24 Nisan 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara13°C

ÖNAL; “HAKKARİ'NİN TAŞ'I TOPRAĞI ALTINDIR"

Önal; “Hakkari'nin Taş'ı toprağı altındır"

Hakan Taş/yazdı: Çiftçiler haftası dolayısıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği Hakkari Oda Başkanı Naif Önal’ı ilimizin ilk ve tek özel radyo istasyonu olan Hakkarinin Sesi Radyosunda konuk ettim. Önal çok önemli açıklamalarda bulundu. İşte dip notlar;

26 Mayıs 2020 Salı 19:14

HAKKARİ’MİZİN TAŞI TOPRAĞI ALTIN

“Toprağımız temiz ve verimlidir. 627 bin ekilebilir alanımız var. Tarımsal alanımız 600 bin dekar alanı kapsıyor. Kimyasal ve ilaç yok. Bu topraklarda yetişen her bitki,  meyve ve sebze son derece sağlıklıdır”…

HAKKARİ VE HAYVANCILIK

“Eskide ilimizde 4 milyon küçük baş hayvan vardı. Mekke’ye bile buradan alım yapılırdı. Ne yazık ki bu rakam 600 bine geriledi. Halkımızın tek geçim kaynağı hayvancılıktır. 720 kapasiteli mera zenginliğimiz de var.”

1100 PROJE GERÇEKLEŞTİRDİK

“Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında toplam 1100 proje gerçekleştirdik. 850 tanesi ahır, bitkisel ve hayvansal ürün işlenme paketlemesi, soğuk hava deposu, su ürünleri işleme ve paketlenmesi ile koyun ağılı projelerdir”…

KÖYE DÖNÜŞ SAĞLANMALI

Köyden şehre göç beraberinde binbir sorun doğurmuştu. Üretici durumda olan vatandaşlarımız tüketici duruma düşürülerek büyük sıkıntılar yaşadılar. Sağlıklı ve mutlu hayat köylerde vardır. Hakkari’ye bağlı her köyümüz gizli bir cennettir. Kişi başına 20 koyun verilerek yeni bir yaşam hakkı sunulabilir. Sadece Geçitli’ye bağlı 11 köyümüz vardır. En büyük zenginlik üretimdir. Tarımsal ve hayvansal ürünlerle köylerde yeni yaşam için start verilmelidir. Bize sunulan peojeleri halkımıza değerlendirmeleri için imkan sunacağız.”

ET PAKETLEME TESİSİ

Vanet A.Ş tesisleri 1977 yılında bir Dünya Bankası Projesi olarak Van'da kurulmuştur. Türkiye’nin önde gelen bankaları ve Van İl Özel İdaresi'nin ortaklığıyla hayata geçen şirket, 1985 yılında Entegre Et Tesislerinin temelini atmıştır. 1988 yılında üretime başlanmıştır.

563 dönüm arazi üzerine 24000 metrekare kapalı alana sahip tesislerimizde; büyükbaş ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmakta, ayrıca hindi üretim çiftliği bulunmaktadır. Kesimhane, günlük 240 adet büyükbaş, 1250 adet küçükbaş, 4000 adet hindi kesimi ve ihtiyaca göre bunların parçalanmasını yapma kabiliyetindedir. Şarküteri üretim bölümünde de günlük 20 ton sucuk, salam, sosis, kavurma, jambon, pastırma çeşitleri üretilmektedir. Komşu ilimiz Van’da olduğu gibi ilimizde de et paketleme tesisine büyük ihtiyaç vardır.”

VALİMİZ AKBIYIK, ŞANSTIR

“İlimizin başarılı valisi sayın İdris Akbıyık, çiftçi bir ailenin bireyidir. Çiftçilikten ve çiftçilerimizin derdinden çok iyi anlayandır. Bu durum aslında bize bir avantajdır. Sorunlarımızın çözüm blması konusunda sayın valimizin yardımlarını bekliyoruz”…

ÇİFTÇİ VE ESNAFA HAKSIZLIK

“Hakkarimizde esnaf ve çiftçilerimiz çok dertli. Kredi imkânlarından yararlanamıyoruz. 50-100 bin arası kredi veriliyor. İki memur kefil isteniyor. Kredisi olmayan, icralık olmayan memur yok zaten. Çiftçiyi tarlasıyla, esnafı dükkânıyla ipotek yaparak kredi verilebilir. Bu zamanda kardeş kardeşe kefil olamazken iki memur kefil istenmesi haksızlıktır. Hakkari esnafı ve çiftçisi adına hükümetimizden bu konuda acil yardım beklemekteyiz. Ayrıca faizler de çok yüksek. 1 litre mazot 6 lira. Altı ay erteleme iki yıla çıkartılmalıdır. Bir traktörün saati 150 liradır. Tarımsal girdileri azaltmak lazım.”

 Hakkari’mizde 1963 yılında kurulan Ziraat Odası’nın ilk kurucusu ve emektarı rahmetli Cemil Önal’dır. Oğlu Naif Önal, babasından bu hizmet bayrağını devr alarak sürekli çiftçilerle içiçe örnek bir çalışma yürütmektedir. Söyleşimizde dile getirdiği önemli hususları dikkate alınmalıdır.

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.