• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C

Potanın engelsizleri

Murat Taş

Doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası dönemde, herhangi bir nedene bağlı olarak iskelet (kemik) kas ve sinir sistemindeki bozukluklar sonucu, bedensel yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybeden, toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük yaşamdaki gereksinimlerini karşılamada güçlükleri olan, bu nedenlerle korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişiye bedensel engelli, bu duruma yol açan durumlara ise bedensel engel denir.

Hakkâri Sümbül Engelliler Spor Kulübü Tekerlekli Basketbol Takımı Bölgesel lig D grubunda bir üst lige çıkma mücadelesine devam ediyorken takımın idarecileri bu branşa karşı kimi kurum ve kişilerin duyarsız tavırlarından dolayı veryansın etti.

Geçtiğimiz 2 sezonda büyük başarı göstererek Play-Off oynayan ekip, 2. Lige çıkma hakkı elde etmiş ancak maddi imkânsızlıklardan dolayı Bölgesel Ligde devam etme kararı almıştı.

Sümbül Engelliler 2018-2019 sezonunun ilk maçında deplasmanda Diyarbakır OEGSK takımı ile oynadıkları maçta 72-16'lık farklı bir skorla galip gelerek iyi bir başlangıç yaptı. Ligin 2. haftasında kendi sahasında ligin güçlü ekiplerinden Kızıltepe Engelliler ile karşılaştı.

Çok çekişmeli ve heyecanlı geçen maçta ilk yarıyı 22-19 Sümbül Engellilerin önde bitirmesine rağmen, deplasman takımı Kızıltepe maçtan 40-42'lik bir skorla galip ayrıldı.3.Hafta evinde ağırladığı Şanlıurfa Bedensel Engelliler Takımını 63-27 ‘lik üstün bir performansla mağlup etti.

1-140.jpg

Sümbül Engelliler Spor Kulübü yöneticileri her şeye rağmen mücadeleye devam edeceklerini ve önümüzdeki sezon Hakkâri ilimizi bir üst ligde temsil edeceklerine inandıklarını söylediler.

Tekerlekli basketbol sporu diğer spor branşlarına göre oldukça zor, ekipmanıyla maliyetli ve meşakkatli bir spor olduğunu, yeni engelli sporcu bulmakta zorlandıklarını belirtiler.

Bu sporu yapan engelliler aslında büyük bir medeni cesaret göstererek sahaya çıkmaktadır. Ne yazık ki her engelli insanımız bu cesareti göstermiyor ya da ailesi tarafından yeterince desteklenmiyor. Aslında

İcra edilen spor aynı zamanda engelli bireylerin sosyal yaşama dahil olması ve özgüvenini kazanarak kendi ayakları üzerinde durmasını sağlıyor. Ayrıca bu spor için kullanılan malzemenin pahalı olması ve sponsor desteğinin yetersiz olması da ayrı bir sorun.

Sümbül Engelliler basketbol takımı uzun yıllardır Hakkâri ilimizi Türkiye'nin birçok ilinde çeşitli müsabakalarda en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyor. Ancak elde ettiği başarıya karşılık ilimiz kamuoyunda sahiplenilmiyor, gereken ilgi ve desteği alamıyor. İcra edilen bu engelli sporu, verilen mücadele ve emek diğer branşların gerisinde kalıyor, tabii ki bu olumsuz hava başta engelli sporcuların motivasyonunu düşürürken kulüp yöneticilerinin de çalışma hevesini düşürüyor.

Ama her şeye rağmen Sümbül Engelliler takımı bu sezona iyi hazırlanarak mücadele etmektedir. Takımda tecrübeli ve yetenekli oyuncular bulunmaktadır. Teknik ekip ve dışarıdan gönüllü çalışanlar ile birlikte antrenmanlar tam gaz devam etmektedir.

Kulüp başkanı İlhan ERTUŞ geçtiğimiz iki yılda olduğu gibi bu yıl da hedeflerinin Tekerlekli Sandalye Basketbol takımını bu sezonu da zirvede tamamlamak olduğunu ifade etti.

Bedensel Engeliler Derneği Başkanı Mesut KESKİN ‘’20 yıla aşkın faaliyet gösteren bu kulübün gerek bireysel branşlarda gerekse takım branşında önemli dereceler aldığını zaman zaman mülki amirlerin desteği dışında son iki yıldır.

Basketbol takımına forma sponsorluğu desteği veren Nibel İnşaat ve deplasmanlarda takıma konaklamadesteği sağlayan HATSO başkanlığının desteğinin son derece önemli olduğunu ancak bu kadar meşakkatli ve maliyetli bir branşın her yıl sadece belirli kişi ve kurumlarca değil daha fazla kişi ve kurumca desteklenmesi gerektiğini ifade ederek bu konuda kurum amirlerimiz ve halkımızın bizleri yalnız bırakmamaları gerekir.’’

Güzellikleri yalnız engelsizler için değil, engelliler için de isteyin.

Bu yazı toplam 3493 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim