• BIST 9708.23
  • Altın 2490.431
  • Dolar 32.5901
  • Euro 34.8531
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Newroz-Gelirim ve Yasak

Abdurrahman Keskin

Tüm ülke genelinde Newroz için gerilim yaratmak gereksiz ve de çok yersizdir diyoruz. Birçok günler bayramlar evrensel ve de bölgeseldir. Evrensel günleri inanç ve köken ölçülerinin dar kalıplarına sıkıştırmak tepki yaratmaya yarar. Dünya işçi bayramını sadece solculara bağlayıp Taksim meydanında 10’larca insanın ölümüne sebep olmak gibi Hükümet olumlu bir yasa ve kararla Dünya işçi bayramını tatil ve serbest bırakmakla gerilime son verdi işçiler bayram yaptı. Dünya kadınlar günü Evrensel bir gün ve kadın bayramıdır. Bunu Doğuda kutlarken Kürt kadınlarına bağlayıp yasaklamak gerilim ve çatışma çıkarır. Gereksiz huzursuzluk yaratıyor.

Bölgesel günler ve bayramlar için kurallarda vardır.

 - Newroz Ortadoğu halklarının bahar bayramıdır.

- Bunu sadece Kürtlere bağlayıp yasak koymak gerilim yaratıyor.

-  İşte bu gün yaşanan kargaşa ve huzursuzluk gibi.

- İnsanların düşünce, manevi duygu ve geleneklerine ambargo konulamaz.

Konulan ambargolarda geçerli olmaz. Newroz kelime anlamı ile yeni gün yeniden doğma anlamındadır. Bilimsel olarak Ortadoğu ülkelerinin bahar yeşermesidir. Ortadoğu’da yaşayan her milletin Newrozla ilgili ayrı bir efsanesi vardır. Türklerin ve Kürtlerin Newrozu kutlamalarından daha tabii bir şey olamaz. Çünkü Kürtlere göre İran’ın zorba padişahı Dehhak müptela olduğu hastalığın ilacını gençlerin kesilip kanı ve beyinlerini ilaç olarak kullanması ile mümkün görmüştü.

O günün doktorları genç insanların kanını ve beyinlerini ilaç olarak ZORBA Padişaha kullanıyorlardı. İran’da ne kadar Kürt kökenli aileler varsa onların çocuklarını alıp kesiyorlardı. Bu arada Türkmen asıllı ve başka kökenlerden de insanların gençlerini de kesiyorlardı. Hikaye uzundur ancak Kürt kökenli insanlar başta olmak üzere Acemlerin dışındakiler dağlara kaçmışlardı. Sonunda KAVA denilen Kürt kökenli demirci ben zorba padişahı kurtarırım diyerek DEHHAK’I öldürür. İnsanlar zorba padişahın gazabından kurtulurlar. Zorba Padişahtan kurtulmanın onuruna her yıl İran’da Newroz 15 günlük etkinliklerle kutlanır.

İranlı Acem kökenlilere göre ise newroz: Kralın veya padişahın kalesine akan suyu yutan ve kirleten Ejderhanın ölüm günü ve de ateşin bulunduğu gün olarak kutlanır. Türklere göre Orta Asya’daki kuraklıktan kurtulmanın dünya’ya açılmanın efsanesi olarak kutlanır. Şimdi bakınız Türki Cumhuriyetlerde newroz devletçe resmi tatil uygulayıp kutlandığı bir bayramdır.

Azerbaycan’da 3 gün resmi tatil ile kutlanır.

Newroz İran’da 15 günlük tatil ile resmi bayram olarak kutlanmaktadır.

- Selçuklular zamanında ve Osmanlı zamanında newroz önemli bir bayram olarak kutlanmıştır.

Bu gün ülkemizde newroz kutlamasına engel olma anlayışındaki yöneticileri anlamakta zorluk çekiyoruz. Yani binlerce yıl Ortadoğu halklarınca kutlanan bir günü bir bayramı yasaklamanın anlamı nedir. Bu yasağı makul ve mantıklı kabullenmenin olanağı yoktur.

Bu ülkenin asri vatandaşı olan Kürtlerin newrozu hangi koşullarda olursa olsun şiddetsiz, kavgasız, tartışmasız kutlamasına neden bazı yöneticiler karşı çıkıp gerilim sağlarlar. Gerilimin sonunda da şiddet kavga, kargaşa ve huzursuzluk yaratmaya sebep olurlar. Newroz kutlamanın devlete millete, kurallara, yasalara ne zararı vardır.

Bu halkı polisle, askerle karşı karşıya getirmenin anlamı nedir. Her zaman söyleyip durduğumuz, yoksa birileri rant elde etmek için mi kargaşa istiyor ve çıkarıyor. Ayrıca bahar bayramını zulme karşı İran’da zafer kazanmanın bayramını Molotof atmaya, cam kırmaya, araba tahrip etmeye, dönüştürmenin anlamı nedir. Polisi tahrik etmenin bayramla anlaşır ve bağdaşır yanı olmaz.

SONUÇ:

Bu gerilimin kimseye yararı yoktur. Hem devlete hem millete zarar veriyor. Devletin yöneticileri; belli alanları belirleyip newroz kutlamaya yasayla 1 Mayıs gibi izin veriniz. Kutlamalara yöneticiler sizlerde katılınız.

- Halkınızla gülünüz halkınızla hüzünleniniz.

- Newrozu kutlayan vatandaşlarımız sizlerde şiddetin, kavganın, kargaşanın eylemlerin olmadığı etkinliklerle kutlayınız newruzları. Bu ülkede nevruzu kutlayanlarda engellemeye çalışanlarda birlikte yaşamaya mahkumsunuz.

Neden gerilim

Neden engelleme

Neden olumsuz eylem

Neden kırma dökme yakma.

Yapmayınız bu halkın birbiri ile savaşmasını isteyen düşmanları zaten var onlar görevlerini sürdürüyorlar. Sizler birlikte yaşamaya mahkum kardeşlersiniz.

- Devleti yönetenler, illeri yönetenler, güvenliği sağlayanlar vazgeçin baskıdan, yasaktan, engellemeden herkes özgürce bayramını kutlasın.

Newrozu kutlayanlar provokatörlere dikkat ediniz.

Molotof atmanın, kapı pencere kırmanın, araç yakıp tahrip etmenin kime ne faydası var.

Bunların kutlama ile ne alakası var. Bayramı şenlikle neşe ile halayla kutlayınız.

- Yönetenler yurttaşlara baskı ile değil şefkat ile yaklaşınız.

Newroz binlerce yıldır Ortadoğu’da bahar bayramı olarak Türklerce, Kürtlerce Acemlerce ve Araplarca kutlanan bir bayramdır. Koşullar ne olursa olsun newroz yinede bu halklar var oldukça kutlanacaktır. Herkes bunu bilmeli engelleyenler kutlayanlar hem devlet hem de kendilerinize zarar vermekten vazgeçiniz. Nice mutlu barış ve kardeşlik duygusu ile kutlanan bayramlara. Nice birlik ve beraberlik, İçerisinde huzurlu asırlar boyu yaşamaya.

 

 

Bu yazı toplam 3342 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim