20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara16°C

OLASI İSTANBUL SEÇİMLERİ SONRASI..!

H. Aziz Hatipoğlu

17 Mayıs 2019 Cuma 16:23

Bu ara Türkiye’nin tüm enerjisi ve konusu yenilecek İstanbul Seçimlerine odaklanmış bulunmaktadır.

Hangi TV açarsanız açınız ilk haber ve yorumlar İstanbul seçimleri üzerine. Kısacası yarışacak iki aday Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım üzerine.

Her ne kadar SP ve Vatan Partisi aday belirlemiş iseler de bunların %01-2 (binde bir iki) gibi bir oy alacakları ve hiçbir iddialarının olmadığı bilinmekte.

Diğer Sol Partiler ve Bağımsız adaylar Ekrem İmamoğlu lehine çekilmiş durumda.

Seçimlerin yenilenme kararından sonra dövizdeki artışlar ve ekonomideki durum kısacası “kriz” daha bir derinleşmiştir. Üç aylık seçim propagandasının sonucunda 31 Mart’a kadarki tansiyonun yüksekliği ve kutuplaşma bu kez yenilenecek İstanbul seçimleriyle bir kez daha kırk günlük bir sürede Türkiye’yi gerecek ve Türkiye için yatırım, proje ve kalkınma hamleleri yavaşlamış bulunmaktadır.

Adı üzerinde İstanbul.

20 milyon nüfusun bağrında barındırdığı, Türkiye’deki her dört kişiden birinin burada yaşadığı, Türkiye’nin Mega Metropolü, Turizm lokomotifi, endüstri ve finans merkezi İstanbul’dur söz konusu olan.

Üstelik 10 milyon beşyüzbin seçmeni olan devasa bir şehirden bahsediyoruz. Ve bunun 1 milyon 720 seçmeni sandığa gitmeyerek oy kullanmamıştı 31 Mart seçimlerinde.

Boşuna dememişler “İstanbul hapşırırsa Türkiye nezle olur” diye..!

Çeşitli ittifaklar konuşulmakta, çeşitli senaryolar üzerinde durulmakta ve gerek Cumhur İttifakı dediğimiz Ak Parti ve MHP ile ve gerekse Millet İttifakı dediğimiz CHPve İyi Parti ile HDP’nin de dışarıdan desteklediği iki blokun ölümüne yarıştığı bir seçimdir gündemde olan.

İlk seçimdeki %01’lik (binde birlik)oy farkının bu seçimde bazılarınca çok açılacağı ve 100 bin ile 500 binlik farklar oluşacağını söyleyenler kadar tersini söyleyenlerde çıkmakta ve seçimin çok sürprizlere gebe olacağını bildiriyor araştırma şirketleri.

Şimdi bizde naçizane Hakkari gibi Türkiye’nin bu yerinden şöyle bir varsayımdan bahsediyoruz.

Cumhur İttifakı seçimi kazanırsa kısacası Binali Yıldırım seçimleri kazanırsa dışarıya ve Türkiye kamuoyuna nasıl bir açıklama yapacaklardır? Bu kazanma büyük bir fark ile sonuçlanırsa denecek bir şey olmaz ama keza yine %01-2’lik (binde bir ve ikilik)gibi bir fark söz konusu olduğunda bunun izah tarzı nasıl olacak ve o koltukta rahat oturulacak mıdır?

İktidar Partisinin seçimleri yenilenmesine vesile kıldığı İstanbul seçimlerinde alacakları bir mağlubiyet veya önceki seçimden çok daha açık ve aradaki farkın büyüdüğü bir seçim sonucuyla karşılaşırsa başta Ak Parti ve MHP’nin buna tepkisi ne olur?

Son sözü seçmen söyler deyip bu sonucu sineye mi çekerler yoksa İktidar ve Cumhur İttifakında ciddi bir kırılma ve çözülme mi yaşanır.

Başta HDP ve diğer bütün sol parti ve örgütlerle bağımsızları arkasına alan Millet İttifakı yani CHP ve İyi Parti olası bir yenilgide ne yapacak? Büyük moralle ve “mağduriyet” üzerine inşa ettikleri seçim propagandalarının iflası durumunda seçmen için ne söylenilecek? Yoksa bu kez onlar mı İktidar partisi oyları çaldı söylemlerine takılacak?

Bir büyük kazanım ve galibiyet durumunda kimler ve nasıl kendilerine pay çıkartacak?

Kısacası her iki aday Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım içinde söz konusu olan iki ucu keskin bir kılıcı ellerinde tuttukları ve her halükarda büyük sorumluluk ve sinir ile moralmen ya çöküntü veya tavan yapacağı bir seçim bekliyor başta İstanbul ve tüm Türkiye’yi…

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.