• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 19 °C

Nuseybin'de hazine bulundu

Nuseybin'de hazine bulundu
Nusaybin Kaymakamı Murat Girgin, dünyanın ilk üniversitesinin Harran'da değil, Nusaybin'de olduğunu söyledi.

MURAT AKGÜL-ABDULLATİF ALTUNKAYNAK
MARDİN (İHA) - Girgin, Nisibis Akademisi'nin dünyanın ilk üniversitesi olduğunu belirterek, Hazreti Muhammed'in torunu olan Zeynel Abidin Hazretlerinin türbesini, Zeynel Abidin Camisi ile birleştirerek, Türkiye'nin ilk inanç parkını oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Nusaybin'de bulunan Mor Yakup Manastırı'nda yapılan arkeolojik kazılarda bulunan Nisibis Akademisi'nin dünyanın ilk üniversitesi olduğu ileri sürüldü. M.S. 209 yılında yapılan ve yaklaşık 1700 yıllık tarihi geçmişi bulunan Mor Yakup Manastırı'nın bahçesindeki yerin altında saklı bulunan tarih hazinesi gün ışığına çıkartılıyor.

Bir zamanlar felsefe, mantık, edebiyat, geometri, astronomi, tıp, hukuk eğitiminin verildiği dünyanın ilk eğitim üniversitesi olma özelliğine sahip Moryakup Manastırı'ndaki arkeolojik kazılar aralıksız devam ediyor. Önümüzdeki yılın Şubat ayında bitirilmesi planlanan kazılardan sonra Hazreti Muhammed'in torunu olan Zeynel Abidin Hazretleri Türbesi, Zeynel Abidin Camisi ile birleştirilerek Türkiye'nin ilk inanç parkı haline getirilmesi hedefleniyor.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Mardin Valiliği tarafından sürdürülen çalışmaların bir yıl içinde bitirileceğini belirten Nusaybin Kaymakamı Murat Girgin, Zeynel Abidin Türbesi ve Moryakup Manastırı kazı çalışmalarının bitirilmesi ile bölgenin inanç turizmi açısından önemli bir merkez haline geleceğini söyledi. Yıllardır ilçede yaşanan terör olayları ve polise taş atan çocuklarla ilçenin anılmaya başlandığını belirten Kaymakam Girgin, bu kötü imajı değiştirmek için büyük bir atılım içerisine girdiklerini söyledi. Bu çerçevede tarihi ve turistik mekanları restore etmeye başladıklarını anlatan Kaymakam Girgin, İran ve Roma devletlerinin ortasında kurulmuş Nusaybin'in tarihte üstlendiği bilimsel ve kültürel rolünü detaylı olarak dile getirdi.

Nusaybin'e Ümmü'l-Ulum, (İlimler Anası) ve Medinetu'l-Maarif (Bilgi şehri) ünvanlarına layık görüldüğünü anlatan Girgin, "Milattan önce de, Nusaybin, ilim ve kültür merkezi olarak biliniyordu. İsa'dan çok önce yaşamış olan şair filozof Vifa ve II. Yüzyılın ortalarında yaşamış filozof Mor İbn Serabyon, Nusaybin okullarında yetişmiş Paganist Süryaniler'indendi. Miladi 200 senelerinde Antakya Akademisi'nin de kurucularından Nusaybinli Mor Yakup tarafından Nusaybin'de ilk Hıristiyan-Süryani Akademisi açıldı. Buradaki Nisibis Akademisi, Şanlıurfa yani Edessa'da kurulan Akademia'dan yıllar önce kurulmuş. Bu mekanın tescili gecikince Şanlıurfa-Harran'da dünyanın ilk üniversitesi diye yazılmaya başlandı. Ama gerçek anlamda buradaki kazıların bitirilmesi ile Nisibis Akademisi'nin dünyanın ilk üniversitesi olduğu ortaya çıkacak" dedi.


İlçede büyük tarihi hazinelerin bulunduğunun bir gerçek olduğuna dikkat çeken Kaymakam Girgin, şunları söyledi:"Bir yandan dünyanın ilk eğitim üniversitesi olan Mor Yakup Manastırı'nın bahçesindeki Nisibis, bir yandan da Hazreti Muhammed'in torunu olan Hazreti Zeynel Abidin Camisi ve türbesi bulunmaktadır. Ayrıca İlçede bulunan Mor Evgin manastırı da ayrı bir tarihi zenginliği temsil etmektedir.

Bütün bunları ilçenin turizmini geliştirmek ve kötü imajı silmek için restorasyon ve kazı çalışmaları başlattık. Şu anda Harran Üniversitesi'nden daha eski bir tarihi bulunan Mor Yakup Manastırı'nda kazı çalışmaları devam ediyor. Manastırda bir zamanlar felsefe, mantık, edebiyat, geometri, astronomi, tıp, hukuk eğitimi verildiği dünyanın ilk eğitim merkeziydi. Şubat ayında kazı çalışması tamamlanacak. Burayı Zeynel Abidin Camisi ile birleştirip bölgenin ilk inanç parkı haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bölgedeki terör imajını kırmak için harekete geçtik. Bu algıyı kırmak için buradaki esnaf ve STK temsilcileri ile ortak bir çaba içindeyiz. Önümüzdeki yıldan itibaren bu tarihi değerleri turizme açacağız."

SÜRYANİLER İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ
İlçede yaşayan son Süryani olan Daniel Çepe, manastırda yapılan kazı çalışmaları sonunda ortaya çıkan verilerin Süryani tarihi açısından da önemli olduğunu söyledi. Manastırın bahçesinde ortaya çıkan Nisibis Akademisi'nin dünyanın ilk üniversitesi olmasının kendilerini de heyecanlandırdığını ifade eden Çepe, "Zeynel Abidin türbesi ve camisi ile birlikte bu alanın inanç parkı olması, bu bölgede yaşayan Süryaniler için de çok önemli" diye konuştu.

Bu haber toplam 5537 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Hakkari'de halk oyunları yarışması başladı02 Mart 2024 Cumartesi 11:47
  • Emekliye 3 bin lira ikramiye!02 Mart 2024 Cumartesi 09:36
  • Dengbêji Seyranoğlu sevenleriyle buluşuyor22 Şubat 2024 Perşembe 12:19
  • İnadım inat lale çocuk tiyatrosu09 Şubat 2024 Cuma 09:01
  • Güler "10 yıldır gizemli taşlar topluyor"06 Şubat 2024 Salı 16:35
  • Gribal enfeksiyonlar30 Ocak 2024 Salı 13:14
  • Hakkari kadın kooperatifi Gaziantep fuarında27 Aralık 2023 Çarşamba 13:35
  • Aydın Aydın ve Sofi Ömer Kürtçe Erik Dalı klibi21 Aralık 2023 Perşembe 10:11
  • Ünlü oyuncu Keçeci Hakkari fuarında09 Aralık 2023 Cumartesi 08:30
  • Van'da Hacivat Karagöz oyununa büyük ilgi26 Kasım 2023 Pazar 17:02
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim