25 Nisan 2024
  • İstanbul23°C
  • Ankara27°C

SÜMBÜL DAĞINA TIRMANIŞ YAPILDI

Sümbül Dağına tırmanış yapıldı

Türkiye Dağcılık Federasyonu İl Temsilciliği yıllık programında olan Sümbül dağı tırmanışını bu yıl ikincisini gerçekleştirdi.

17 Haziran 2019 Pazartesi 11:41

Cisad üyesi dağcılar 15 Haziran 2019 Cumartesi günü erken saatlerde araç ile Depin noktasına inerek son hazırlıklarını yaptıktan sonra tırmanışa geçtiler. Beraberlerinde götürmek zorunda oldukları kamp malzemeleri dolu ağır çantaları sırtlarına alan 7 dağcı baştan sona dik ve kayalık olan parkurdan ana kampa kadar altı saatte ulaşmayı başardılar.

Kampa yakın bölgede Su bulan dağcılar ihtiyaçları için yanlarında götürdükleri boş petlerle Kampa Su taşıdılar. Yemek ihtiyacından sonra dinlenmeye geçerek akşama doğru Odun toplayıp Hakkari merkezinin görebileceği bir noktada Ateş yaktılar.

Hakkari’nin her mahallesinde ışıklarla işaret gönderen dağcı sevenleri telefonlarla haberleşmeye geçtiler. İnternet aracılığıyla arkadaşlarına ya da ailesine canlı yayın gönderen dağcılar gece geç saatte dinlenmeye geçtiler.

 Sabah erken uyanan dağcılardan altısı kahvaltı yaptıktan sonra yanlarına günlük tabldot ve teknik malzeme alarak tırmanışa geçtiler. Çeşmenin bulunduğu bölgeye gelerek Su ihtiyacı için Termos ya da petlere su bırakıp önce kayada tırmanışa geçerek Karlı bölgeye ulaştılar.


FOTOĞRAFLARI GİRMEK İÇİN TIKLAYIN


 Burada Kar Kramponları ayakkabıların dibine takan dağcılar dik yamaçta tırmanışa geçtiler. Karlı bölgede üç buçuk saat tırmanıştan sonra 3487 metre yüksekliğinde olan Sümbül dağı zirvesine ulaşmayı başardılar.

Zirve alanında Kar olmadığı için önce Kar kramponlarını çıkardılar ve zirve defterine isimlerini yazdılar. Havanın sıcak olduğunu fırsat bilip öğlen yemeğini yediler.  Daha sonra canlı yayına geçerek Zirve sevincini dostlarıyla paylaştılar. Dağ Keçisi ve yavrusunu gören dağcılar uzun bir süre zirvede kaldılar.


HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN


Dağcılar artık iniş zamanı gelmişti tekrar Kar Kramponlarını takarak inişe geçtiler, Karlı bölgenin bitiminde tekrar Kramponları sökerek Kaya inişine geçen dağcılar Çeşmeden yeteri Kadar Su alarak inişe devam ederek ana kampa ulaştılar.

Kamptaki arkadaşın hazırladığı Çay ile öğle yemeğini yediler ve Kamptaki tüm malzemelerini çantalarına yerleştirerek iniş hazırlığı yaptılar.

Ana kampta hiçbir çöp bırakmamak için çevre temizliğini yapan dağcılar çöpleri çantalarına bırakıp inişe devam ettiler. Depin noktasında onları Cisad üyelerinden bir çok arkadaşları tarafından karşılanan dağcılar hep beraber Karpuz yedikten sonra Hakkari merkezine araçlarla faaliyeti sonlandırdılar.

 TDF Hakkari İl Temsilcisi Naci Ertunç, Sümbül dağı iki bin 180 metre mesafede zorlu bir parkuru olan ve her dağcının istediği bir dağdır dedi.

Ertunç,”. Her yıl  çoğunluğu Cisad üyesi olan değişik sporcularla yapmış oldukları Sümbül dağı tırmanışlarında keyif aldıklarını, son üç yılda toplam dokuz defa sadece Sümbül dağına çıktığını, +bundan sonrada tırmanışlara devam edeceğini söyledi.

Karların erimesiyle beraber Cisad sporcuları için Sümbül dağı yaz tırmanışını düzenleyeceğini, Amacımız dağcılık sporunu Hakkari de yaymak ve dağcılık sporundaki bilgilerimizi ve tecrübelerimizi sporcularımıza aktarmaktır” şeklinde konuştu.

 Dağcılardan Cisad üyesi olan Mimar Cemal Erip, Sümbül dağı tırmanışı zorlu geçtiği halde çok keyif aldığını bundan sonraki süreçlerde yapılacak olan tırmanışlara fırsat buldukça katılacağını söyledi.

Tırmanışa katılan sporcular  Naci Ertunç, Cemal Erip, Emin Noyan, Ercan İhtiyatoğlu, Gıyasettin Tatlı, Ömer Faruk Aşkan ve Muzaffer Temel güzel bir tırmanış gerçekleştirdiklerini belirttiler. Haber: Feyzullah Taş

 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.