bürosu PUKMedia'ya göre Federal Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı ve Talabani'nin oğlu Kubat Talabani, YNK liderinin yarın Almanya'dan geri döneceğini söyledi.  Kubat Talabani,"Başkan Talabani'nin sağlık durumu çok iyi ve ülkeye geri dönecek" dedi. Talabani, karşılama için yapılacak kutlamalar sırasında silah patlatılmaması uyarısında bulundu.

YNK de bir yazılı açıklama yaparak bu bilgiyi doğrularken "Irak Cumhurbaşkanı olarak görevine dönecek" dedi. Irak Cumhurbaşkanı ve YNK lideri Celal Talabani, Bağdat’ta 18 Aralık 2012’de beyin kanaması geçirmesi ardından 20 Aralık'tan bu yana bulunduğu Almanya'da Charite'de üniversite hastanesinde tedavi görüyor.

Talabani'nin bu dönüşü, Federal Kürdistan Bölgesi'nin Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin denetimini ele geçirdiği, Irak için yeni cumhurbaşkanı arayışında olduğu, bağımsızlık referandumunu tartıştığı bir döneme denk geldi.  

Irak'ta yazılı olmayan bir kurala göre Cumhurbaşkanlığı Kürtlere, Parlamento Başkanlığı Sünni bir Arap'a, Başbakanlık ise Şii bir Arap'a veriliyor.

Ancak Hewler ile Bağdat arasındaki ilişkiler de kopma noktasında bulunuyor.  Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çetelerinin 9 Mayıs'tan itibaren önce Musul, ardından geniş bir alanda hakimiyet kurması ardından peşmergeler de Kerkük ve Xaneqin'in içinde yer aldığı tartışmalı Kürt bölgelerinde kontrolü sağladı. Buraların kaderinin normalde Anayasa'nın 140'ıncı maddesi gereğince referandum yoluyla belirlenmesi gerekiyordu ancak bu pratikte hiçbir zaman uygulanmadı.

Kerkük'te de denetimin sağlanması ardından Federal Kürdistan Bölgesi bağımsızlık için referandum gündeme getirdi. Ama paralel olarak Irak'ın yeni Cumhurbaşkanı'nı belirleme konusundaki arayışlar da sürüyor. YNK, Goran ve KDP arasında bu konuda anlaşmazlık var. 

 

Bu haber toplam 2456 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim