• BIST 9090.36
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Menzil tarikatı Nakşibendi şeyhi Abdulbaki Erol kimdir?

Menzil tarikatı Nakşibendi şeyhi Abdulbaki Erol kimdir?
. Peki GVS plakasının manası ne, Nakşibendilerin tarikat lideri olan Abdulbaki Erol kimdir, Peygamber soyundan mı geliyor?

ADAYIMAN Menzil köyünde bulunan Menzil ya da asıl ismi ile Nakşibendi tarikatı Nakşibendilerin tarikat lideri olan Abdulbaki Erol kimdir, Peygamber soyundan mı geliyor? Menzil üyesi Sofiler Şeyh Abdulbaki Erol'a neden Gavs-ı Sani diyorlar? İşte Adıyaman Menzil köyündeki Nakşibendi tarikatı ve onun seyid olan şeyhi Abdulbaki Erol hakkındaki bilgiler;

Gavs-ı Sani Abdulbaki Erol kimdir : Nakşibendilerin lideri Abdulbaki Erol'un bu kadar güçlü ve etkili olmasının sebebi Hz. Muhammed'in soyundan geliyor olması. Menzilcilerin lideri Abdulbaki Erol, ehlibeyt soyundandır ve peygamberin torunudur. Seyyid olan Abdulbaki Erol tarikat üyeleri tarafından Gavs-ı Sani olarak görülüyor. Peki nedir Gavs-ı Sani...

Gavs-ı Sani ne demek? 
Hz. Muhammed'i bu dünyada temsil eden alim insanlara Kutub adı veriliyor. Kutub makamının bir adım ötesinde “gavsiyet” makamı yer alır.

Gavsiyet makamı nedir? : Bütün makamları kat etmiş, makamların sonlarına yaklaşmış, asrının en büyük söz sahibi konumuna gelmiş, meded veren, insalara manen yardım makamına erişmiş zatlara verilen bir unvandır. İlahi feyz ve cezbe onda tam tecelli etmiştir. Bu makamdakilerin en büyük özelliği ise tasarruflarının öldükten sonra da devam etmesidir. Her gavs bir kutuptur, fakat her kutub bir gavs değildir.

Gavs-ı Sani makamının önemi nedir : Bu özel bir makamdır. O makamda bulunan kimse kamil insandır. Bu velâyet, Hz. Peygamber’in (sav) ümmeti terbiye işine varis olmaktır. Bu ise, insanların irşadını üstlenmek, kalpleri manevi kirlerden temizlemek ve azgın nefisleri terbiye etmek için yetkilendirilmek demektir. Bir mümin olarak bize de onu dost etmek ve sevmek düşer.

GVS plakalarının anlamı : Nakşibendi Şeyhi Abdulbaki Erol için de menzilciler Gavs-ı Sani diyorlar. Bu sebeple de bir çok Menzil tarikatı üyesi araba alırken Gavs-ı Sani'nin kısaltması olan GVS plakasını seçiyor.

Ahmet Davutoğlu'nun ziyareti
Menzil Şeyhi Abdülbaki Erol bir eylibeyt olması dolayısıyla büyük bir saygınlığa sahip. Zaman zaman liderler de onun bu etkisinden faydalanmak için kapısın çalıyorlar. Ahmet Davutoğlu da başbakanlığı döneminde Abdulbaki Erol'u Menzil köyündeki evinde ziyaret etmişti.

Nakşi Şeyhi Abdulbaki Erol kamuoyu ve tarikat üyesi sofilerin önüne genellikle torunları ile birlikte çıkıyor. En küçük torunu Muhammed Murtaza El Huseyni de onun gözdesi.

Sofi ne demektir : Menzil ya da asıl ismiyle Nakşibendi tarikatına üye olanları sofi deniyor. Menzilciler kendi aralarında da birbirlerine genellikle böyle hitap ediyorlar. Günümüzde ‘sofi’ kavramı Abdulbaki Erol'un mürşidliğe kabul ettiği kişilere deniliyor.

Sufilik kökenli olan Sofi'nin manası ise yola çıkmış, yolda yürüyen demektir. Tarikat kelimesi de yol manasına gelmektedir. Sofi tarikat yoluna çıkanlara deniyor.

Şeyh Abdulbaki Erol'un çocukları ve halifeleri : Gavs-ı Sani Şeyh Seyyid Abdulbaki'nin yedi halifesi bulunuyor. İkisi hayatta değil. Hayatta olan 5 halifesinden 2'si beş erkek evladından olan torunları. İsimleri Seyyid Muhammed Saki ve Seyyid Muhammed Fettah. Seyyid Abdulbaki Erol'un halifeleri şu şekilde sıralanıyor;
1- Seyda Molla Hıdır (ks) Hz. (Vefat etti) / Mardin
2- Seyda Molla İbrahim (ks) Hz. (Vefat etti)
3- Seyda Molla Seyyid Mustafa (ks) Hz. / Mersin
4- Seyda Molla Abdurrahman (ks) Hz.
5- Seyda Molla Nezir (ks) Hz. / Hakkari
6- Seyda Molla Seyyid Muhammed Saki (ks) Hz. / Menzil
7- Seyda Molla Seyyid Muhammed Fettah (ks) Hz. / Menzil
8- Seyda Molla Şeyhmus Ertekin (ks) Hz. / Şanlıurfa

Menzil köyü nerede : Her gün Sofilerin yurdun çeşitli yerlerinden akın akın gittikleri Nakşibendi şeyhinin köyü Menzil köyü. Bu sebeple de Abdulbaki Erol'un müridlerine Menzilciler de deniyor. Menzil Köyü Adıyaman'ın Kahta İlçesine bağlı küçük bir köy. Köyün nüfusu bin kişi civarında. Ancak özellikle Ramazan'da bu rakam Sofilerin akın etmesi sebebiyle bir anda 10 katına fırlıyor.

Sofilerin akın akın gittiği Menzil köyünde marketten, camiye, okuldan, dergaha herşey var. Bu mülklerin büyük kısmı köyün aynı zamandan en büyük ailesi olan Erol ailesine ait. Şeyhi görmeye gelenler Menzil grubunun yerlerinde konaklıyorlar. Bayram döneminde ise sokakta yatanlara dahi rastlanıyor. Kaynak: internethaber.com

1805369_18_15046984855boxd.jpg1805369_11_1504698485wdlq5.jpg

 

 

 

 

 

    Bu haber toplam 89765 defa okunmuştur
    • Yorumlar 10
    • Facebook Yorumları 0
    YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
      Diğer Haberler
    • Karanlıklara ışık tutmaya devam edeceğiz23 Aralık 2023 Cumartesi 10:44
    • Hakkari'mize hep birlikte sahip çıkalım!21 Aralık 2023 Perşembe 10:17
    • Günah Keçisi…12 Aralık 2023 Salı 15:33
    • Yaptığınız yanlış ilinize zarar verdi!08 Aralık 2023 Cuma 08:50
    • Bölge Müdürü Talay'dan "Elektrik" aldım!22 Kasım 2023 Çarşamba 16:47
    • ABARTIYORUZ!13 Kasım 2023 Pazartesi 12:43
    • Yine eskiye döndük!08 Kasım 2023 Çarşamba 16:48
    • Hakkari'nin son 25 yıl belediye başkanı seçme kronolojisi03 Kasım 2023 Cuma 08:00
    • KORKMAZ; “GELENİ ÖVER, GİDENİ SÖVERİZ”01 Kasım 2023 Çarşamba 10:38
    • Böyle Valiye Can Kurban…31 Ekim 2023 Salı 09:25
    • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
      Tel :
      Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
      Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
      YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim