25 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara23°C

CİSAD DAĞCILARI SÜMBÜL DAĞINDA

CİSAD dağcıları Sümbül dağında

Cilo Sat Gölleri ve Buzulları Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği (CİSAD) dağcıları ilk kez günübirlik Sümbül dağına tırmanış gerçekleştirdiler.

01 Ekim 2018 Pazartesi 10:08

2011 yılında aralarında Hakkari Dağcılık İl Temsilcisi Naci Ertunç ve Öğretim üyesi Emin Yıldırım’ın bulunduğu yedi kişilik ekip günübirlik tırmanış yapmışlardı. 7 yıl aradan sonra Cisad dağcıları ilk kez günübirlik Sümbül dağına tırmanış gerçekleştirdiler.

2-3 günde yapılan Sümbül dağı tırmanışını tek günde yapan Cisad’a bağlı Naci Ertunç, Turgut Besi Cemal Erip, Ahmet Korkut, Mehmet Karga, Giyasettin Tatlı, Emin Noyan ve Ömer Faruk Aşkan, tecrübeli 8 dağcı 14 saat durmadan Zirveye tırmanış ve inişi yaptılar.

29.09.2018 cumartesi günü sabah saat 05.00 da araçlarla Hakkari merkezinden ayrılan dağcı ekibi Depin noktasında tırmanışa saat 06.00 da başlayarak yükselişe geçtiler.

Dağda bu mevsimde su olmadığı için çantalarına 6-7 litre su almak mecburiyetinde kalan dağcılar günübirlik yapacakları faaliyette zamandan kazanmak için yol buyunca ayak üstü hafif yiyecekler yiyerek zirve yolunu tuttular. Kaya bölgelerinde sorunlar yaşayan dağcılar 8 saat sonra zirveye ulaşmayı başardılar. Havanın güzel olmasını fırsat bilen dağcılar 1 saat 40 dakika zirve keyfini yaşadılar.

CİSAD pankartını zirvede açan dağcılar saat 15, 30 da inişe hızlı başlamak zorunda kaldılar, zamanla yarışan ekip yolda bazı arkadaşların dizlerindeki ağrılarından dolayı sorunlar yaşayarak yürüyüş temposunu düşürdüler.
  Yolun yarısında karanlık çökünce kafa fenerleri önünde yollarına devam ettiler.

Zibidi karanlıkta kayalık ve ormanlık alanlarda parkur yolunu zor bulan ekip saat 21.30 da depin noktasına inmeyi başardılar. Cisad başkanı ve beraberindeki kalabalık gençler Sümbül dağı faaliyetini bir günde toplam 14 saat  tamamlayan dağcıları karşılayarak tebrik ettiler. Yanlarında getirdikleri meyveleri beraber yedikten sonra şehir merkezine araçlarla dönüşü sağladılar.

CİSAD üyesi ve Türkiye Dağcılık Federasyonu Hakkari İl Temsilcisi Naci Ertunç, Sümbül dağın tırmanışının çok iniş parkuru çok zahmetli ve karışık olduğunu söyledi.

Ertunç,” Şimdiye kadar Sümbül dağında yapmış olduğum tırmanışların içinde zor anlar yaşadığım bu faaliyette gece zibidi karanlıkta kafa feneriyle sık kayalık ve ormanlık bölgede çok dikkatli iniş parkurunu seçerek bana güvenip arkamdan gelen arkadaşlarımı uçurum bölgelerinden uzak tutup, güvenli yolda inişini sağlamam oldu. Sümbül dağın tırmanışından çok iniş parkuru çok zahmetli ve karışıktır.

Bu nedenle Üzerime düşen görevi itinalı ve kusursuz yapmak zorundaydım. Ekip arkadaşlarımın bana sonsuz güvenmeleri ve faaliyet boyunca göstermiş oldukları yüksek performansları gücüme güç kattı..Arkadaşlarıma teşekkür eder, yürekten kutluyorum”dedi.

 Faaliyete katılan Avukat Turgut Besiİ ve Mimar Cemal Erip ise, Sümbül dağı çok dik ve zahmetli bir dağ olduğu için günübirlik yapılan tırmanışları dağcıları çok zorladığını ifade ettiler.

Besi ve Erip,”Başlama noktasından itibaren dikey yüksekliği 2200 metre olan sümbül dağına tırmanış rotası yaklaşık 6-7 kilometreyi buluyor.

Zorluk derecesi yüksek olan parkurda kayalık bölgeler çok olduğu için dağcıları adeta bezdiriyor. Bu gibi dağlarda faaliyetin iki ya da üç gün yapılması gerekir.

Çok zor bir faaliyet olmasına rağmen güzel geçti. Ayrıca dağda gece yürümek bize tecrübe kazandırdı. İniş esnasında Dağ keçileri sürüsüyle karşılaşmamız bize moral verdi.

Arkadaşlarımızın faaliyet boyunca yardım severliği gözden kaçmadı hepsine çok teşekkür ederiz. Ayrıca bu faaliyeti düzenleyen derneğimiz CİSAD camiasını kutluyoruz” şeklinde konuştular. Hakkarihabertv.com

6f49b9a6-5cf9-420d-9b19-56267ae96c55.jpga9b15521-b1d1-44f8-aa2e-80583c0d3cd8.jpgb6ae8653-b5bc-4bef-ae54-7e87f0b4749d.jpgc1e37098-57d9-4f41-8f54-3124359e36da.jpg
 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.