25 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara24°C

HAKKARİ’DE ULUSLARARASI SEMPOZYUM BAŞLADI

Hakkari’de uluslararası sempozyum başladı

Hakkari’de yurt içi ve yurt dışı üniversitelerden bilim insanlarının, araştırmacı ve kurumu müdürlerinin katılımlarıyla “Cumhuriyet Devrinin Bir Serhat Vilayeti Hakkâri” konulu uluslararası sempozyum başladı.

02 Mayıs 2019 Perşembe 13:12

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi tarafından Hakkâri Valiliği, Hakkâri Üniversitesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ev sahipliğinde “Cumhuriyet Devrinin Bir Serhat Vilayeti Hakkâri” konulu uluslararası sempozyum düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyuma Hakkari Valisi İdris Akbıyık, vali yardımcıları Mustafa Pala ve Mustafa Duruk, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, Ak Parti 23. Dönem Milletvekili Abdulmuttalip Özbek İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuri Öztürk, İl Emniyet Müdürü S. Suvat Dilberoğlu ile yurt içi ve yurt dışı üniversitelerden bilim insanları, araştırmacılar ve kurum amirleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ve Hakkari İl Kültür ve Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu’nun günün anlam ve önemini belirten konuşması ile sempozyum başladı.

Daha sonra kürsüye çıkan Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, yazılı tarih öncesine kadar yerleşim yeri olan Hakkari’nin coğrafi geçiş yolları üzerinde yer alması sebebiyle birçok medeniyetin ve imparatorluğun hüküm sürdüğü kadim şehirlerden biri olduğunu söyledi. 


FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN


1960’lı yıllarda Hakkari’de öğretmenlik yapan Tahsin Dinç ise, görev yaptığı dönemde çektikleri zorluğu fotoğrafla anlatarak, o yıllarda eğitimin nasıl yapıldığı hakkından bahsetti.

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş de, Hakkari’den Mezopotamya ve Basra’ya kadar uzanan Zap Nehri’nin önemi hakkında detaylı bilgiler verdi.

Hakkari Valisi İdris Akbıyık ise, Hakkâri Valiliği ile Hakkâri Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen “Cumhuriyet Devrinin Bir Serhat Vilayeti Hakkâri Uluslararası Sempozyumu”nun amacının 1876’dan günümüze Hakkâri’nin tarihî, idarî, siyasî, ekonomik, sosyal ve kültürel yapısını inceleyen araştırmacılara çalışmalarını sunabilecekleri; ulusal ve uluslararası düzeyde duyurup tanıtabilecekleri bir ortam sağlamak olduğunu kaydetti.

 Açılış konuşmalarının ardından Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, 1960’lı yıllarda Hakkari’de öğretmenlik yapan Tahsin Dinç ve TRT-1 Koordinatörü Kurtuluş Zeydan’a Vali İdris Akbıyık ile Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş tarafından kendilerine plaket ve teşekkür belgesi verildi.
  Sempozyumun 4 Mayıs’a kadar devam edeceği belirtildi. Haber: Feyzullah Taş

 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.