• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

“Organik saklı şehirler projesi” hayata geçti

“Organik saklı şehirler projesi” hayata geçti
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından finanse edilen ve yurt dışı eğitimi Hakkâri İl Özel idaresi tarafından desteklenen “Organik Saklı Şehirler Projesi” Hakkâri’de faaliyet geçti.

Bağlar Mahallesi Sanayi Caddesinde hizmete giren “Organik Saklı Şehirler Projesi” açılışına Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Vali Yardımcıları Mustafa Pala, Mustafa Duruk,  Aziz Gölbaşı, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuri Öztürk, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, 

Ak Parti eski İl Başkanı Nurettin Fırat, İl Tarım ve Orman Müdürü Vahap Şimşek, Hatso Genel Sekreteri Fikret Keskin, Hakkâri Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Sevda Keskin, Çiçeklerin Özü Kadın Kooperatif Başkanı Elif  Ermağan ve kurum müdürleri katıldı.

“Organik Saklı Şehirler Projesi" adlı işyerinin açılışını yapan Vali Akbıyık, Organik Saklı Şehirler Projesinin amacının topluma sağlıklı gıdalar temin etmek ve bunları tüketme olanağı sağlayabilecek, bio-güvenlik ve bio-çeşitlilik önemini kavramış, dünyada organik tarım konusundaki yeni yaklaşımlara uyum sağlayabilecek, pazarlama, üretim ve işleme konularında bilgi sahibi olan girişimciler yetiştirmenin yegâne amaç olduğunu söyledi.



-Hakkari ilimiz gelişiyor kalkınıyor

Vali Akbıyık,”Bu tür projelerin Hakkari’de Yalgınlaştırılması gerekiyor. Kadın hayatın her yerinde olmalıdır. İl Tarım Müdürlüğü tarafından uygulanan “Organik Saklı Şehirler Projesi hayata geçirildi. Kadınların ürettiği organik ürünleri burada gördük.

Burada dağlarda toplanmış çok farklı bitkiler var. Birbirinden değerli ülkemiz için sağlığımız için Hakkari’nin gelişimi için birçok organik ürün var burada. Hakkari ilimiz gelişiyor kalkınıyor. Tarım’dan sağlığa, eğitimden spora, kültür ve her alanda ciddi güzel gelişmeler var” dedi.

Projenin özel amaçları hakkında slayt gösterimi eşliğinde bilgi veren Hakkâri Tarım ve Orman İl Müdürü Vahap Şimşek ise,  Kadın çiftçi ve ailelerinin Organik Tarım eğitimleri sonunda gelir getirici faaliyetlerinin arttırılması, aile ekonomilerinin ve yerel ekonominin güçlendirilmesinin sağlanması, Hakkâri ilinin organik tarım havzasının geliştirilmesi ve sürdürülebilir doğal kaynaklarının korunmasına katkı sağlandığını söyledi.

-Hakkari’de organik tarım evi kuruldu

Şimşek,”Proje kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı, İŞKUR, TZOB ortak protokolünde gerçekleştirilen eğitimlerde yaklaşık 180 kadın çiftçi eğitildi.

Ayrıca yurt dışına (İtalya) çalışma ziyareti de gerçekleştirilmiş olup proje kapsamında 1 adet Organik Tarım Evi de kurulmuştur. Proje kapsamında eğitim alan 7 kadın çiftinin istihdam edildiği Organik Tarım Evi içerisinde 1 adet organik ürün satış merkezi ve yöredeki organik ürünlerin kullanıldığı yöresel yemek işletmesi de açılmıştır.

 “Organik Saklı Şehirler Projesi” kapsamında Süt ve Süt Ürünleri (Süt, Otlu Peynir, Yoğurt, Tereyağı), Arı Ürünleri (Bal, Polen, Propolis), Bölgeye Has Teremast (En az üç ay toprak altında muhafaza edildikten sonra tüketime sunulan yoğurt), Organik Yerli Çeltik, Organik Kurutulmuş Bitkisel Ürünler,

İncir Ürünleri (Organik İncir Ekmeği, İncir Reçeli, Kurutmalık İncir) Alıç Reçeli, Işgın Reçeli, Nar Ekşisi, Organik Kurutulmuş Meyveler, Cevizli Sucuk ve Üzüm Pekmezi, Organik Yumurta, Siyabo, Organik Susam, Organik Tahin, Konserve-Turşu Çeşitleri ve Bölgede Doğal olarak yetişen bitkileri sağlıklı koşularda temin etmek mümkündür.

vali-003.jpg

Hakkâri Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ürünlerin gıda kodeksine uygunluğu denetlenecek olup, proje kapsamında işletmeden sorumlu kadın girişimciler tarafından sağlıklı ve organik ürünlerin piyasaya sunulması sağlanacaktır”.

Söz konusu işletme; üretim yapan ve işletmede çalışan kadınlara bir umut kaynağı olacaktır. İstihdam edilecek kadın üreticiler ürettikleri ürünler ile markalaşma yolunda önemli adımlar atacaktır. Proje sayesinde gelir düzeyi artan kadın üreticiler tarımsal üretimlere yönelecek ve proje sürdürülebilirliği kendi iç kaynakları ve öz gelir döngüsü ile sağlanacaktır” dedi.

Hakkâri Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Sevda Keskin ve Çiçeklerin Özü Kadın Kooperatif  Başkanı Elif  Ermağan ise bu örnek projenin kadınlar üzerinde önemli bir sinerji oluşturduğunu ifade ederek, kendilerinde bir umut kaynağı oluşturduğunu ve kadınlar üreticiler için çok önemli pazarlama ağının doğal olarak oluştuğunu söylediler.

Keskin ve Ermağan,” Bu Projeyi destekleyen Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Birimine, tüm proje paydaşlarına ve projenin başından sonuna kadar gerekli desteği sağlayan Valimiz Sayın İdris Akbıyık’a,  Vali Yardımcısı Sayın Aziz Gölbaşı’na,

Tarım ve Orman İl Müdürü Sayın Vahap Şimşek’e, Tüm İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışanların ve bu projenin ilimizde faaliyete geçmesinde gerekli emeği ve çabayı gösteren, Organik Saklı Şehirler projesinin mimarı Hakkâri Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı İdris Uce’ ye teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştular.

Vali ve beraberindekilere  doğal yemeklerin ikram edilmesi ile birlikte program sona erdi. Haber: Feyzullah Taş

hakkâri’de-“organik-sakli-sehirler-projesi-1-001.jpghakkâri’de-“organik-sakli-sehirler-projesi-4-001.jpghakkâri’de-“organik-sakli-sehirler-projesi-2-001.jpghakkâri’de-“organik-sakli-sehirler-projesi-3-001.jpg

Bu haber toplam 3036 defa okunmuştur
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim