• BIST 9524.59
  • Altın 2489.694
  • Dolar 32.4917
  • Euro 34.7623
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 26 °C

BAŞKAN EPCİM’LE “HAKKÂRİ’DE GELİNEN NOKTA!”

H. Aziz Hatipoğlu

Uzun bir süredir çalışmalarını gözlemlediğimiz Kayyum Belediye Başkanı Sayın Cüneyt Epçim ile Hakkâri’de yaptığı son çalışmaları ve gelinen son noktayı okurlara ve Hakkâri halkına duyurmak ve bilgilendirmek amaçlı olarak görüştük

İşte merak ettiğimiz ve Sayın Başkan ile görüşmemiz üzerinden geçen aylar sonucu yaptığı çalışmalarla ilgili sorularımız.

1.Sayın Başkan şu anki çalışma durumunuz nedir?

Programa kattığımız işlerin %70’ni başarmış durumdayız. Havalar iyi giderse planladığımızdan çok daha iyi bir duruma gelecek ve Sayın Hakkâri Halkının beklentilerine cevap vermiş olacağız.

2. Hakkâri için 2018 yılını “Dönüşüm Yılı” olarak değerlendirdiniz. 2018 yılının şu on birinci ayına girerken neler değişti?

Başta şehir içi olmak üzere en uzak mahallelere kadar asfalt döşemesini bitirmiş durumdayız. Hali hazırda tamamlanması gereken ayrı ayrı mahallelerde birkaç yol ve ara sokaklarımız kalmıştır. Onları da kısa sürede tamamlayacağımızı düşünüyorum. Tabi havalar iyi giderse.

 3. İçme suyu yeni hatta bağlandı diyorlar. Ancak susuzluk halen giderilemedi. Bunun sebebi nedir?

Hakkâri’nin en büyük sorunu olarak gördüğümüz içme suyunda sonlara yaklaşmış bulunmaktayız. Ancak henüz bizden önce bağlanan kaçak su şebekelerinin tamamını maalesef iptal edemedik. Bu gibi durumlarda İş Kurdan aldığımız elemanlar vasıtasıyla nerede kaçak bir su hattı varsa iptal ediyor ve gerekli işlemleri başlatıyoruz.

Bu şekilde devam edersek Hakkâri’nin önümüzdeki yıllar için bir su sıkıntısı olmayacaktır. Ne zaman ki bu kaçak su hatlarının tümünü iptal etsek ve bu gibi hatları ortadan kaldırırsak tabi! Yoksa plan ve projeye göre verdiğimiz suyun normalinde çıkacağı en yüksek noktaya çıkması gerekirken işte bu kaçak su hatları yüzünden gerekli basınç uygulanamamakta ve su sıkıntısı tekrar baş göstermektedir. Önceliğimiz ve Sayın Hakkâri halkından istediğimiz kaçak su hatlarının bildirilmesi ve bunu vatandaşlık görevi addedip bu şehirde yaşayan vatandaşlara daha fazla susuzluk çektirmemeleridir. Aksi takdirde şimdiki bağladığımız su miktarı kadar bir su akışı Hakkâri’ye akıtsak yine şehirde gün aşırı ancak su verir ve vatandaş yine ancak gün aşırı suya kavuşmuş olacak.

4. Ne zaman musluklarında 24 saat su akan bir Hakkâri’ye kavuşacağız. Bize göre Hakkâri’nin en büyük dönüşümü bu? Neler söylemek istersiniz?

Önceki sorunuza verdiğim cevabı yineliyorum. Kaçak su hatları ortadan kaldırıldığı an vatandaşın bahçesine çektiği kaçak ikinci hatlar iptal edildiği an Hakkâri halkı gün 24 saat musluklarından gürül gürül akan suya kavuşmuş olacak. Aksi takdirde tüm bunlar düşten öteye geçmeyecektir. 

Vatandaş vatandaşlık bilincine ve vatandaşlık sorumluluğuna sahip çıkacak ve bize de yardımda bulunacak. Olay bu kadar basit!

