19 Nisan 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara11°C

VALİ TOPRAK ASPİR YAĞ FABRİKASINI ZİYARET ETTİ

Vali Toprak aspir yağ fabrikasını ziyaret etti

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde ilk defa ekilen aspir bitkisi, kurulan fabrikada işlenerek yağ elde ediliyor.

27 Aralık 2017 Çarşamba 20:12

Hakkari Valisi Cuneyit Orhan Toprak, beraberindeki eşi Dr. Funda Toprak, Yüksekova Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mahmut Kaşıkçı, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ahmet Kurdoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Haluk Baş, Yüksekova Belediye Başkan Yardımcısı Bayram Özcan, Hakkari Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vehap Şimşek,

Hakkari İl Milli Eğitim Müdürü Veysel Durgun ile Yüksekova ilçesindeki aspir yağı fabrikasını ziyaret etti. Fabrika hakkında bilgiler alan Vali Toprak, "AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, benim göreve başladığım 4'üncü gününde ziyarette bulunmuştu.

Bize aspir bitkisinden bahsetmişti. Açıkça söylemek gerekirse bende o güne kadar tam olarak duymamıştım, nasıl bir bitki olduğunda bilmiyordum. Kendisi bize bunu uzun uzun anlattı. Aspirin her şeyinden faydalandığını, her gelişinde tekrar bunu gündeme getirdi.

Bu yaz ilk adımını attık. Bu aspir bitkisinden belki vatandaşlarımızın da çok bilgisi yoktur. Aspir dediğimiz bitki, nisan ayı sonunda ekilip ağustos sonunda biçilip, her şeyinden faydalanılan bir bitki. Bu bitkinin saman dediğimiz gövde kısmı yem olarak verdiğimizde hayvanlar tabiri caizse saldırıyorlar. Makinelerden çıkan posa kısmıyla yem olarak kullanıyorlar.

Bunun haricinde esas hedefimiz olan üretim, yağ kısmıdır. Çok kıymetli bir yağ. Burada belki 15-20 liraya satıyorlar, ama büyük illerde bu 150-200 liraya kadar değer kazanıyor. Bu yağ da her yönden çok zengin. Bir insanın yılda 23 kilo yağ üretmesi gerekiyor.

Ayrıca bu yağın diğer bir özelliği de kolesterolü bulunmaması, kolesterole sebep olabilecek etkenlerin bulunmaması ve çok sağlıklı olmasıdır.

Bunun yanında yine çiçeği dediğimiz bölgesinde boya sanayisinde istifade ediliyor. Altın değerinde bir bitki ve işin güzel tarafı Yüksekova bunun üretimi için çok uygun alanlara sahip. Bunun adımını Yüksekova Ziraat Odası Başkanımız attı.

Bundan sonra bu tesisimizi daha büyüteceğiz inşallah. Bugün günlük üretimi 300 litre civarındadır. Yüksekova'ya baktığımızda az bir değer. Biz bunu 300 değil, 30 bin litreye kadar çıkarmayı düşünüyoruz. Buradan vatandaşımıza ve çiftçilerimize de bir müjde olarak diyebiliriz. Herkesi rahatlatacak bir proje, bizde destek vereceğiz” dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra Vali Toprak ve beraberindekiler Aile Destek Merkezi sergisine katıldı. Vali Toprak, 12 dalda eğitim alan 400 kursiyere sertifikalarını verdi. İHA

vali-toprak-yuksekova-ziyaretd.jpgvali-toprak-yuksekova-ziyaret-1.jpgvali-toprak-yuksekova-ziyareti-3.jpg

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.