• BIST 9099.05
  • Altın 2324.746
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9694
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Milletvekili Botan: Bakan'a Yüksekova'yı sordu

Milletvekili Botan: Bakan'a Yüksekova'yı sordu
HDP Van Milletvekili Lezgin Botan Yüksekova'daki sokağa çıkma yasağı nedeniyle sağlık hizmetlerinde yaşanılan sorunlarla ilgili Sağlık Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına önerge verdi.

Milletvekili Botan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdiği önergede bugüne kadar 1 şehir merkezi ve 7 şehrin 21 ilçesinde onlarca mahalleyi kapsayacak şekilde 61 kez ilan edilen sokağa çıkma yasakları toplamda 686 günü bulmuş durumdadır dedi.

Botan,” Hakkari Valiliği de 13 Mart 2016 tarihinde yapmış olduğu açıklama ile Yüksekova ilçesi genelinde “artan terör olayları nedeniyle vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, bozulan kamu düzeni, huzur ve asayiş ortamının tekrar tesis edilmesi için;5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi gereğince,” sokağa çıkma yasağının ilan edildiğini duyurmuştur. İlan edilen yasak 17 gündür aralıksız devam etmektedir.

 Yasakların ilan edildiği tüm yerleşim yerlerinde yasağın gerekçesi olarak“vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, bozulan kamu düzeni, huzur ve asayiş ortamının tekrar tesis edilmesi” gösteril se de bu yasaklar nedeniyle çok sayıda yurttaşın mağdur olduğuna dair haberler de basına yansımaktadır.

Bu bağlamda: Yüksekova ilçesinde bakanlığınıza bağlı kaç adet sağlık kurumu bulunmaktadır? Sokağa çıkma yasağından önce bu sağlık kuruluşlarına günlük olarak başvuran hasta sayıları ile yasaktan sonra başvuran hasta sayıları kaçtır? Yasaktan önce ve yasaktan sonra ilçede yapılan aşılama sayıları günlük olarak ne kadardır?

Yüksekova ilçesinde sokağa çıkma yasağı öncesinde bakanlığınıza bağlı sağlık kuruluşları tarafından düzenli takibi yapılan, anne, çocuk, kalıcı hastalığı bulunan ve düzenli takibi yapılması gereken hasta sayıları kaç kişiydi? Yasakların başlamasıyla birlikte bu hastaların takipleriyle ilgili almış olduğunuz önlemler nelerdir? Mevcut durumda bu tür hastaların takibi ne şekilde yapılmaktadır?

Yüksekova ilçesinde 2016 yılı başından bu güne kadar 112 acil çağrı merkezine günlük olarak gelen ve sağlık görevlileri ile ambulansın yönlendirildiği çağrı, vaka ve müdahale sayısı kaçtır?  Ambulans ve sağlık personelinin yönlendirilmediği çağrı ve vaka sayısı kaçtır? Ambulans ve sağlık görevlilerinin sevk edilmemesinin nedenleri nelerdir?

Yüksekova ilçesinde evde sağlık hizmetinden yararlanan hasta sayısı kaçtır? Sokağa çıkma yasağının uygulandığı 13 Mart 2016 tarihinden beri bu hastalara evde sağlık hizmeti ne şekilde sunulmaktadır?

Yüksekova ilçesinde sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü 28 Mart 2016 tarihinde yaşandığı iddia edilen ve sosyal medya hesaplarından askeri bir araca yakın bir mesafede hayatını kaybetmiş bir kişinin cenazesinin sokak hayvanları tarafından parçalandığı görülmektedir.

Hayatını kaybeden kişilerin cenazelerinin sokaklarda uzun süre kalmasının nedeni nedir? Bu cenazenin alınması için 112 çağrı merkezine ulaşmış herhangi bir başvuru var mıdır? Söz konusu cenazenin alınması için herhangi çalışmanız olacak mıdır?

Yüksekova ilçesinde 13 Mart 2016 tarihinden bu güne kadar bakanlığınıza bağlı sağlık kuruluşları morglarına taşınan cenaze sayısı kaçtır? Bu cenazelerden kaç tanesi yakınları tarafından alınmıştır? Alınmayan cenaze var mıdır? Varsa sayısı kaçtır?

Hakkari Valiliği tarafından Yüksekova ilçesinde sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinden önce ilçede alınması gereken sağlık tedbirleri hakkında bakanlığınıza ya da il sağlık müdürlüğünüze herhangi bir bildirimde bulunulmuş mudur? Bulunulmuşsa ilçede ilave olarak almış olduğunuz sağlık tedbirleri nelerdir?

İlave sağlık tedbirleri için ilçeye gönderilen sağlık araç-gereç, ambulans, personel ve ekonomik olarak aktarılan olanakların sayı ve miktarı nedir? “ dedi. Hakkarihabertv.com

 

Bu haber toplam 2847 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim