• BIST 9530.47
  • Altın 2474.701
  • Dolar 32.4265
  • Euro 34.7274
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 18 °C

Milletvekili Botan: TBMM'ne Başkale'yi sordu?

Milletvekili Botan: TBMM'ne Başkale'yi sordu?
HDP Van Milletvekili Lezgin Botan'ın, Van Başkale ilçesine bağlı Yanal mahallesinde bulunan sağlık ocağına sağlık personeli görevlendirilmemesine dair TBMM'ne yazılı soru önergesi verdi.

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan'ın, Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ncı ve 99 uncu maddeleri gereğince yazılı soru önergesi verdi.         

Milletvekili Botan soru öngrgesinde, Van ili Başkale ilçesine bağlı 80 haneli Yanal (Soredêr) mahallesinde bulunan Sağlık Ocağı’nın 30 yıl önce yapılmasına rağmen sağlık personelinin gönderilmediği Yanal mahallesi sakinleri tarafından dile getirilmektedir dedi.

Botan,"Köy sakinlerinin anlatımlarına göre, temeli 1986 yılında atılan Sağlık Ocağı’nın sadece 1989 yılında kısa süreliğine hizmet vermiştir.

Söz konusu Sağlık Ocağı’nın çeşitli dönemlerde onarıldığını ve hizmete hazır hale getirildiğini de ifade eden Yanal Mahallesi sakinleri,

en son 2008 yılında 45 bin Türk Lirası yatırım yapılarak tekrar onarılmasına rağmen sağlık personeli gönderilmediğini ifade etmektedirler. Vatandaşlar, Yanal Mahallesi Sağlık Ocağı’na sağlık personelinin tayin edilmesi için birçok defa yetkili mercilere başvurduklarına rağmen rağmen taleplerinin dikkate alınmadığını da belirtmektedirler.

Başkale’ye 55 km uzaklıkta bulunan Yanal mahallesinde, kışın yolların kapanması sebebiyle önceki yıllarda köyden 4 kişinin tansiyon ve doğum sancısı gibi rahatsızlıklara acil müdahale edilmediği için yaşamını yitirdiği bilgisi de mevcuttur.

Merkezi konumdaki Yanal Mahallesi Sağlık Ocağı’nın işlevsiz olmasından dolayı Yanal Mahallesine yakın 5 mahalle de etkilenmekle birlikte6 mahalle de bir iğne yaptırmak için 1 km uzaklıktaki Eşmepınar (Kanîspî) Mahallesi’ne gidemedikleri için 55 km uzaklıktaki Başkale’ye gitmek zorunda kalmaktadırlar.

Vatandaşlar tarafından Sağlık Ocağı’nın köylerinde yapılmasına rağmen kendilerinden habersiz bir şekilde korucu olan Eşmepınar mahallesine taşındığı ve korucuların da çevre köylerden sağlık ocağına gelişleri engellediği de iddia edilmektedir.

Bu bağlamda;

1 – Van ili Başkale ilçesine bağlı Yanal (Soredêr) Mahallesinde bulunan Sağlık Ocağı’na sağlık personelinin görevlendirilmemesinin sebebi nedir?

2 – Başkale ilçesine bağlı Yanal Mahallesi sakinlerinin söz konusu Sağlık Ocağı’na ilişkin yetkili mercilere birçok defa başvurmalarınarağmen herhangi bir cevabın verilmediği doğru mudur?

3 – Yanal Mahallesindeki Sağlık Ocağı’nın yapıldığı 1986 yılından sonra sağlık personeli görevlendirilmemesine rağmen en son 2008 yılında olmak üzere çeşitli yıllarda onarım çalışmalarının yapılmasının sebebi nedir?

4 – Kış mevsiminde yolların kapanmasına bağlı olarak 55 km uzaklıkta bulunan Başkale ilçesine götürülemediği için Yanal Mahallesinden yaşamını yitiren hastaların sayısı kaçtır?

5 –Merkezi bir konumda bulunan Yanal Mahallesi Sağlık Ocağı’na personel tayin edilmemesine rağmen Eşmepınar mahallesine sağlık personelinin tayin edilmesinin köyün korucu olmasıyla ilgili olduğu iddiaları doğru mudur?

6 – Yanal Mahallesi Sağlık Ocağı’na yakın olmalarına rağmen daha uzak mesafede bulunan Eşmepınar mahallesine gitmek zorunda kalan 5 mahallenin sakinlerinin Eşmepınar mahallesine girişine korucuların izin vermediği iddiaları doğru mudur?

7 – Yanal Mahallesi Sağlık Ocağı’na sağlık personeli tayin edilmemesine bağlı olarak başta Yanal mahallesi olmak üzere sağlık hizmetine erişimde zorluk çeken çevre mahallelerin mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla herhangi bir çalışma var mıdır? Eğer yoksa söz konusu mahallelerdeki vatandaşların sağlık hizmetine erişimini kolaylaştırmak için herhangi bir çalışma başlatılacak mıdır?

8 – Van ili genelinde sağlık personeli tayin edilmediği için sağlık hizmeti vermeyen Sağlık Ocağı ve Sağlık Evi sayısı kaçtır? Bunun ilçelere dağılımı nedir?" dedi. Hakkarihabertv.com

Bu haber toplam 3033 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim