23 Nisan 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara24°C

ÖLMEZ DEVLETİMİZDE PARA DEĞİL TEŞVİK BEKLİYORUZ

Ölmez devletimizde para değil teşvik bekliyoruz

Ak Parti Hakkari İl Başkanı Abdulmuttalip Özbek, Maalesef burada çıkan madenler İran’ ham madde olarak 200-250 dolara satılıp İran’da işlendikten külçe olarak ülkemize 3-4 bin dolara satılmaktadır dedi.

19 Haziran 2021 Cumartesi 11:51

GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz, Başkan Vekili Hamit Özpolat ve farklı illerde görev yapan gazetecilerden oluşan heyet, Hakkari'ye Dostluk Köprüsü projesi kapsamında  Hakkari’de ziyaretlerde bulundular.

Gap Gazeteciler Birliği heyetini ağırlayan Özbek, Hakkari’nin Olgunlar Köyünde Meskan Tepe’de bulunan İsmet Ölmez Kurşun Çinko İşletmeciliği maden sahasını yerinde ziyaret ederek maden sahibi işadamı İsmet Ölmez, ve mühendislerden madenlerin işletilmesi ve potansiyeli hakkında bilgi aldılar.

-İran’a 250 dolara sattığımız madeni külçe olarak İran’dan 3-4 bin dolara geri alıyoruz
  Başkan Özbek,”Hakkari’de çıkarılan bu madenlerin sadece ilimiz için Türkiye için büyük bir zenginlik olduğunu Türkiye’nin ihtiyacı olan çinkonun 3’te birinin bu maden sahalarından çıktığını ve bunun da Türkiye için çok şey ifade ediyor.  Maalesef burada çıkan madenler İran’ ham madde olarak 200-250 dolara satılıp İran’da işlendikten külçe olarak ülkemize 3-4 bin dolara satılmaktadır”

 -Devletimizden teşvik bekliyoruz
  Bizim hükümetimiz ve İşadamlarından isteğimiz bu madenlerin ilimizde külçe haline getirebilmemiz için işletmelerin Hakkari’de yapılmasını. Dağlarımızda çıkan bu cehferin bu zenginliğin ilimizde ve ülkemizde kalmasını istiyoruz.

Bunun için işadamlarımızdan ilimize bu konuda yatırım yapmalarını, hükümetimizden ve yetkili bakanlıklarımızdan işadamlarımıza gerekli teşviklerin verilmesi Çed raporu ve enerji konusunda gerekli kolaylıkların sağlanması durumunda bu işletmelerin daha etkin ve hızlı bir şekilde çalışabilecek.

  -Maden tesislerinde 400 kişi istihdam ediliyor
 Ölmez madenciliğin 300-400 insanı istihdam ettiğini, buradaki madenleri, külçeye çevirecek, işletmelerin yapılması halinde en az bin gencimize daha iş imkanı sağlanacaktır. Dolaylı olarak 5 bin, 10 insanımıza katkı sağlayacaktır.

Ben yine de kendi öz çabaları ile istihdam sağlayan Ölmez madencilik sahibi İsmet Ölmez’e teşekkür ediyorum. Aynı zamanda bölgede çalışan madenci kardeşlerimize gayretli çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca 3 gün ilimizde ziyaretlerde bulunan Gap Gazeteciler Birliği heyetine ise teşekkür ediyorum” dedi.

-Ölmez devletimizde para değil teşvik bekliyoruz  
 İşadamı ölmez ise, devletimizden para değil teşvik beklediklerini ifade ederek, rezervinin 40 milyon ton olduğunu söyledi. Ölmez,"Firmamız 2006 yılından itibaren maden üretimine devam etmektedir. 2016 yılından itibaren madencilik yönünden yapılan çalışmalar hız kazanmış ve ülke standartlarının çok üstünde bir üretim yapılmaktadır. Tahmini rezervimiz 40 milyon tondur.

Üretim açık işletme ve genel olarak yeraltı işletmesi olarak devam etmektedir. Çinko ve kurşun cevheri üretimi yapan firmamız satışa hazır halde 6 farklı galeriden yeraltından,tüvanen cevher üretmektedir. İsmet Ölmez Çinko Kurşun İşletmeciliğine ait 1 adet çinko flatasyon tesis fabrikası bulunmaktadır.

İzinlerin alınmasıyla düşük tenörlü Sülfürlü Cevherin tenörünün yükseltilmesi ve ton başına kazancın artması planlanmaktadır. Dünya üzerinde en çok bulunan 23 madenden biri olan çinko madeni, kullanım sıralamasında  ise dünya üzerinde 3. Sırada yer almaktadır.

Bu denli önemli bir madenin ülkemizde çıkarılması ve Hakkari gibi geçim kaynağının kısıtlı bir şehirde büyük rezerv içermesi ülkemiz için büyük bir şanstır. İhraç edilen madenin ton fiyatı İngiltere Metal Borsasının belirlediği fiyata göre değişkenlik göstermektedir.

Çıkarılan madenin satış fiyatı ortalama 250-300 dolar arasında değişmektedir. 150.000 ton cevher ihraç edilmesiyle ülke ekonomisine sadece Meskan Tepe de bulunan işletmemizden yılda 400 milyon TL civarında ihracat gerçekleşmektedir.

Hakkari bölgesi ve çevresinde var olan yüksek potansiyelli maden ruhsatlarında madenlerin çıkarılmabilmesi için Orman izni, ÇED izni gibi izin konularında izinlerin alınması sürecinin çok zaman alması yatırım yapılacak ve ülkeye katkısı olacak projelerin gecikmesine neden olmaktadır. Terör bölgesi olan bölgemizde iş istihdamının artması terör olaylarının azalmasına doğrudan etki edecektir” şeklinde konuştu. Haber: Feyzullah Taş

01-499.jpg03-346.jpg04-169.jpg


 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.