29 Mart 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara21°C

TÜRK" KÜRTLER YÖNETİME KATILMALIDIR"

Türk" Kürtler yönetime katılmalıdır"

Hakkari’de gazetecilerle bir araya gelen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Ahmet Türk, Kürt sorunu ile ilgili birçok konuya açık getirdi.

27 Kasım 2010 Cumartesi 22:44

FEYZULLAH TAŞ HAKKARİ (İHA) – Sabah saatlerinde Hakkari’ye gelen ve binlerce kişi tarafından şehirden 30 kilometre uzaklıkta bulunan Hakkari-Van karayolu üzerindeki Özgürlük Meydanında karşılanan Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, Bulvar Caddesi üzerinde buluna belediyle balkonunda halka seslenmişlerdi. Belediye binasındaki toplantı salonunda partililer ve ilin kanat önderleri ile basına kapalı olarak 3 saat süren bir toplantı yapan Ahmet Türk ve beraberindekiler akşam saatlerinde belediye binasında gazetecilerle bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.

Gazetecilerin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kürt sorunu seçimden önce çözülsün, Kürtler kendi kendilerini mi yönetmek istiyor ve demokratik özerklik hakkındaki sorularını cevaplandıran Ahmet Türk, Türkiye’nin içinde bulunduğu sürecin hem değişim dönüşümün sağlanmasını hem de siyaset anlaşışıyla sorunlara bakılması konusunda önemli bir fırsatın yaratıldığı bir dönem içersinde olduğunu belirtti.

ÇÖZÜM KONUSUNDA ÖNEMLİ GELİŞMELER VAR

Türk,”Bizce bu dönemin çok kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Artık hepimizde biliyoruz ki sorunların düz mantıkla eski yaklaşım biçimiyle çözülmeyeceğini herkes bilmeye başladı. Burada bu silahların sustuğu bir süreçte diyalogun, müzakerelerin sorunların barışçıl yöntemlerle çözümü için bu fırsatın hükümet tarafından çok iyi değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyoruz. Çünkü bu sorun aslında hepimizin sorunudur. Türkiye’nin sorunudur. Türkiye eğer bu sorunu çözmek istiyorsa gerçekten o ortama sürece baktığımız da çözüm konusunda önemli gelişmelerin yaşandığı bir süreç içindeyiz”

ÇÖZÜM PROJESİ KONUSUNDA ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ

Çözüm projesi çalışmaları hakkında bilgi veren Ahmet Türk,”Tabi ki biz Kürt sorununun çözümü Kürtlerin taleplerini çözüm projesi konusunda da çalışmalar yapıyoruz bugün Hakkâri’deyiz. Halkımızla birlikte sorunun çözümü konusunda düşünceleri ele alıyoruz. Sivil alanın örgütlenmesiyle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Demokratik siyasetin vazgeçilmez unsurlarından biriside sivil alandır. Örgütlenmesi de ve sivil inisiyatiflerin düşüncelerinin ve taleplerinin ortaya çıkmasıdır. Buda yeni bir dönem olarak değerlendirmek lazım artık Kürtlerde yeni bir bakışı yeni bir anlayışı ortaya çıkması için hem çaba göstermektedir.

Hem de sivil alanda kendini örgütlemeye yönelik yeni bir çabanın çalışmanın içindedir. Bugün Demokratik Toplum Kongresinin olarak sivil alanın örgütlenmesi Kürt halkının taleplerinin ortaya çıkarılması çözüm konusunda nelerin yapılabileceği tartışmaktadır. Türkiye değişime dönüşüme hazır bir ülkemidir. Bu değişim dönüşüm nasıl gerçekleşebilir. Bugüne kadar işte merkezi katı merkezi yapıcı yerine herkesi kucaklayan herkesin kendisini yönetime katabileceği demokratik bir anlayışı nasıl gerçekleştirebiliriz.

Bu konuda çalışmalarımız çabalarımız sürüyor. Halkımızla görüşmeler yapılıyoruz. Bu ateşkes sürecinin heba edilmemesi konusunda herkesin bir ortak düşüncesi var. Sivil toplum örgütleri olarak halk olarak bu sürece nasıl destek verebiliriz. Bu sürecin bu başlatılan diyalogun müzakerenin sürdürülmesi için neler yapabiliriz. Yine Türkiye’nin gerçekten demokratik bir Cumhuriyete evirilmesi konusunda nasıl bir çalışmanın içinde bulunur bütün bunları arkadaşlarımızla tartıştık”

KÜRTLER ARTIK YÖNETİME KATILMALIDIR

Kürtlerin artık yönetime katılması gerektiğini de ifade eden Türk,”Kürtler artık yönetime katılmalıdır. Kendileri yönetimin dışında kalarak bu sorunu çözemezsiniz yani Kürtleri eskisi gibi yönetimin içinde olmadığı bir süreç değil bugünkü dünyamızda çok büyük değişiklikler var. Bütün farklılıklar farklı kültürler kimlikler kendini özgürce ifade edebileceği bir dünyada yaşıyor. Türkiye’de değişmek zorundadır. Kürtler sosyal, ekonomik, kültürel alanlarda demokratik süreçlerin içinde olmalıdır ve kendi taleplerini isteklerini çok açık bir şekilde dile getirmelidir ve buradaki kendileri bu yönetim içinde yer almalıdır diyoruz. Biz buna Demokratik Özerklik dayatıyoruz. Artık kararlar merkezden halkın oluşturduğu projelerle halkın ortaya koyduğu projelerle yine halkın yerellerin güçlendirilmesiyle halkın yönetimi katılmasıyla sağlıklı bir demokrasinin sağlıklı bir ortaklaşmanın olabileceğini inanıyoruz hep halk yönetime katıldığı taktirde de kucaklaşmayı gerçekleştirme imkanına sahip olabiliriz”

CUMHURBAŞKANININ SAMİMİYETİNİ ÖLÇMÜYORUM

Hakkarihabertv.com muhabirinin, Cumhur Başkanı Abdullah Gül, Kürt sorununun seçimden önce çözülmesi gerektiği sözlerini hatırlatması üzerine ise, Ahmet Türk,”Sayın Cumhurbaşkanının samimiyetini ölçmüyoruz. Ancak gerçekten bu sürecin çok doğru kullanması gerekir. Yani bu seçimlere kadar götürüp seçimlerden sonra kadar farklı bir yaklaşımın ortaya koyulması endişesini bizde duyuyoruz. Bugün aslında sayın Cumhurbaşkanının söylediklerinde de bu endişe var tehlikeyi görüyor. Eğer gerçekten sorunun çözümünü esas alacaksak seçim hesaplarının siyasi hesapların üstesinden yani üzerinden bütün bunları aşarak böyle bir mantıkla yaklaşmak gerekir. Çünkü burdaki sorun seçimlerde iktidar olmaktan daha önemli bir sorundur. Her gün işte acıların yaşandığı bu dönemleri yaşadık bunların yaşanmaması için artık seçimleri beklemek işte bunu bir seçim malzemesine dönüştürmekten uzak bir politikayla yaklaşmak gerekir”

BİZİM İSTEDİĞİMİZ DEMOKRATİK BİR CUMHURİYETTİR

Konuşmasını bizim istediğimiz demokratik cumhuriyettir sözleri ile bitiren Türk,”Bizim isteğimiz demokratik bir Cumhuriyet demokratik bir Türkiye herkesi kucaklayan adil eşit ve herkesi özgür olduğu kendi kimliği kültürünü özgürce sahiplendiği ifade edebildiği demokratik bir anayasadır” şeklinde konuştu.

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.