29 Mart 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara13°C

KONGRE BASKININDA ÖLÜ SAYISI 4’E ÇIKTI

Kongre baskınında ölü sayısı 4’e çıktı

ABD'de, Başkan Trump'ın destekçilerinin Kongre binasını işgali ile başlayan olaylarda ölü sayısı 4'e yükseldi. Kongre başkanlık seçim sonucunun tescili için tekrar toplandı.

07 Ocak 2021 Perşembe 10:18

Başkent Washington’da Trump destekçilerinin dün gerçekleştirdiği protesto gösterileri kısa sürede çatışmaya dönüştü.

Göstericiler, Washington DC'de düzenlenen mitingin ardından, seçim sonuçlarına göre belirlenen delege oylarının sayılıp, sonuçların resmen tescil edileceği oturumun düzenlendiği Kongre binasını bastı ve 4 saat boyunca işgal etti.

Washington Polis Teşkilatı protestolar sırasında 4 kişinin öldüğünü, bunlardan birinin polis tarafından vurulduğunu açıkladı.

Washington Polis Şefi Robert Contee olaylarda 52 kişinin gözaltına alındığını ve Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi (RNC) ile Demokrat Parti Ulusal Kongresi'nin (DNC) merkez binaları yakınlarında iki adet bomba bulunduğunu açıkladı.

Öte yandan Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, akşam saatlerinde ilan edilen acil durumu 15 gün daha uzattıklarını açıkladı.

Bowser açıklamasında, Kongre binasına baskın düzenleyen kişilerin eylemlerinin devam edebileceğini ifade etti.

Washington DC’de sokağa çıkma yasağı

Yaşanan olayların ardından Washington'da sokağa çıkma yasağı başladı.

Güvenlik güçleri Kongre binası çevresinde güvenliği sağlarken, geriye kalan göstericilere de sokağa çıkma yasağının başlamasından önce alanı terk etmeleri çağrısında bulundu.

Sokağa çıkma yasağının başlamasıyla göstericilerin alandan çekildiği bildirildi.

ABD basınında Trump’ın azledilmesi ihtimali tartışılıyor

ABD medyası Kongre koridorlarında Trump’ın başkanlıktan azledilmesi ihtimalinin değerlendirildiğini bildiriyor. Washington Post gazetesi başyazısında“Yaşanan isyana teşviğin tüm sorumluluğu, görevde kaldığı süre boyunca ABD demokrasisine büyük bir tehdit oluşturacağını gösteren Başkan'a aittir.Trump görevden alınmalıdır" denilirken, Trump’ın 20 Ocak’a kadar görevde kalacak olmasının ABD için bir ulusal güvenlik tehdidi olduğu belirtildi.

CNN’in aktardığına göre içlerinde Trump’ın kabinesinden isimlerinde olduğu çok sayıda Kongre üyesinin anayasanın 25’nci maddesini işleterek ABD Başkanı’nı görevden alabileceği konuşuluyor. Söz konusu madde başkanın görevini yerine getiremediği durumlarda başkanın kabinesine ya da Kongre’ye müdahale etme yetkisi veriyor.

CBS Başkan Yardımcısı Mike Pence'e konu ile ilgili olarak henüz resmi olarak bir bildirim yapılmadığını paylaşırken, ABC televizyonu da birkaç farklı kaynaktan azil ihtimalinin tartışıldığı bilgisini aldıklarını aktardı. Dış basından

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.