24 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara19°C

CİSAD DAĞCILARI DERECİK’DE MAĞARA KEŞFİ YAPTI

Cisad Dağcıları Derecik’de mağara keşfi yaptı

Hakkari’nin Derecik ilçesine hareket eden dağcılar ilçeye ulaşarak gece kaldıkları kamp alanında mağara hakkında yöre halkından bilgi toplamaya başladılar.

09 Temmuz 2019 Salı 09:57

Ertesi gün rehber Mehmet İrez ile beraber Koçyiğit köyüne giderek mağaranın bulunduğu Balkaya (Guvent ) dağına yönelerek yanlarına aldıkları malzemelerle yarım saat bir zamanda ulaştılar.
 
Ekip zaman kayıp etmeden son hazırlıkları tamamlayıp mağaraya girmeye çalıştılar. Mağaranın giriş kapısı büyük kayaların sıkışması neticesinde çok dar ve kıvrak geçitten oluşuyordu.
 
Ekip sürünerek ve zorlanarak içeriye girdiler. Başlangıç noktasından itibaren mesafeyi ölçerek ilerleyen ekip balçık ve kayalık olan galeride iki buçuk saat zarfında ancak bin beş yüz metre ilerlediler. 
 
Daha sonra galerinin ikiye ayrıldığını fark eden ekip zamanın daraldığını fark ederek geri dönmeye karar verdiler. Dört saat mağarada hareket halinde olan dağcı ekip dar geçitten tekrar zorlanarak yeryüzüne çıktılar.
 
TDF. Hakkari İl  Temsilcisi Naci Ertunç ,geçen yıl beraberimde olan ekipten iki arkadaşı mağaranın içine gönderdiklerini belirterek,  ancak zaman daraldığından dolayı mağara hakkında fazla inceleme yapamadıklarını söyledi.
 
Ertunç,”Bizde bu yıl tekrar mağarayı incelemek maksadıyla harekete geçtik. Mağaranın ilk bölümü dar ve kayalık bir geçitten ibaret, daha sonra geniş bir alana yayılıyor. Galeriyi takip ederek sulak bölgeye ulaştık, ilerledikçe suyun debisinin çoğaldığını ve gölcükler oluşturduğunu gördük. Balçık bölgenin dışında çok kayalık geçitlerin oluşu ilerlememize engel oluyordu.
 
Galeri alanı ve yüksekliği 3-4 metreden elli metrelere kadar yükseliyordu. Ana galerinin dışında kısa mesafeli galerilerde bulunuyordu. Bin beş yüz metre ilerledikten sonra galeri ikiye ayrıldı, biri kısa diğeri çok uzun mesafeli galeriden oluşuyor.
 
Zor geçitlerden ibaret olan mağara ilerlememizi ve geri dönüşümüzü zorluyordu. Zamanın yetmeyeceğini anlayarak ve Yeryüzünde bizi bekleyen arkadaşların tedirginliğini düşünerek mağara keşfini sonlandırıp geri dönüşe karar verdik. Mağara inceleme keşfimiz toplam dört saat sürdü. Galeri Balkaya dağının altından geçiyor. Şu ana kadar son noktasına kimse ulaşamadı.
 
Sonbahara doğru tekrar mağarada incelemeler yapacağız. Son noktasına olaşacak şekilde daha kapsamlı bir keşif yapmayı düşünüyoruz.
 
Mağarada değişik sütunların ve şekillerin hakim olduğu muhteşem manzaranın büyüleyici olduğunu bu mağaranın ve buna benzer mağaraların keşif yapılması için CİSAD ekibi olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bize bu araştırmada yardımcı olan ve rehberliği yapan Mehmet İrez’e teşekkür ederiz dedi.
 
Ekipte bulunan  Zeki Çiftçi ve Süleyman Demirci  ise mağaranın içinde bulunan değişik sütunların ve sarkıkların oluşumu neticesinde değişik figürler ortaya çıkmış, İnsan ve hayvan silueti teşkil etmektedir. Yer altında bu kadar güzel doğa manzarası olduğunu ilk defa fark ediyoruz şeklinde konuştular. Hakkarihabertv.com
5c87595b-4e11-43c9-81b7-41292498d69f.jpgf5636034-1276-477c-825b-37dd9d2896d0.jpg835196fe-2ef4-433a-b42c-e7404f2a55d5.jpgf3b06d21-f65e-4bde-a943-e6e23125d5e1.jpg
 
Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.