20 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara13°C

TÜRKİYE İLE IRAK ARASINDA YENİDEN 'VİZESİZ' DÖNEM

Türkiye ile Irak arasında yeniden 'vizesiz' dönem

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hasan Cenabi, önümüzdeki ay taraflar arasında gerçekleştirilecek görüşmelerin ardından Irak ile Türkiye arasında yeniden vizesiz seyahatlere izin verilebileceğini söyledi.

20 Aralık 2020 Pazar 13:05

16 Aralık günü Ankara’yı ziyaret eden  Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile bir araya geldikten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak’la Türkiye arasında vize uygulamasının kaldırılabileceğini duyurdu.

Çavuşoğlu, "2009'da karşılıklı olarak vizeleri kaldırmıştık ancak DEAŞ yüzünden güvenlik problemi olmuştu. Tekrar vize uygulamasını geri getirmek zorunda kalmıştık. Irak ile vizeleri tekrar kaldırabiliriz" diye konuştu.

Konuya ilişkin bir açıklama da Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hasan Cenabi’den geldi.

Cenabi, sosyal medya hesabı Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, Irak Başbakanı Musfata Kazımi başkanlığındaki Ankara’ya yapılan ziyarette de konunun gündeme geldiğini söyledi.

Her iki dışişleri bakanının toplantısında konu hakkında geçmiş dönemde yaşanan zorlukların aşılması için anlaşma sağladıklarını belirten Cenabi, önümüzdeki Ocak ayında vize meselesinin revize edilmesi için Türk tarafı ile bir toplantı gerçekleştireceklerini söyledi.

Bu durumun turistik amaçlarla, tedavi veya araştırmalar için Türkiye’yi ziyaret etmek isteyen Irak vatandaşları için “önemli bir” gelişme olarak değerledniren Hasan Cenabi, her yıl ortalama bir milyon üç yüz bin Iraklının Türkiye’yi ziyaret ettiğini, yine 750' den fazla Türk şirketinin Irak’ta bulunduğunu hatırlattı.

Cenabi, iki ülke arasındaki yıllık ticaret hacminin 16 milyar dolara yaklaştığını ifade ederek, “Türk okullarında on binlerce Iraklı öğrencimiz var ve Türkiye, komşu ülkelerle karşılaştırıldığında Iraklılar için en cazip yer. Havalimanlarında vize almak için 2009’da yapılan anlaşmaya geri dönme kararı olumludur” dedi. basından

 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.