28 Mart 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara17°C

DAĞCILAR BALKAYA DAĞINA KEŞİF TIRMANIŞI YAPTI

Dağcılar Balkaya dağına keşif tırmanışı yaptı

Hakkarili bir grup dağcı kenti turizme tanıtmak üzere Şemdinli-Derecik beldesi batısında bulunan Balkaya (Çiyaye Guvent) dağına keşif tırmanışı yaptılar.

02 Nisan 2018 Pazartesi 12:56

  Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Hakkari İl Temsilcisi Naci Ertunç öncülüğünde dört dağcı kentin turizme tanıtılması amacıyla Şemdinli ilçesine bağlı Derecik beldesi Koçyiğit (Kelit) köyün de bulunan Balkaya (Çiyaye Guvent) dağına keşif tırmanışı gerçekleştirdiler.

  Mağara keşifleri ve kaya tırmanışları için kullanacakları malzemeleri katır yüküyle, kayalık bölgelerde sırtlarına alarak yukarıya taşıyan dağcılar, tırmanışın ardından kampa inerek malzemelerini toplayıp araçlarıyla Hakkari merkezine vardılar.

Keşif ve tırmanış sonrası açıklamalar da bulunan TDF Hakkari İl Temsilcisi Naci Ertunç, Şemdinli’nin şirin beldesi olan Derecik merkezinin  çok geniş ve küçük tepeciklerden ulaşan bir alana yayıldığını ifade ederek, ortasında geçen dağlardan akan suların birleştiği çay ile Güney Afrika bölgesinde gördüğümüz Masa dağına tıpatıp benzeyen Balkaya (Çiyaye Guvent) dağı beldeyi adeta süslemektedir dedi.


FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN


  Ertunç,” Efsaneye göre zirvesinde halay çekildiği için dağın Kürtçe ismi çiyaye Govent (Halay Dağı) olarak adlandırılmış. Beldenin kuzey batısında bulunan Koçyiğit ( Kelit) köyüne doğru yol aldığımızda sık ağaçlık alanlardan geçerek Balkaya (Çiyaye Guvent) dağının dik kayalarının eteklerinden çıkan kaynak suların birleşip oluşturduğu muhteşem şelaleleri insanı adeta kendisine çekmektedir.

Görülmeye değer bu şelalelerde fotoğraflar çekildikten sonra yolumuza devam ederek beldeden 10 km. uzakta olan köye varıyoruz. Daha evvel boşaltılan köyde bahar çoktan gelmiş Ters laleler ve çeşitli çiçekler açılmıştı. Köy alanı çok geniş birkaç mahalleden oluşuyor.

Meyve ağaçları ve çoğunluğu Meşe ağacı ile kaplı olan arazi biçimi engebelidir. Yanı başında Antalya Geyik bayırı tırmanış duvarını simgeleyen ve tıpatıp benzeyen 100 metre yüksekliğinde Kaya tırmanışına elverişli dik duvarları olan Balkaya dağı durmaktadır. Kamp kurulmadan keşif tırmanışı başlıyor, dağın etrafı tamamen kaya duvarıyla kaplı olduğu yöre halkından öğreniyoruz.

Kayaların eteklerinde ve mağaralarda akan kaynak suları köyün sulama ihtiyacını karşılamaktadır. Zirveye vardığımızda çok büyük bir alan ile karşılaştığımızı ve daha sadece bir kısmını görebildiğimizi fark ediyoruz, insanı adeta doğasına çeken alanın tamamı büyük kayalardan oluşuyor.

Kayalarda ufak tefek mağaralar ve ağaçlık olması görülmeye değer. Dağın tüm bölgesi yüksek bir hazine alanı olduğu için büyük keşifler istemektedir. Buradaki amacımız bu güzlliklerin turizme tanıtılması ve kazandırılmasıdır” diye konuştu.

  Ünlü fotoğrafçı ve dağcı olan Emin Noyan ile BUDAK Üyesi dağcı Yüksel Işık ise bölge kaya tırmanışı için çok ideal ve o kadarda güvenli bir bölgedir. İmkanımız olursa tekrar,  tekrar buralara gelmek isteriz dediler.

  Dağcılardan Süleyman Demirci ve Salman Özkan da bu kadar muhteşem doğası olan bölgeyi turizme kazandırmak için kamp kurup haftalarca keşif yapmak gerekir dediler. Hakkarihabertv.com

 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.