29 Mart 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C

VAJİNİSMUS NEDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Vajinismus nedir, nasıl tedavi edilir?

Ülkemizde her 10 kadından biri vajinismus problemiyle karşı karşıya kalmış durumda. Ancak vajinismus hastalığı başlarda pek belirti vermeyebilir ve ilerleyen zamanlarda kadınların cinsel ilişkiden haz almamasına neden olabilir.

23 Ocak 2018 Salı 16:11

Cinsel ilişki, kadın ve erkek arasında gerçekleşen bu bireylerin cinsel organlarının birleşmesi sonucunda gerçekleştirilen bir eylemdir.

Bu eylem aynı zamanda kadın ve erkeğin birkşiklte üremesi içinde gerekli olan gayet doğal bir eylem olarak gerçekleştirilir. Cinsel ilişki eylemini gerçekleştirirken erkeğin ve kadının haz alması ikili ilişkinin, özellikle evliliklerin daha mutlu geçmesi için oldukça gereklidir.

Ancak kadında veya erkekte gerçekleşen bir takım problemler cinsel ilişkide hazzı geri plana atabilir. Özellikle kadınlarda meydana gelen vajinismus hastalığı cinsel ilişki sırasında kadının duvar gibi hissetmesine neden olabilir. Vajinismus hastalığı belirtileri başta kadınlar tarafından fark edilemeyebilir. Bu nedenle ilk olarak vajinismus nedir, sorusunu cevaplamakta fayda görüyoruz.

Vajinismus nedir?
Vajinismus hastalığı cinsel ilişki sırasında kadının istemsizce kasılarak cinsel ilişkiyi neredeyse imkansız hale getirmesi durumudur.  Vajinismus hastalığında kadınlar panteriyle cinsel birliktelik yaşayamazlar.

Vajinismus hastalığında cinsel bir birliktelik gerçekleşe bile kadın ilişkiden hiçbir şekilde keyif almaz, aksine acı hisseder.

Vajinismus hastalığı her bireyde farklı şekillerde kendini gösterebilir. Vajinismusun genel olarak belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Vajinismus belirtileri nelerdir?

Cinsellikten korkmak

Cinsel ilişkiden çok fazla korkma hiçbir şekilde cinsel birlikteliği deneyememe durumu.

Ağrılı cinsellik 

Cinsel birleşmenin ağrılı ve zor bir şekilde gerçekleşmesi…

Penisin vajinaya girememesi 

Kadının kendini kasması sonucu, penisin vajinaya sadece bir kısmının girebilmesi durumu.

Jinekolog korkusu

Seks pozisyonlarını deneyememek 
Cinsel ilişki sırasında değişik pozisyonlar deneyememek.

Bacakların açılmaması 

Cinsel ilişki sırasında bacakların açılmaması durumu…

Vajinismus neden olur?
Vajinismus hastalığının tıbbı bir nedeni bulunmamaktadır. Kadının cinselliğe sıcak bakmaması durumu olan vajinismus hastalığı, genelde psikolojik olarak anlamlandırılmaktadır.  Kadınların geçmiş yıllarda yaşamış olduğu taciz vakaları, veya cinsellikle alakalı kafasında oluşturduğu olumsuz düşünceler vajinismus hastalığına neden olabilecek etkenler arasında görülmektedir.

Vajinismus tedavisi nasıl yapılır?

Vajinismus hastalığının tedavi süreci basit olmakla beraber, hastanın şikeyetlerine odaklı olarak yapılmaktadır.  Vajinismus hastalığının en önemli tedavi süreci vajinismus egzersizleridir. Vajinismus egzersizleri bu tedaviyi en olumlu şekilde etkileyecek yöntemler arasında yer almaktadır. 
Bazı hastalarda psikolojik olarak ilerleyen tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Genellikle hastanın geçmişine inilir ve cinsellikle alakalı yaşamış olduğu sorunlar araştırılmaya çalışılır.

Kimi hastalara ise kombin dediğimiz her sistemden içeren tedavi yöntemleri birleştirilerek uygulanabilir. Sonuçta seçilecek tedavi yöntemi hastaya uygun şekilde seçilir ve hastanın sıkıntılandığı, rahatsızlık duyduğu yapmaktan korktuğu şeyler istenilmez. Tamamen kişiye duygularını kontrol etme becerisi öğretilir.

Vajinismus hastalığını tedavi eden en etkili yöntem, vajinismus egzersizleridir. Vajinismus egzersizlerini evinizde kendiniz kolayca yapabilir, kendi kendinizi tedavi edebilirsiniz. 

İşte vajinismus egzersizleri…
Vajinismus egzersizlerinin en öenmli özelliği kişinin rahatlamasını sağlamaktır. Bu nedenle egzersizlere başlamadan önce iljk olarak rahatlamanızı öneririz. Bunun içinde vermiş olduğumuz nefes tekniğini uygulayabilirsiniz. 

Nefes tekniği 

Derin ve doğru nefes tekniklerini kullanmak büyük oranda rahatlamanızı sağlayacaktır. Doğru soluk alıp verme tekniği için; nefesinizi burundan derin bir şekilde alıp daha sonra ağzınızdan yavaş yavaş verin, içinizde uzun süre nefesinizi tutmayın, nefesi veriş sürenizin alış sürenize göre yaklaşık iki kat daha uzun olmasına dikkat edin. Nefes alırken karnınızın şişmesini sağlayın, göğsünüzün değil. Her nefes alış verişinizde tüm vücudunuzu, kaslarınızı rahatlatın ve gevşetin.

Nefes egzersizlerini doğru şekilde yapmak psikolojik olarak rahatlamanızı sağlayacaktır.

Aynalı egzersizler 
Dokunmadığımız ve görmediğimiz bir organdan korkmamız çok normal. Vajinismus hastalığını yenebilmek için ilk olarak vajinayı tanımanız gerekir.  Elinize bir el aynası alarak vajinayı inceleyebilir, vajinanın dudak kısımlarını iki elinizde açarak vajina kanallarına bakabilirsiniz.

Genital masaj 
Ayna ile incelemiş olduğunuz cinsel organınıza dokunmaktan asla vazgeçmeyin. Sırt üstü yatar bir pozisyonda yatarak, masaj yağı ile vajinanıza ufak dokunuşlarla masaj yapabilirsiniz.

Parmak egzersizleri 
Vajinismus tedavisinde parmak egzersizlerini de deneyebilirsiniz. Parmak egzersizleri vajinismus olan kadınlara pek çekici gelmese de bu yöntem oldukça etkili olarak bilinir. Parmağınızı vajinanızın içerisine sokarak vajinayı kasıp bırakabilirsiniz. Bu şekilde vajinanın kasılma gücünü de test  etmiş olursunuz

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.