• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

Milli analiz...!

Murat Taş

Değerli okurlarım birkaç hafta sürecek dediğim anılar isimli köşe yazımıza bu hafta ara vereceğiz. Çünkü Çarşamba akşamı, tüm Türkiye’deki amatör takımları bir kenara atan ve hiçe sayan milli takımın başındaki yapı bizlerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha istemeyerek kanıtladı. Milli maçı seyrederken Zaten galibiyetten pek ümidim yoktu.2002 Dünya kupasındaki başarısından sonra bizlere heyecan yaratan, zevk veren ve başarı getiren bir milli takımla karşılaşmadık.

Oysa herkesin Milli takımdan beklentisi büyük başarılar elde edip Türkiye futbolunu bütün dünyaya gösterip dünya futbol arenasında Türk milli takımının da söz sahibi olmasını kanıtlamaktı.Ben kendim Milli takımın bu şekilde başarılı olacağından emin değilim ve pekte ümidim yok. Bu şekilde devam ederse Dünya kupasında Avrupa kupasında bu milli takım asla başarılı olamaz. Nedeni ise gerek Spor Bakanlığı, Futbol Federasyonu ve profesyonel spor kulüpleri kendi özlerine dönmedikleri müddetçe asla  başarıyı yakalayamaz.

75 Milyon nüfusa sahip bir ülkede Milli takım kendi özünden kadrosunu kuramıyorsa Futbol Federasyonu Başkanı, Spor Bakanı, Gençlik Spor Genel Müdürü hatta büyük takımların patronları boşuna o makam ve mevkileri işgal etmesinler.

Sayın Spor bakanı, Türkiye Futbol Federasyonu sürekli Milli takım hocalarını değiştirerek kendilerinin hatalarını örtmeye çalışmakta ayrıca böyle yaparak başarı gelir hesabı ile heveslenmelerine hiç gerek yok.Ne kadar Teknik heyeti değiştirseniz değiştirin sizin kafalarınız değişmediği müddetçe ne Milli takım ne de spor kulüplerimiz başarılı olurlar.

Alt yapı tesis olmayan bir ülkede başarıdan söz etmek pekte inandırıcı gelmiyor.Bir kaç ilin dışında ülkemizde tesisi alt yapısı bile olmayan başta Doğu ve Güneydoğu illerindeki Amatör Spor kulüplerini bir kenara bırakıp sadece Ülkenin birkaç ilinde tesisleşme ve alt yapıya önem verirsen geldiğiniz durum işte bu olur.

İstanbul’u kendine mesken edip Anadolu’yu unutup buradaki gençleri bir kenara atıp onları altyapı ve tesislerden mahrum bırakırsanız başarmış olacağınız tek şey buradaki gençleri heba etmek olacak.Oysa sizin sahil kenarında yediğiniz ve her sene defalarca sözde seminer verip sağa sola harcadığınız paranın üçte birini güzelim Anadolu gençlerine harcasaydınız belki Çarşamba akşamı farklı bir Milli takımla karşılaşacaktık.

Sizlerin sahil kenarında saraylarda kokteyller verirken benim güzel Doğu Anadolu sporcum giyecek krampon, eşofman, forma bulamıyor,deplasmanlara gidecek bir aracı yok bu çocukların ve deplasmanda yiyecekleri bir maç yemeği parası bile yok vede bulamıyorlar. Sizin bir akşamlık saraylarda ve sahil kenarlarında 5 yıldızlı otellerin barlarında yediğiniz o yemekelrin ücreti kadar sezon boyunca bu gençler futbol oynamakta, bütçelerinizi bu anadolu gençlerine harcamaıp  yediğiniz o yemeklerde boğazınızda kalsın.

Büyük spor kulüplerimiz dışarıdan vadesi dolmuş futbolculara verilen o büyük meblağ paraların çeyreğini Doğu Anadolu’da tesisleşmeye ve alt yapıda harcasaydı belki bizimde şimdi birkaç tane Messi'miz,Ronaldolarımız olurdu.

Acaba Futbol Federasyonu sahil kenarlarında saraylarda bir akşam yemeklerini bırakıp da güzelim Doğu Anadolu’nun herhangi bir iline gelip çayını içip buradaki gençlerin dertlerini sıkıntılarını yerinde sorsaydı acaba Çarşamba akşamı Milli takım maçında sonuç nasıl olurdu.

Sayın Spor bakanımız bir gün lütfedip acaba Hakkari ilimizi ve Bölgemizi ziyaret etseydi buradaki kulüplerimizin sıkıntılarını dinleseydi ve çözüm üretseydi ne olurdu kıyamet mi kopardı.Milyarlarca para verip başarı getiremeyen hocalara verilen bu paraların çeyreğini güzelim Anadolu gençlerine imkan sağlansaydı amatör takım çalıştıran hocalara imkan sağlansaydı acaba sonuç nasıl olurdu diye düşündüler mi?

Bütün spor branşlarının başarısı altyapı ve amatör sporcuya değer vermekle sağlanırken sen amatörleri unutup onlara gereken desteği vermediğin müddetçe ne Milli takım ne de spor kulüplerimiz başarılı olurlar. Bölgesel Amatör Ligi diye bir lig kurmuşsun verdiğin birkaç kuruşun dışında bir katkın yokken milli takım başarısından bahsedemeyiz.

Amatör liglere gereken imkan ve olanakları sağlamadığınız müddetçe hiçbir spor branşında başarılı olamayız.Oysa sizler Hakkari, Şırnak,Van,Kırşehir,Tekirdağ.Artvin ve buna benzer nice illerimizde tesisleşme ve altyapıya önem verseydiniz oralarda tesis imkanı sağlasaydınız bugün farklı bir Milli takımla karşı karşıya kalırdık.

 Ülkemiz maalesef her branşta başarısız bir duruma gelmiştir.

Tarihinde ilk kez bu kadar büyük bir katılımın sağlandığı olimpiyatlarda son günde gelen birkaç madalya olmasaydı başarısızlıktan dünya rekorunu kıracaktık.Ülkenin 3 tarafı denizlerle kaplı ama maalesef su sporunda ülkenin olimpiyatlarında başarısı yok

Dünyanın kış sporlarına en müsait bölgesi olan Doğu ve Güneydoğu maalesef kaderine terk edilmiş Oysa nüfusu binlerle sayılacak olan ülkeler bugün dünya sıralamasında Ülkemizin önünde gitmektedirler.

Hakkari’de çok güzel bir kayak tesisimiz var ama etrafında tesis olarak sadece bir kaç tane konteynır var.İlçemiz Yüksekova kış sporları için müsait bir yere ve konuma sahip bir zamanlar Milli takıma buradan sporcu alınır ve büyük başarılara imza atmışlar.Eğer ki Yüksekova ve buna benzer yerlere gereken tesis ve alt yapıyı sağlansaydı bugün ülkenin madalya koleksiyonunda yüzlerce madalya olacaktı.

Sonuç olarak sizler ne kadar teknik adam değiştirseniz değiştirin ne kadar gurbetçi futbolcu getirirseniz getirin başarıyı yakalayamazsınız.Özünüze dönmedikçe Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki gençlere Ülkenin geri kalmış tüm illerine ve amatör takımlarına sahip çıkmadığınız sürece halimiz bu olacak.Biz en iyisi  anılarımıza devam edelim nasılsa sesimizi duyan da dinleyen de yok…

 

Bu yazı toplam 4732 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 8
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim