• BIST 9524.59
  • Altın 2493.495
  • Dolar 32.5458
  • Euro 34.6981
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Nihat Kazanhan davasında polisler hiçbir şey hatırlamadı

Nihat Kazanhan davasında polisler hiçbir şey hatırlamadı
Şırnak’ın Cizre ilçesinde polislerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki Nihat Kazanhan davasının ikinci duruşması görüldü.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak’ta polislerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki Nihat Kazanhan davasının ikinci duruşması bugün Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi’den görüldü.

Kazanhan’ın öldürülmesine ilişkin biri tutuklu 5 polis hakkında açılan davanın ikinci duruşmasına devam edildi.

‘Kazanhan’ın vurulduğunu TV’den öğrendim’

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde tanıklar dinlendi. Duruşmada dinlenen tanık polisler, olayı görmediklerini ve hatırlamadıklarını öne sürerek sonradan öğrendiklerini iddia etti.

Tanık polis Muhammed Çakır, Bölge Trafik Şube’deyken 3 araçla Hayati Bilgin Karakolu’na geldiklerini ve hastane etrafında bir yoğunlaşma gördüğünü ancak, merak edip sormadığını söyledi.

Çakır kule zırhlı aracının kulesinde oturduğunu, kulenin kapalı olduğunu ancak, yine araç içerisinde konuşulanların sessinin gelmediğini belirtti. Çakır, Kazanhan’ın vurulduğunu Tank Taburu’na giderken arkadaşları ile TV başında öğrendiğini dile getirdi.

Kuleci olduğu için zırhlı aracın kamerasına da kendisinin baktığını ifade eden Çakır, “Kamera kayıtları geri getirilebilinir, silinebilinir. Biz Hayati Bilgin Karakolu’nda iken grup amirimiz G.T. araçtan indi. Nereye niçin gittiğini bilmiyorum. Karakoldan tank taburuna gidince de aramızda olayla ilgili bir konuşma olmadı. Hastanedeki kalabalığı merak etmedim” dedi.

Avukatların sorusu üzerine polis Çakır, arkadaşlarını sevdiğini ve hepsine eşit mesafede olduğunu ancak, kiminle TV izlediğini hatırlamadığını iddia etti.

‘Amirimiz bizim bir alakamızın olmadığını söyledi’

Hayati Bilgin Karakolu’na geldiklerinde Ayhan Solmaz’ın kendisine bir çocuğun vurulduğunu söyleyen tanık polis Bülent Karademir, kendisinin sigara içmekle meşgul olduğunu, kimsenin karakol içine girdiğini görmediğini ifade etti.

Bir çocuğun vurulduğunu akşam saat 21.00 gibi öğrendiğini belirten Karademir, kendisinin Ayhan Solmaz’a 3-4 defa vurulan çocukla bir alakalarının olup olmadığını sorduğunu, Solmaz’ın olayla bir ilgilerinin olmadığını belirttiğini söyledi.

‘Emniyet Müdür Yardımcısı görüntüleri izledi’

Tanık polis ve Bölge Trafikten Hayati Bilgin Karakolu’na gelen zırhlı aracın amiri olan Ayhan Solmaz da, U.İ.’nin G.T.’yi aradığını ve bir konunun olduğunu ve karakola gelmeleri gerektiğini söyledi.

Solmaz, U.İ.’nin kendilerine çocukların taş attıklarını, kendilerinin de 3-4 gaz bombası attıklarını söyleyip, başka silah kullanmadığını söylediğini kaydetti. Solmaz, U.İ.’nin kendilerine olayı anlatırken yanlarında grup amiri G.T.’nin olduğunu 10-15 dakika karakolda kaldıktan sonra tank taburuna gittiklerini söyledi. Bir çocuğun vurulduğunu internetten öğrendiğini söyleyen Solmaz, “Olaya ait görüntüleri G.T. ve Şırnak Emniyet Müdür Yardımcısı birlikte izledi” dedi.

‘Kar maskesi takarak rastgele ateş açtı’

Tanık polislerden sonra mahkeme Nihat Kazanhan’ın arkadaşlarını dinlemeye başladı. Kazanhan vurulduğunda yanına olan A.A. (14) adlı çocuk, yukarı mahalleye gittikleri esnada kobranın yanında bekleyen polislerden birinin çekirdek yediğini, diğerinin de küçük çocukların attıkları taşları tutmaya çalıştığını söyledi.

Kazanhan’ın taş atmadığını belirten A.A., kendilerinin polisleri izlemek için tepede durduklarını ifade ederek, olayı şöyle anlattı:

“Aşağıdan geçen 2 zırhlı araç taş atan çocuklara gaz bombası atarken yukarıdaki zırhlı aracın yanındaki bir polis birden aracın arkasına gelip bir süre oyalandı. Arkaya geçen polis başına kar maskesi takarak rasgele ateş açtı. Ateş sonucu Nihat yere düştü. Ben kaçarken bir mermi ayağımın yanına çarptı.”

‘Sizi de böyle geberteceğim’

Nihat düştükten sonra polislerin telaşlı bir şekilde zırhlı araçla olay yerinden uzaklaşarak karakola girdiklerini söyleyen A.A., daha sonra Nihat’ı vuran kar maskeli polisin geri geldiğini ve o sırada kendilerine parmak sallayarak “Sizi de böyle geberteceğim” dediğini aktardı.

‘Bizi görmedin’

Diğer tanık Y.Y. (11) de, Nihat’ın kendisiyle koyun otlatmaya gelmediğini ve diğer arkadaşlarıyla tepede polisleri izlediğini söyleyip, “Ben polislerin arkasındaydım. Koyunlarımı otlatıyordum. O zırhlı araçtan bir polis benim yanıma gelerek ‘buradan uzaklaş’ dedi. Ben koyunlar benim değil, otlatmak zorundayım deyince, koyunlarımı kovalayarak ne sen bizi gördün ne de biz seni dedi” diye konuştu.

‘Polisler ateş eden polise baktı’

Y.Y., aşağıda iki zıhlı araç geçtiğinde çocukların taş attığını, zırhlı araçların da gaz bombası attığını dile getirerek şunları söyledi:

“Tepede bekleyen zırhlı aracın etrafındaki 3 polisten biri çekirdek yiyordu. Biri çocukların taşlarını tutmaya çalışıyordu. Diğeri aracın arkasına gelerek bir müddet orda kaldı. Ben onların arkasında olduğum için görüyordum.

“Polis silahı ile uğraştı. Sonra kar maskesi takıp rasgele Nihat’ın olduğu yere ateş açtı. Tam Nihat düştüğü esnada diğer polisler ateş eden polise baktı. Daha sonra telaşlı bir şekilde askeri karakola gittiler. Ben de korktuğum için eve kaçtım.”

Baba Kazanhan: Polislerin ifadeleri çelişkili

Nihat Kazanhan’ın babası M. Emin Kazanhan polislerin çelişkili ifade verdiğini ve arkadaşlarını koruduklarını ifade ederek, adalet talebini yineledi. Baba Kazanhan, çocuğunun günahsız olduğunu belirterek, bunu yapan polislerin cezalandırılmasını istediklerini dile getirdi.

Mahkeme, mağdur avukatlarının getireceği görgü şahitlerinin dinlenmesine, tutuklu polisin tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 2 Ekim’e erteledi.

Ne olmuştu?

12 yaşındaki Nihat Kazanhan Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak günü polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kazanhan’ın ölümünden bir gün sonra, 15 Ocak’ta İçişleri Bakanı’ndan bilgi aldığını ve Kazanhan’ın ölümünde emniyet görevlilerinin herhangi bir sorumluluğu olmadığını açıklamıştı.

İçişleri Bakanlığı’ndan 20 Ocak’ta yapılan yazılı açıklamada ise “Bazı güvenlik görevlileri kusurlu olabilir” denilmişti.

Kazanhan’la ilgili yürütülen soruşturmaya savcılık tarafından gizlilik kararı konulmuştu.

Kazanhan’ın öldürülmesi ile ilgili 28 Ocak’ta görüntülerin ortaya çıkmasından sonra 29 Ocak’ta Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, olay günü görev yapan Mardin Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube’sinde görevli polis memuru H.V. şüpheli olarak gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Olay yerindeki boş mermi kovanlarının tutuklanan polisin üzerinde zimmetli olan av tüfeğine ait olduğu belirlenmişti.

Malatya Cezaevi’ne gönderilen H.V. daha sonra olayla ilgili Cizre Cumhuriyet Savcısı ve Cizre Sulh Ceza Mahkemesi’ne verdiği ifadesinde M.N.G. adındaki polisin yaptığını söyleyince tahliye edildi.

H.V.’nin ifadesinde Nihat Kazanhan’a ateş ederek öldürdüğünü öne sürdüğü özel harekat polisi M.N.G. ise Ankara’da tutuklandı. Kazanhan’ın polis ateşiyle öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması Cizre Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Mayıs’ta görülmüştü. Davada dördü tutuksuz, biri tutuklu beş polis yargılanıyor. basından

Bu haber toplam 2782 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim