20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara16°C

CİSAD DAĞCILARI SÜMBÜL DAĞINDA MAĞARA KEŞFİ YAPTI

CİSAD dağcıları sümbül dağında mağara keşfi yaptı

Hakkari Cilo Sat Gölleri ve Buzulları Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği (CİSAD) dağcıları sümbül dağında mağara keşfini yaptılar.

26 Ekim 2019 Cumartesi 08:00

11 kişiden oluşan ekip sabahın erken saatlerinde Cisad önünde bir araya gelerek iki araç ile Depin noktasına hareket ettiler.

Burada beraberlerinde götürdükleri teknik malzemeleri paylaşarak çantalarına yerleştiren dağcılar bin 250 metreden başlayarak Sümbül dağına tırmanışa geçtiler. İki saat süren tırmanıştan sonra bin 650 metre de olan mağaranın giriş bölgesine ulaştılar.

Kısa bir dinlenmeden sonra teknik malzemeleri yanlarına alarak Mağaranın içine girdiler. Yaklaşık 50 metreden sonra dar bir alandan geçerek ışıklar sayesinde yavaş, yavaş ilerlediler.

Aşağıya doğru inen galerinin birinci etabında ip bağlayarak iniş yaptılar.Yaklaşık 300 metre inişten sonra ekipte bazı arkadaşların nefes alıp vermede sorunlar başlayınca 6 kişi geri dönme kararı aldı.


FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN


Mağarada ilerleyen 5 kişilik ekip galerinin baş aşağı devam ettiğini ve ikinci etabın dik ve uzun olmasından dolayı tekrar teknik malzemelerle ip inişi yaptılar.

Yaklaşık 500 metre galeriden iniş aşağı inen ekip çok uzun ve dik bir noktaya geldiklerini yanlarında bulunan 75 metre ipin yetmeyeceğini anlayarak geri dönmeye ve ikinci galeriye girmeye karar vererek teknik tırmanışa geçtiler. İkinci galeride rahat ilerleyen ekip tavanda ve zeminde çok güzel sütunlar ve sarkıklar görünce zamanın nasıl geçtiğini fark etmediler.

Mağaranın ağzında içerideki arkadaşlarından haber alamayan 6 kişi uzun bir süre geçtiği için tedirgin olduklarını ve mağaraya iki kişi göndererek arkadaşlarını aramaya başladılar. Daha evvel geri dönme kararı aldıkları bölgeye kadar giderek hiçbir izi bulamayınca geri dönerek her iki galerinin birleştiği noktada mağarada faaliyet yapan arkadaşlarıyla bir araya gelerek beraber mağaradan çıktılar.

Dört saat içeride kalan ekip ihtiyaç molası verdi. Mağaranın içindeki gizemli görüntüleri anlattıktan sonra fotoğraflar çekerek inişe geçtiler. Akşama doğru depin noktasına inen Cisad ekibi Hakkari merkezine araçlarla ulaştılar.

Cisad dağcıları yapmış oldukları açıklamalarında.”Son iki yıldır Dağcılık sporuyla beraber Hakkari bölgesinde ilginç mağaraları araştırarak keşiflerini yapmaktayız.

Sümbül dağında mağaraların olduğunu biliyorduk ancak bu kadar ilgi çekeceğini tahmin etmediğimiz için şu ana kadar keşifte bulunmadık. Daha evvel Şemdinli-Derecik-Balkaya bölgesinde Rüzgar mağarası ile Hakkari Merkezine bağlı Geçimli- Uryetan mağarasında gördükleri Sarkıklar ve sütunlardan çok daha geniş çaplı ve muhteşem görüntüleriyle zengin olan Sümbül dağı mağarası görülmeğe değer bir yer olduğunu ve bundan sonra sık, sık faaliyet yaparak katılımcılarına mağarada bulunan şekilleri görmelerini sağlayacaklarını ifade ettiler”. Hakkarihabertv.com

 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.