 5. Zap Vadisi boyunca onlarca su kaynağı akıp Zap suyuna karışmakta. Yani hiçbir fayda sağlamamaktadır. Bunların il merkezine uzaklığı en fazla 15-20 kilometredir. Bunların tahlillerinin yapılarak yapılacak kapitajlarla Hakkâri il Merkezine getirtilmesi gibi bir çalışmanız oldu mu? Bu kaynaklar değerlendirilse Hakkâri’nin içme suyu sıkıntısı gibi bir derdi olmayacaktır. Yani Hakkâri’ye içme suyu yukarıdan değil Zap vadisinden karşılanacaktır. Bununla ilgili ne diyorsunuz?

Bu çok külfetli bir plan olarak geliyor bize. Şunun şurasında beş aylık bir zamanımız kaldı. Bizden sonra gelecek arkadaşlar bunu düşünüp plan ve projelerine alabilirler. Onu da zaman gösterecek.

6. Şu ana kadar şehir içi asfaltlama çalışmalarında gelinen nokta nedir?

Asfaltlama çalışmalarında istediğimiz ve öngördüğümüz hedefe ulaştık. Havalar iyi giderse bir aylık bir zaman diliminde Hakkâri’de asfaltlanmamış yol kalmayacak.

7. Şehir merkezinde asfaltlama bitmiş durumda. Ancak kenar mahallelerde bu iş ağır gitmekte! Halen bazı mahalleler tozdan geçilmiyor. Buraların asfaltlanması unutuldu mu yoksa? Örnek Bulak Mahallesi Tepecik semti, Yeni Mahalle ve Dağgöl mahallesinin bir kısmı. Neler söyleyeceksiniz?

O dediğiniz yerleri biliyoruz. Kısa sürede oraları da bitirip vatandaşı tozdan ve çamurdan kurtaracağız. Halkımız müsterih olsun.

8. Şehir Parkında gelinen son nokta nedir. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında ilimizin bu en büyük parkını faaliyete geçireceğini ümit ediyorduk. Neden gecikti?

Şehir Parkı şu an için bitmiş durumda. 29 Ekim’de pekâlâ faaliyete geçirebilirdik. Ancak Hakkâri’de işler çok ağır yürüyor maalesef. Şu an için temizlik ve bankların boyanması bitirilmiş durumda. Havuzlarımıza sular verildi. Aydınlanmalar da tamam. Her ne kadar kışa giriyorsak ta sonbaharın bu güzel havalarında ve kışın güzel günlerinde Hakkâri halkı ve Hakkâri’de yaşayan vatandaşlarımızı gönül rahatlığı ile bu parkımızı gezebilir ve sohbetlerini yapabilirler.

Bu Park Hakkâri’ye ayrı bir hava katacak. Bunu önümüzdeki yıllarda daha iyi idrak edip şahit olabilirsiniz. Böyle bir parkı Hakkâri’ye kazandırdığımız için de mutluyuz. Hakkâri Halkına hayırlı olsun.

 9. Hemen hemen tüm mahallelere çocuk parkları açtınız. Ancak bu parklar ya çok hor kullanılmakta ve faili meçhul eller tarafından tahrip edilmektedir. Bunun için neler söyleyeceksiniz? Bu güzelim hizmeti baltalayan kimler? Bunun için ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz?

Her yerde hizmeti çekemeyenler ve baltalamak isteyenler olduğu gibi Hakkâri’de de bu var maalesef. Ama bu bizi yıldırmıyor. Yaptığımız işlerin doğruluğunu bir kez daha hatırlatıyor bizlere.

Bunun için gereken tedbirleri aldık ve alıyoruz. Ama takdir edersiniz ki Hakkâri halkının da bunlar sahip çıkması en büyük arzumuz. Oralarda çocukları, yavruları ve torunları eğlenip oynayacaklar. Daha dikkatli ve bize yardımcı olmalarını arzuluyoruz.

10. Şehir içi kaldırımlarda gelinen son nokta nedir. Bu yıl için şehir içindeki tüm kaldırımlar bitebilecek midir?

