• BIST 9079.97
  • Altın 2306.659
  • Dolar 32.3183
  • Euro 35.0385
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Polis Bayramı!

Hakan Taş

10 Nisan ülkemizde polis bayramı olarak kutlanıyor. 1845 yılında kurulan teşkilatta 250 bine yakın çalışan var. İl Emniyet Müdürümüz ile teke tek tanışma fırsatı olmadığından Hakkari polisini geniş biçimde ele alamayacağım. Yani polis dürbününden halka bakamayacağım. Fakat Sümbül dağının tepesinden görünün polis manzarasını size anlatacağım.

1995 yılında kalemime aldığım bir makalemden dolayı dönemin valisi ve emniyet müdüründen teşekkür belgesi almıştım. Şunları yazmıştım; “Hakkari’de bir özel dişçi muayenesinde sıra bekliyorduk. Yanımda oturan kadının kucağında 6-7 yaşlarında kızı vardı. Diş ağrısı yanağına şişkinlik yaratmış, sürekli ağlıyordu. Dayanılmaz acı gözlerine yansımış, bu acıdan kurtulmak için içerideki hastanın çıkmasını bekliyordu. Tam o sırada bir polis memuru üniformasıyla içeri girdi. Polisi gören kadın o küçük kıza; “sus ağlama yoksa seni polise söylerim” dedi. Diş sancısıyla kıvranan küçük kız çocuğu korkudan sustu ve acısını unuttu. Bende kadına Kürtçe; “yaptığın hoş değildi, bu yaşta çocuğu polis korkusuyla büyütürsen o nefretle yaşar”…. Dedim.

Geniş yer verdiğim bu yazım polis teşkilatını da duygulandırmıştı. Dünyada en zor görev polis mesleğidir. Tabanca belde taşınıyorsa duygular hasar görür. Şiddet görev kapsamında ise merhamet duygusu kaybolur. Her mesleğin bir mesaisi, düzeni, sınırı vardır ama polisin yok.

 Hakkari ismi terör bölgesi olarak biliniyor. Buraya tayinden gelen polisler yüzde 50 önyargılı geliyor. Onlara göre üniformalıların dışındaki herkes potansiyel suçlu gibi gözüküyor.  Sık değişen emniyet müdürleri de fayda sağlamıyor.

 Yeni müdür Resul Holoğlu tam bir Karadeniz beyefendisi. Sert görünümlü, disiplinli ama yürekli. Çok güzel adımlar atıyor, halkı kucaklıyor. Polisin kötü imajını iyimserleştirme yolunda çabalıyor. Sokağa çıktığında herkes onu müdürüm diye kucaklıyor. Ben daha tokalaşamadım ama sürekli görüyor ve izliyorum. Ama tüm bunlar yetiyor mu, hayır yetmiyor.

Hakkari, siyasi yapısı gereği zor bir yerleşim birimidir. Burada toplumsal olaylar, yürüyüşler, cenazeler, gerginlikler… Birkaç çocuğun attığı taşlara karşılık yoğun biber gazı ve kovalamaca ya gerek yok. Bir çocuğun kaçıp saklandığı mahallede bin kişilik mahalle sakinini rahatsız etmeye de gerek yok. Şafak baskınlarında kapıyı kırarak aileyi darmadağın etmeye gerek yok. Bu baskında maskeli yüzlerle değil açık ve güler yüzle görev sonlandırılabilir.

 Her hafta yapılan düğünlere davetsiz de olsanız bir çiçekle düğün alayına teşrif edip o insanlarla kucaklaşıp aynı halayda buluşabilirsiniz. Bazı taziyelere eşlik edip o ailenin acısını paylaşabilirsiniz. Ayda bir gün halk toplantıları düzenleyip karşılıklı sohbetle çeşitli konularda fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Zaman zaman hastaneye giderek bazı acil hastaları ziyaret edip geçmiş olsun dileğinde bulunabilirsiniz. Polisi Azrail, emniyet sarayını cehennem görüntüsünden kurtarmak için polisin sıcak yüzünü, şefkatini, sevgisini his ettirin.  Karakolu sadece suçlunun girebildiği yer olmaktan çıkartın.

Hakkari’de polis-vatandaş kopuktur. Bu kopukluk tamir edilmelidir. Hakkari’nin siyasi gerçeği kucaklaşmaya ve kardeşliğe engel olmamalıdır. Birbirimizi sevmekten ve birbirimize güvenmekten başka çaremiz yok. Polis bayramı dolayısıyla Hakkari eşrafı, sivil toplum örgütleri, siyasi parti ve yerel yönetim emniyet mensuplarını ziyaret ederek sıcak dost elini uzatmalıdır. Halk ve polis ortak adım atmalıdır ki hayat yaşanılır olsun.

Hakkari’ye gönülsüz gelen polis memuru giderken üzülerek gidiyor. Çünkü zamanla burayı anlıyor ve seviyor. Antalya’da yoğun trafikte durduruldum. Kurallara riayet eden biriyim ve polis memuruna kusurum olduğunu sanmıyorum, neden durdurdunuz diye sordum. Sizi Hakkari’den bir gazeteci arkadaşa benzettim de ondan dedi. Az sonra öz kardeşimi görmüş gibi kucaklaşarak hasret giderdik. Hakkari’yi özlediğini haykırdı.

Polis haftası dolayısıyla ilimizde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Çocuklar, gençler sevindirildi. Ziyaretler gerçekleştirildi, mevlit verildi, hediyeler dağıtıldı. Sokakta karşılaştığınız polis memurunu sizde kucaklayın, bayramına ortak olun. Çünkü sevgi kanunları bile aşar… Polis bayramı kutlu olsun…

         

Bu yazı toplam 2194 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim