24 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara21°C

İSTANBUL’DA HAKKARİ (HAYUDER) HİZMETE AÇILDI

İstanbul’da Hakkari (Hayuder) hizmete açıldı

İstanbul- Hakkari-Yüksekova Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (Hayuder) hizmete açıldı.

19 Ocak 2018 Cuma 14:36

 İstanbul’da yaşayan yaklaşık 35 bin Hakkarili, Yüksekovalı, Şemdinlili, Çukurcalılar bir araya gelerek yeni bir dernek kurma çalışması başlatmışlardı.

Uzun çalışmalar ve uğraşlardan  sonra kurulan derneğin 300 üyesi bulunmaktadır. Son iki yılda Hakkari’den İstanbul’a göç eden yaklaşık 5 bin kişi oldu.

Daha önce İstanbul’a yerleşen Hakkarililerle beraber bu sayı 35 bin kişiye ulaştı.

 İstanbul’da okuyan Hakkarili öğrencilerin sayısı 2300 kişi ve bu öğrencilerin % 25i burslu % 10 hayırseverlerin yardımlarıyla çeşitli yurt ve dershanelerde  üniversiteye hazırlanıyor.

Geriye kalan öğrenciler kendi çaba ve imkanlarıyla okumaya çalışıyor . öğrencilerimizim bu durumunu  dikkate alınarak dernek kurma girişimleri sonuç verdi.

Hem öğrencilerimize, hemde bölgede sıkıntılardan dolayı İstanbul’a göç eden vatandaşlarımıza destek olmak, İstanbul’da yaşayan Hakkarililerin sorunlarını ilgili makamlara iletmek, çalışan emekçi insanlarımızın sorunlarına çare aramak, cenazelerimizde, taziyelerimiz de , bayramlarda bir arada bulunmak ve Hakkari Kültürünü Türkiye’de iyi bir şekilde tanıtmak için bir kültür evi açtık.

İstanbul’da yaşayan bazı Hakkarililer dernek kurulmasına he türlü desteği sağlarız ama yönetimde bulunmayız, diyen Hakkarililer sayısı çok  sebebine gelince daha önce Türkiye  genelinde kurulan Hakkari dernekleri Hakkari, Yüksekova, Çukurca, ve Şemdinlileri bir araya getirmeyi başaramadığımızdan  dernekçiliğin biz Hakkarililer için zor bir iş gibi görüldüğünü düşündüklerindedir.

 01-03- 20018 de resmi olarak faaliyetlerine başlayan kültür derneği ilk toplantısını yapan yönetim kurulu üyeleri hep beraber sosyal medyada tanıtımını yaparak  tüm halkımızı yeni kurulan Hakkari , Yüksekova  kültür derneğine sahip çıkma ve üye olma çağrısında bulundular. 1 ay içinde faaliyete geçecek olan kültür evinin tadilat çalışmaları devam ediyor.

Derneğin kurulmasında emeği geçen Hakkarili  öğretmen, gazeteci, doktor, esnaf ve emekçi insanların katkılarıyla dernek kurma işlemleri yapıldı.hiç bir resmi makam  ve siyasi örgütlerden bir yardım alınmadı, hiç bir iş adamı veya bir vatandaştan 1 lira almadık.

 Dernek faaliyetleri için asla bir iş adamı veya yardım sever halkımızı telefonlarla arayıp yardım talebinde bulunmayacağız.  bizim derneğimize ait banka hesaplar olacak gelir gider makbuzlarımız var web sitemiz var tüm çalışmalarımızı kendi web sitemizde yaynlayacağız.

Bize destek olacak tüm halkımıza şimdiden teşekkür ederiz.  İstanbul’da faaliyet gösteren  doğu ve güneydoğu illerinin dernek ve federasyon başkanları yanımızda olduklarını belirttiler. derneğimize yardım yapacak kişilerin yardımı elden alınmayacağı, derneğimize yapılacak her hangi bir yardımın tutanak, makbuz veya banka hesapları aracılığı ile yapılacağından yardım toplamadık.  

İstanbul’un çeşitli ilçelerinde oturan Hakkarili, Yüksekovalı, çukurca ve Şemdinlilerden kurulan  derneğin kurucu  üyeleri  Alterr, Abuldakadir Güzel , Ali Yiğit, Arda Ören , Hacı Çağa , Ndide Çetin, Yıldız Çelik, Ferdi Zirek,  Ekrem Sakar , Sultan Dağdeviren,

İsmail Demir, Kübra Dikçe, Nusret Yaman, Ruken Canan ve  Dr. Şinasi Seven gibi bir çok Hakkarili iş adamıyla kuruldu. Yapılan ilk toplantıda yönetim kurulu başkanlığına Nevzat Alter getirildi.

Yeni kurulan Hakkari Yüksekova Sosyal ve Kültür Derneği’nin  bundan sonraki faaliyetlerini yine derneğe ait haber sitesinde yayınlayacaklarını açıladı.

Haber sitesinin ismi İstanbul- Hakkari Yüksekova kültür sitesi. Derneğin kısa ismi ( Hayuder) dir.

Merkezi İstanbul Beylikdüzü ve Esenyurtta olan derneğin Bahçelievler ilçesi Şirinevler meydanda lokal olarak faaliyet vereceği belirtildi Haber: Feyzullah Taş

huyder-m.jpghuyder-1.jpghuyder-2.jpghuyder-3.jpg

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.