Şehir içi kaldırımda gelinen son noktayı şöyle açıklayayım. Hakkâri çarşısı dendiği zaman akıllara sadece Bulvar Caddesi geliyordu.

Biz bunu yıkmak ve şehir çarşısının çevre yolunda da olduğunu hatırlatmak babında tüm kaldırımları döşüyoruz. Şu an için Çevre yolundan Hakkâri-Van yoluna doğru kaldırımları döşüyoruz.

Döşediğimiz kaldırımlara hem ağaç dikip yeşillendiriyoruz ve hem de aydınlanmasını için ışıklandırma direklerini kuruyoruz.

Bu kaldırımlar vasıtasıyla üvey evlat durumundaki buralardaki esnaf ve dükkân sahipleri de müşterilere kavuşacak ve vatandaşlar oralara kadar gezip nerede kendisine uygun ve ucuz malı varsa bulup alacak. Bunu yanı sıra bu kaldırımlar eş olarak bisiklet yolu da açarak Hakkâri halkının hizmetine sunacağız. Bu Hakkâri’de yapılan ilk bisiklet yolu olma özelliğini taşıyor.

12. Sosyal etkinlik ve Kültürel etkinlikte önemli bir başarıyı yakaladınız. Geçen haftalarda Belediye Kültür sanat ekibiniz Rengi Hakkâri Adana’ya gitti. Onlarca gencimize iş buldunuz ve sanatla buluşturuyorsunuz. Yarın sizden sonra bunların devam edeceğini, edebileceğini söyleyebilir misiniz?

Belediye hizmetlerinden bir tanesi de Kültür ve Sanat Hizmetleridir. Sayın Valimiz Cüneyt Orhan Toprak’ın isim babalığını yaptığı “Reng-i Hakkâri” Sanat Topluluğunu bünyemize aldık.

Burada sekiz sanat dalında 70’e yakın gencimiz sanatlarını icra ediyor. Hakkâri tanıtımında bu sanat topluluğunun çok büyük etkisi oldu. Bizden sonra da bu Sanat dallarındaki faaliyetlerin devam edeceğini düşünüyorum.

 13. Halkın geneli yaptığınız hizmetlerden son derece memnun. Taraflı tarafsız kime sorarsanız herkesten olumlu ve tam not alıyorsunuz. Halk sizi gerçek ve seçilmiş bir belediye Başkanı olarak yeniden görmek istiyor. Ne diyorsunuz?

Siyaset bizim işimiz değil. Biz her ne kadar atanma ile buraya gelmişsek bile önceliğimiz bizi buraya atayanları mahcup etmemek ve yapacağımız hizmetlerle Hakkâri Halkına mahcup olamamaktır. Tek gayemiz bura halkına özledikleri hizmeti getirmek ve bu hizmeti sunmaktır.

14. 2019 Mart Mahalli Seçimlerde Belediye Başkanı olmak gibi bir düşünceniz var mı? Halktan böyle bir talep gelirse değerlendirir misiniz?

Böyle bir beklentimiz ve böyle bir niyetimiz yok. Kamu çalışanı olarak devletin vereceği her görevi her nerede olursa olsun seve seve yapmaya adayız. Hakkâri halkının bu teveccühüne teşekkür ediyorum.

 15. Gerek emlak ve gerek belediyenin borçlarında yapılandırmaya gittiniz. Yıllardır ödenmeyen borçları tahsil etmeye çalışıyorsunuz. Borç yapılandırılmasında Belediye kasanıza ne kadarlık bir gelir girecek. Bir rakam telaffuz edebilir misiniz?

Bir rakam veremeyeceğim. Ama belediyemizin kasasında önemli oranda artış olduğunu hatırlatmak isterim.

 16. İki de bir bu çalışmalarla belediye çok borçlandı. Bundan sonra gelecek belediye başkanları ancak borçları ödeyecek deniyor. Şu anki Hakkâri Belediyesinin borcu nedir?  Gerçekten borcunuz çok mu? Bunlar nasıl ödenecek?

Tüm bu yapılan çalışmaların maliyetleri muhakkak vardır tabi. Bugün borçsuz belediye Türkiye’de hemen hemen yok gibidir.

