• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Mar Abdişo Kilisesi’ne Bir Kış Günü Gezisi

Mar Abdişo Kilisesi’ne Bir Kış Günü Gezisi
Her defa ayrı bir yere gezi düzenleyen CİSAD Spor Kulübü’nün bu seferki yeni gezi adresi, Oğul köyü’ne yaklaşık bir kilometre mesafede,köyün güney yamacında bulunan Mar Abdişo Kilisesi oldu.

Mar Abdişo Kilisesi gezisine katılanlar 19 kişilik ekip sabahın erken saatlerinde Hakkari merkeze bağlı Tal köyü’ne vardı.

Çantalarını sırtlayıp zirveyi tırmanmak üzere yola koyulan CİSAD Spor Kulübü üyeleri ve beraberindekiler Kısa bir yürüyüşün ardından, dinlenme molası verdi. Hemen çay yapıp güzel bir kahvaltıdan sonra, Mar Abidişo Kilisesi’ne doğru yola devam ettiler.

Duygularını dile getiren CİSAD Spor Kulübü ekibi," Yaz mevsiminde doğa ile iç içe olmanın güzel olduğu biliniyor ama kış mevsimindeki doğa yürüyüşleri, apayrı bir heyecan katar insana. Yer yer yorulmamıza rağmen yorgunluğumuza aldırış etmeden nihayet tarihi kiliseye vardık.

Bir müddet kiliseyi inceledikten sonra,burada çok güzel selefiler , videolar çekip öğlen yemeğimizi de yedikten sonra, gezimizi bitirmek için tekrar bölgeden ayrılmak üzere inişe başladık.

Kış mevsiminde bile kalabalık şehir gürültüsünden uzaklaşarak,doğa ile buluşmanın mümkün olduğunu  kanıtlayan ekibimiz, gezisini tamamlarken gezinin bize kattığı heyecanı tarif etmek mümkün değildi.

  Mar Abdişo Manastırı Tarihçesi
  Manastır ve kiliselerin bulunduğu Oğul Vadisi eski adıyla Tal, Hakkâri merkeze bağlı ve merkeze uzaklığı 27 kilometredir. Buraya Çukurca karayolu üzerinden 20. kilometresinde asfalt, geriye kalanı vadiye doğru stabilize yol ile ulaşılmaktadır.

Oğul Vadisinin orta kesiminde yer alan manastır; ulaşılması güç, sarp ve dik kayalıkların önünde kurulmuştur. Toprak yoldan kuzeye doğru yaya olarak iki saatlik bir tırmanma ile yapıya ulaşılmaktadır. Top-grafik açıdan vadinin güneyine bakan manastır dik ve sarp kayalıklardan ikinci kademesine doğal kaya girintilerinden faydalanılarak yapılmıştır.

82.43 m uzunluğunda, en derin kısmı 14.30 m batı ucu 5 m doğuya doğru bazen 0 noktasına yaklaşan ve bazen derinleşen doğal kaya girintilerinden istifade edilerek manastır kurulmuştur. Manastır, kayalığın kuzeye doğru genişlemesinden yararlanılarak yapılmıştır. Ön kısmında doğu batı yönünde uzanan günümüzde tek zemin kattan ibarettir. Kireç harcıyla düzgün sıralı moloz taşlarla örülmüştür. İçerisinde suyu halen mevcuttur. Hakkarihabertv.com

metin-keskin-1.jpgmetin-keskin-2.jpgmetin-keskin-3.jpgmetin-keskin-4.jpg


 

Bu haber toplam 3784 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim