16 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara7°C

İRAN YANIYOR: ÖLÜ SAYISI 30'U GEÇTİ!

İran yanıyor: Ölü sayısı 30'u geçti!

Akşam birçok şehirde sokağa çıkan kalabalıklar polisle çatışıp dini lider Hamaney'in posterlerini yırttı.

02 Ocak 2018 Salı 11:39

İran'daki protestoların beşinci gününde çatışmalar şiddetlendi, İsfahan eyaletine bağlı Kehderican'da silah sesleri yükseldi. Yerel medya, ilçe kaymakamlığına girmeye çalışan göstericilere ateş açıldığını ve beş protestocunun öldüğünü bildiriyor.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, 28 Aralık Perşembe günü başlayan gösterilerde bu sabaha kadar 13 can kaybı olduğunu duyurdu. Ülke, son dokuz yılın en büyük protestolarına sahne oluyor.

Yarı resmi Mehr haber ajansı ise, silahlı bir kişinin Necef Abad ilçesinde bir polisi öldürüp üçünü de yaraladığını dünyaya servis etti. Reca News haber sitesine göre, ilçedeki gösterilerde iki protestocu ve iki polis öldü. Bugün itibariyle altıncı gününe giren protestolarda ilk kez bir polisin öldüğü bildiriliyor.

20'yi aşkın şehir ve ilçede gösteri var. Huzistan'da sokaklara çıkan göstericileri polis yoğun şekilde biber gazıyla dağıtmayı denedi.

Doğu Kürdistan'ın Kirmanşah şehrinden sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, protestocuların havaifişekler patlattığı görülüyor.

Meşhed Süleyman kentinde ise önceki günler başka şehirlerde görülen bir sahne var. Dini lider Ayetullah Hamaney'in posterinin yırtılıp indirildiğini gösteren video kaydı, sosyal medyaya yüklendi.

Devrim muhafızları ve yerel milislerle güçlü bir istihbarat ağına sahip olan İran'daki sürpriz gösterilerde gözaltı sayısı ise yüzlerle ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanı Ruhani: Gösteriler bir fırsat

Pazartesi günü devlet televizyonundan açıklama yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, gösterilerin bir tehdit olarak değil, insanların sorunlarını görmek için bir fırsat olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Ruhani'ye göre protestocuların hepsi yurt dışından emir almıyor ve daha fazla özgürlük istiyorlar.

Tepkilerin odağındaki isim olan dini lider Ayetullah Hamaney'in de kısa süre içinde sessizliğini bozması bekleniyor.

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.