Bu borçlarda varsa ödenecek elbet. Hakkâri halkının ve Hakkâri’de yaşayanların rahatı ve insanca bir ortamda hayatlarını sürdürmeleri en doğal hakları. Bunun için bizim bu hizmetlerde harcadığımız paradan daha önemlisi halkın mutluğu ve kendilerine yapılan hizmetlerdir.

 

17. Mart 2019 Mahalli seçimlere kadar Belediye olarak nasıl bir hizmeti düşünüyorsunuz? Hakkâri hangi hizmete tam olarak kavuşmuş olacak?

Hiçbir hizmetten kendimizi alıkoymadık. Ancak Hakkâri’de hizmet etmek çok ayrı ve çok zor bir iş. Herkesi memnun edemiyorsunuz. Yılların birikimi, ahbap çavuş ilişkisi söz konusu! Bazen kişi kendi menfaati için toplumun amme menfaatini öteleyebiliyor. Şu ana kadar binin üzerinde bize dava açılmış durumda. Vatandaş amme hizmetinden ziyade kendi kişisel çıkarını ön plandan tutmaktan kaynaklanıyor bu durum.

Şunu söyleyebilirim. Mahalli seçimlerin yapılacağı 31 Mart 2019 tarihine kadar Hakkâri’nin tüm mahallelerine asfalt yollar döşenip Hakkâri Halkı tozdan ve çamurdan kurtulmuş olacak.

 

18. Gıda ürünleri ve denetimler için ne diyorsunuz?

Zabıtalarımız rutin ve gerekli denetimlerini aksatmadan yapmaktalar. Gıda ve diğer ürünlerindeki aşırı fiyat artışlarına kesinlikle müsamaha edilmemektedir. Vatandaşların şikâyetleri de değerlendirilip gerekli önlemler alınmaktadır.

 

19. Hakkâri Ulu Camiye verdiğiniz katkı nedir? Bu Camimizi bu yıl için faaliyete geçirebilir miyiz?

Ulu Camiye verdiğimiz destek ortada. Ulu Caminin bir an önce faaliyete geçmesini biz de çok arzu ederiz. İnşaatı alan müteahhidin maddi sıkıntıları olduğu ve bunun için inşaatın uzadığını düşünmekteyiz. Bu yıl yetişmeyebilir. Ancak 2019 Ramazanında Hakkâri Halkının hizmetine sunulacağını düşünüyorum. Ulu Cami ibadete açıldığı vakit yanı başındaki bizim Şehir parkının önemi daha çok artacak.

 

20. Doğalgazda gelinen son nokta nedir?

Doğal gazın Hakkâri’ye gelecek yıl dağılımının yapılacağını söyleyebilirim.

 

21. Sayın Başkan Hakkâri için son noktam “bu hizmet” diyeceğiniz bir hizmetiniz var mı? Bu hizmet hangisidir?

Hakkâri’de görev aldığım süre içerisinde her hizmeti ayrı bir önemde kabul edip bir an önce bu hizmetleri Hakkâri halkının hizmetine sunmaktan öte bir gayemiz olmadı. Bu alt yapı, asfalt, içme suyu, kaldırımlar, parklar ve her türlü belediye hizmetleri için de geçerli.

 

22. Sayın Başkan sorunlarımız çok. Bunların tümünü masaya yatırsak çok daha uzun süreli bir mülakat olacak. Bizi kabul ettiğiniz için teşekkür ediyoruz. Son olarak Hakkâri Halkı için ve Hakkâri’ye hizmet için neler söylemek istersiniz?

Tek gayemiz üstlendiğimiz görevi hakkıyla yerine getirebilmek. Bu uğurda çalışmalarımız oldu. Kıymet bilir Hakkâri Halkının bunun idrakinde olduğunu biliyoruz. Bizden destek ve Hayır dualarını esirgememelerini arzu ediyoruz. Her birisine ayrı ayrı selam ve sevgilerimizi iletiyoruz.

 

Sayın Başkanım bu söyleşi için teşekkür ederiz.

Bu yazı toplam 3138 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim