• BIST 9524.59
  • Altın 2495.454
  • Dolar 32.5969
  • Euro 34.7691
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 13 °C

Mimar Evin Gezer ile konuştuk.

Hakan Taş

Hakkari’de ki inşaat firmalarına bir yenisi daha eklendi. Türkiye’nin çeşitli illerinde birçok projeye imza atan Evin Mimarlık’ı biraz daha yakından tanımak ve işleyişi hakkında bilgi almak için Mimar Evin GEZER ile konuştuk.

H.T. : Daha önce çeşitli illerde projeler yürütmüşsünüz. Bu illeri ve müdahil olduğunuz projeleri anlatır mısınız?

E.G. : Restorasyon eğitimi sonrasında ilk olarak Diyarbakır On Gözlü Köprü, Malatya Tahtalı Minare Camii, Elazığ Harput Ulu Cami ve Mardin Nasır Konak restorasyon projelerinde görev aldım.

Devamında yine Mardin’de Kervan Konakları Proje Müdürlüğü ve hemen sonrasında Şırnak Silopi’de bulunan Karşıyaka Mahallesi Rezerv Alanı 1. Kısım 264 Daire ve Taziye Evi Yapım İşinde şantiye şefliği yaptım. Son olarak İzmir Menemen’de kentsel dönüşüm projeleri alan bir firmada proje koordinatörlüğü yaptım.

H.T. : Kendiniz ait bir firma açmaya nasıl karar verdiniz?

E.G.: Yaklaşık on iki yıldır inşaat sektörünün içindeyim. Kazandığım bilgi birikimlerini teoriden pratiğe aktarma zamanının geldiğine inandım.

H.T. : Neden Hakkari?

E.G.: Hakkari’de doğdum. Maalesef başka bir kentte büyüdüm. Hakkari’de uzmanlaşarak iş kurmayı çok eskiden beri istiyordum. Çünkü Hakkari’nin uzun süredir işini gerçekten bilen insanlara ihtiyacı var. Yerele baktığımızda kentte bilinen birkaç mimar dışında bu işi bilen kimse yok. Bu yüzden Hakkarililer olarak ne kadar çoğalırsak o kadar iyi. Yaşadığımız kentin havasını, mevsimini, dağını, taşını bizden daha iyi kimse kavrayamaz ve bunlardan kaynaklı sorunlara çözüm bulamaz. Bulsa bile eksik ya da yanlış olur. Bu yüzden Hakkari. Çünkü Hakkari’nin Hakkarili insanlara ihtiyacı var.

H.T. : Firma olarak ortaklaştığınız arkadaşlarınızdan bahseder misiniz?

E.G. : Ercik Dekorasyon’ un sahibi Cihan ERCİK ve Maden Mühendisi Hakkari Temsilcisi Kenan ÇİFTÇİ ile birlikte çalışıyoruz. Cihan ERCİK yaklaşık on beş yıldır İstanbul, İzmir ve Antalya’da iç dekorasyon işleri yürütmüş ve işinde profesyonelleşmiş bir dekoratör. Gelen tüm projeler üzerinde bilgi alışverişi yapıyoruz.

Bu açıdan çok şanslıyız. Kenan ÇİFTÇİ ile ofisi ilk kurduğumuzda gelen ‘’mimarlık ve maden mühendisliğinin ortak ne yanı olabilir’’ sorusuyla çok karşılaştık. Cevabı çok basit aslında, her iki bölümde ‘’Mühendislik Fakültesi’’nde okutulan bölümler. Bu tıpkı fizik ve kimyanın ne ortak yönü olabilir demek gibi.

Ayrıca buraya bir dipnot eklemek istiyorum; 1995 yılına kadar üniversitelerde Mimarlık Bölümü’nün ismi ‘’Mimar Mühendisliği’’ olarak geçmekteydi. Mühendislik disiplinin ayrıştırılmadan anlaşılmasını umuyorum.

H.T. : Evin Mimarlık olarak hizmetleriniz nelerdir?

E.G. : Anahtar teslim proje işlerine imza atıyoruz. Evin Mimarlık, yapı inşaa etmek isteyenlerin ihtiyaç ve isteklerini göz önünde bulunduracak projeler tasarlar. Proje yapı sahibiyle netleştirildikten sonra keşif-metraj analizini ve hemen ardından yaklaşık maliyetini belirleyip, inşaatın ortalama fiyatını belirler. Temel kazısından, ince işlerin tümüne kadar kontrollük hizmetleri veren Evin Mimarlık, yapıyı size hazır halde teslim eder. Kaba ve ince işlerin tümüne hakim olduğumuz gibi tüm evrak takiplerini de sözleşme kapsamında biz yapıyoruz. Güçlü referanslara sahip olan ekiplerimizin işlerini internetten de takip edebilirsiniz. Tam takım anahtar teslim projelerimizle, kaba ve ince işleri yapan ekiplerimizle halkımızın hizmetindeyiz.

H.T. : Anahtar teslim işler yapan başka firmalar Hakkari’de mevcut. Sizin farkınız ne olacak?

E.G.: Bizim çizdiğimiz projenin mimarisinden elektriğine, statiğinden mekaniğine kadar tüm ekiplerin bilgisi olacak. Çünkü projeyi uygulamaya geçirecek ekiplerimizin tümü sürekli bir kontak halinde. İş programını bile çoğu zaman bana bırakmadan kendileri yapmakta.

Hakkari’nin en büyük handikaplarından biri de maalesef bu. Mimarisini çizdiğiniz projenin statiğini Hakkari’de olmayan birine yaptırma ya da cephe tasarım ve analizini bu coğrafyayı bilmeyen birine tasarlatmaya çalışma. Biz bunlara son vermek için kurulduk.

H.T.: Yukarıda anlattıklarınız dışında yaptığınız işler neler?

E.G. : Restorasyon eğitimimden dolayı, restorasyon-rölöve projeleri de yapıyoruz. Hakkari’de onlarca kilise, camii, şapel  mevcut. Bunların birçoğuna henüz koruma amaçlı müdahalelerde bulunulmamış. Umarım en kısa zamanda tescil alamayanlarda tescillenir ve bunları restorasyon projeleriyle tekrar ayağa kaldırıp inanç turizmine katkıda bulunabiliriz.

Bunların yanında ince işler uzmanı olan dekoratör Cihan ERCİK evinizi en ince detayına kadar yenilemektedir. Alçı, sıva, boya, stropiyer, kalebodur, fayans, seramik, asma tavan, alçıpan kaplama ve elektrik işlerinizi profesyonel ekipler eşliğinde işlerin başında bizzat durarak yapmaktadır.

H.T. : Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

E.G. : Hakkarili bir iş insanı olarak kurum ve kuruluşlara ayrıca halkımıza belirtmek isterim ki, yereli tanımanın ve onlarla çalışmanın zamanı geldi ve geçiyor. Başka kentlerde yıllardır çalışan işinde uzman Hakkarili insanlar var. Bunlara hiç şans verilmediği için burada değiller. Bunu tersine çevirmemiz gerektiğine ve bunun içinde elimden geleni yapacağıma inanıyorum.

 

Bu yazı toplam 4817 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim