29 Mart 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

KDP: PARTİ BİNALARIMIZ İŞGAL ALTINDA

KDP: Parti binalarımız işgal altında

Irak ve Haşdi Şabi güçlerinin, Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki bölgelere girmesinin ardından Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) ait çok sayıda binanın işgal edildiği bildirildi.

13 Kasım 2017 Pazartesi 17:54

Basında yer alan haberlere göre, 16 Ekim'de Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (YNK) bağlı bazı peşmergelerin çekilmesi üzerine Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçlerinin Kerkük ve diğer bazı bölgelere girmesiyle, Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki bölgelerde, 1991 sınırlarına geri dönüldüğü dile getirildi.

Seçimlerde Ninova, Şengal ve Mahmur’da oy alan Kürt partileri, Kerkük ve Hanekin’de de tabanlarını yükseltmeyi amaçlıyordu. Gelinen aşamada ise Bağdat’ta serbest olan Kürt bayrağı Kerkük’te yasaklandı.

Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Bağdat Teşkilatı’nda dalgalanan Kürt bayrağı Kerkük’teki parti teşkilatlarında dalgalandırılamıyor. Günümüzdeki uygulamanın devrik diktatör Saddam Hüseyin döneminden çok daha korkutucu boyutta olduğu ifade ediliyor.

KDP’nin Bağdat Teşkilatı Üyesi İsmail Mendelewi, Peşmerge Güçleri ile Irak ve Haşdi Şabi güçleri arasında yaşanan çatışmalarda, teşkilatlarına saldırılacağına dair söylentilerin dolaştığını belirterek, şöyle dedi:

“Şimdiye kadar teşkilatlarımıza saldırılmadı. Ancak bazı teşkilatlarımızı kapattık. Açık olanlarda ise haftada birkaç gün yetkililer kalıyor. Mesai saatleri de düşürüldü. Dost ve taraftarlarımız saldırı korkusuyla geçmişe oranla daha az ziyarette bulunuyor.”

KDP’nin Bağdat’ta teşkilatın yanı sıra bölge komisyon binası da bulunuyor. Necef ve Kut kentlerinde de KDP teşkilatları bulunuyor.

Bağdat’ta KDP’nin yanı sıra YNK ve Kürdistan Sosyalist Partisi’nin de teşkilatları bulunuyor.

İsmail Mendelewi, “YNK de Bağdat’ta bizimle aynı şartlarda” dedi.

KDP’nin Kerkük’e dönme şartları

KDP Kerkük Teşkilatı Sorumlusu Muhammed Hurşid, “Heşdi Şabi ve Irak güçleri tarafından 35 binamız işgal edilmiş durumdadır. Kentte parti olarak hiçbir şekilde faaliyet gösteremiyoruz. Parti yetkili ve üyelerimize ait evler kundaklandı. Bazı üyelerimiz gözaltına alınarak, işkence edildi” diye konuştu.

Irak Parlamentosu KDP Üyesi Şaxevan Abdullah, “Kerkük’e ancak Kürdistan bayrağının dalgalandırılması ve Heşdi Şabi’nin de kentte çıkartılmasıyla geri döneriz” ifadelerini kullandı.

KDP Musul Basın Sorumlusu Said Memuzini ise, partilerine ait 10 binanın Heşdi Şabi’nin elinde olduğunu ve görev yapamadıklarını söyledi.

KDP Hanekin Sorumlusu Şeyh Cafer Mustafa da şunları dile getirdi:

“Hanekin’e gitmek için Heşdi Şabi ile görüşmüyoruz. Parti yetkililerinin Iraklı yetkililerle anlaşması gerekiyor. Tüm teşkilatlarımız Heşdi Şabi mensupları tarafından işgal edilmiş durumdadır.”

KDP’nin Hanekin ilçe sınırlarında 8 parti binası bulunuyor. KDP’lilerin ise bölgeye gitmesi yasak.

Şeyh Cafer Mustafa, Heşdi Şabi’nin bölgeden çıkartılması halinde geri döneceklerini söyledi.

En fazla teşkilat Şengal’deydi.

KDP Şengal Basın Sorumlusu İdris Serhuki, Şengal’de toplam 185 parti bina, bölge ve komisyonlardan oluşan birimlerin olduğunu ancak şu anda hepsinin kapalı olduğunu söyledi.

2014’te IŞİD’in saldırmasıyla bölgedeki halkın büyük bölümünün Kürdistan Bölgesi’ne göç etmesinden dolayı, sürgün olan partililerde kamplarda yaşamını sürdürüyor.

İdris Serhuki, “Söz konusu bölgeler bize tamamiyle yasaklanmış durumdadır. Teşkilatlarımızın büyük bölümü kundaklanarak, ateşe verildi” dedi. 

YNK, Irak bayrağıyla faaliyet gösteriyor

KDP’nin söz konusu yetkilileri, YNK’nin Kerkük, Ninova, Şengal, Hanekin ve Mahmur’da faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Ancak YNK’nin parti teşkilatlarında Kürdistan bayrağını kaldırıp, parti flaması ve Irak bayrağıyla faaliyet yürüttüğü ifade edildi.

KDP Mahmur Teşkilatı Sorumlusu Kırmanç Abdullah, “3 parti binamız işgal edildi. Üye ya da taraftarlarımızın çoğu da kaçırıldı” diye konuştu.

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.